Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
не знам зашто мене ме цитираш. Тоа треба на другар ти Иреал да му пишеш, не мене. Или не си разбрал ни 1% од она што го пишува. Чисто колку да цитираш некого, макар и без везе.[DOUBLEPOST=1548928861][/DOUBLEPOST]очигледно си чипиран. Не да се глупави него вриштат. Ставш равенство меѓу давање наше државјанство на Македонци и бугарско државјанство на Македонци. Или се правиш глуп или...
За ДУИ општо мислам, не со намера за конкретна реплика.
Настрана муабетиве, не е лошо да се трудиме да пишуваме што политературно. Вака, испаѓа дека сме простачка нација која има уличарски јазик. Премногу србизми се користат (глуп, везе, вриштат... итн, итн...) како да немаме ни 4-то одделение завршено. Нацијата и така се „брани“. Ти гледам дека си на многу ниско ниво.
Јас знам дека Македонците што зеле БГ државјанство не се Бугари, ниту самите така се чувствуваат, сем многу мал дел од нив. Но, тие потпишале дека се Бугари, претци Бугари... и државата Бугарија води сметка за своите сонародници. Со кој факт тоа ќе им го забраниш? И мене не ми се допаѓа тоа, но не можам јас да им се мешам во нивното право на тоа, и на оние кои зеле државјанство, и на Бугарија.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
ДУИ да не ја чепкаме, толку „чиста“ партија немало кај нас. Толку време во власта и воопшто да не се „огреши“... Браво, за пример.[DOUBLEPOST=1548926133][/DOUBLEPOST]
Не сум кур, за тебе разбрав дека си женски полов орган. Знаеш, имам неколку акаунти, па манипулирам, интригирам.. добивам информации.. па и за тебе. Што се дознав, да се чуди човек.
Знам дека не си кур, и ти си исто што и јас. И другото знам, само не знам кој од админите си. Затоа знаеш кај работам и од каде сум, ги чувам пораките и кон мене и кон други чисто за информација.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
...уплав фатиле британците ;) дека ние ќе почнеме преговори и...
Море гледам нешто во британскиот парламент тешко оди усвојувањето на договорите на Британија и ЕУ за развод... па ако потрае може да нема празно место за нас во ЕУ. Не е лошо да формираме комисија која ќе е медијатор, посредник, стручен соработник... меѓу GB и EU, па да помогнеме со „договорите“. Ние сме за тоа експерти. Договори потпишуваме (последнава влада) без проблем, само прашуваме каде треба да се потпише. Сериозно е ова, ако Британија не се „договори“ со ЕУ, останавме без членство.[DOUBLEPOST=1548931222][/DOUBLEPOST]
Знам дека не си кур, и ти си исто што и јас. И другото знам, само не знам кој од админите си. Затоа знаеш кај работам и од каде сум, ги чувам пораките и кон мене и кон други чисто за информација.
Треба да ги чуваш. И на СЈО да ги дадеш. Ваков агент како мене немало, нешто како Бонд... Џемс Бонд. Море мислам дека и досие во тајната полиција треба да ми се отвори, ако веќе не е тоа сторено. Дар-мар правам, плус, илузионист сум, како Дејвид Коперфилд. Со овој единствен „акаунт“ чуда правам, се претставувам како „мулти-акаунтен“, како админ... фрлам куќа низ прозорец, од море сув излегувам... се со еден „мулти-акаунт“. Ех фантазии... море машко, не се заморувај, еден ми е овој обичен акаунт и немам врска со никаков админ. Никогаш.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.813
Поени од реакции
17.031
Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Нормално да се огласат. Нека слободно терат инает со негативни пораки. Меѓутоа Бугарите првин собраа потписи од мештани за петициjа што им беше потребно како доказ дека се работи за постоечка заедница коjа бара да биде признаена како бугарска. Потоа ги пуштиjа дипломатите да jа завршат работата каj европските политичари кои требаша да вршат притисок врз тиранските власти. Така да иако конечната битка е добиена во Брисел, првин на потег биле луѓе од тие подрачjа што ти ги сметаш за Македонци.
ќе им ги земете пасошите, нормално дека ќе "потпишуваат петиција".
што ти ги сметаш за Македонци
не ги сметам јас. Може да цртате што сакате. Тие се Македонци, уценети да земат ваш произход.[DOUBLEPOST=1548931792][/DOUBLEPOST]
За ДУИ општо мислам, не со намера за конкретна реплика.
Настрана муабетиве, не е лошо да се трудиме да пишуваме што политературно. Вака, испаѓа дека сме простачка нација која има уличарски јазик. Премногу србизми се користат (глуп, везе, вриштат... итн, итн...) како да немаме ни 4-то одделение завршено. Нацијата и така се „брани“. Ти гледам дека си на многу ниско ниво.
Јас знам дека Македонците што зеле БГ државјанство не се Бугари, ниту самите така се чувствуваат, сем многу мал дел од нив. Но, тие потпишале дека се Бугари, претци Бугари... и државата Бугарија води сметка за своите сонародници. Со кој факт тоа ќе им го забраниш? И мене не ми се допаѓа тоа, но не можам јас да им се мешам во нивното право на тоа, и на оние кои зеле државјанство, и на Бугарија.
Па со кој памет правиш вакви паралели? Зашто воопшто без везе цитираш. Свашта, се самонарекувате патриоти :facepalm:

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сменет законот за јавни набакви: Најниската цена веќе не е важна

АЛО, кој к*р ни треба тогаш СЈО па и ОЈО ???

Овој квази ЗАКОН е ЛЕГАЛИЗАЦИЈА на тендерски КРИМИНАЛ и тоа во време кога СЈО има дузини предмети околу Тендери ??????????
Може и на Груевски ќе му ја поништат пресудата. ;)[DOUBLEPOST=1548934161][/DOUBLEPOST]
Па ќе им ги земете пасошите бе, нормално дека ќе "потпишуваат петиција".
червен, не ги сметам јас. Може да цртате што сакате. Тие се Македонци, уценети да земат ваш произход.[DOUBLEPOST=1548931792][/DOUBLEPOST]Па со кој памет правиш глупи паралели? Зашто воопшто цитираш, колку онака без везе? Свашта, се самонарекувате патриоти :facepalm:
Па државите (треба да) се грижат за своите државјани и за сонародниците во странство. Што греда човек си, труп невиден, толку не се разбираш? Не е Бугарија како нас па да не смее да се грижи за Бугарите по светот. Тие се Бугари (како и да станале) и Бугарија се грижи за нив. Не биди тенџере, толку не знаеш? Море ама заморуваш...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Може и на Груевски ќе му ја поништат пресудата. ;)[DOUBLEPOST=1548934161][/DOUBLEPOST]
Па државите (треба да) се грижат за своите државјани и за сонародниците во странство. Што греда човек си, труп невиден, толку не се разбираш? Не е Бугарија како нас па да не смее да се грижи за Бугарите по светот. Тие се Бугари (како и да станале) и Бугарија се грижи за нив. Не биди тенџере, толку не знаеш? Море ама заморуваш...
Голем патриот си ти со ваков ум ако ти е сеедно.
Македонија од 2005-2006 преку визната политика на ЕУ и политиката на државјанства на источниот сосед, успеа да добие стотици илјади бугари, пред се заради сиромаштијата во Македонија. Тоа се стотици илјади Македонци помалку. Истото заради кое и соседот се фали со "блгари во Албанија" се случува и кај западниот и северниот сосед. Со што, правата по разни основи Македонците ги губат во тие држави. Во Македонија еден ден и "бугарите" ќе си бараат свои права.

И ти успеа да направиш паралела на овој случај со нашите кои живеат во Егејска Македонија, Македонци од прадедо ем да го релативизираш проблемот кој допрва ќе го осетиме, со отприлика над 120 илјади Македонци. Бравос
Збори пак за патриотизам, име, национални интереси, нели тоа е сега во мода.

Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Па, не мислам на буквално распарчување, иако и тоа не е неможно. Јас ги кажувам фактите: Грците не даваат да си ги исполнуваме нашите определби. Имаме држава, сме одбрале име од 1944 година, во 1991-92 е осамостоена, никому не му правиме проблеми... По сите меѓународни права, немаме вина. На Грција ѝ текнало да не дава да се викаме Македонија. И уште да не можеме да сме член на ОН, што не е „приватна“ дружина како ЕУ и НАТО. Бугарија си бара ние да сме Бугари. Белки треба ние да одлучиме за тоа. И тоа да било услов за влез во НАТО и ЕУ. Па со тоа Бугарија само покажува и докажува дека не е дорасната за членство таму. Како мали деца. Пак, не е тоа наша вина, туку на Бугарија.
Антиквизацијата е проблем? Кој го измисли тоа? Можеби е проблем што Вардар тече низ Скопје, па да го промениме и тоа. Како прво, сите ние, а особено територијата на Македонија (целата) има премногу историски остатоци од минатото. Македонија од времето на Александар и Филип е светски најпозната историја, а ние сме на дел од нејзината територија. И не смееме да го одбележиме тоа? Не е проблем ако има споменик на Александар во Африка или САД, проблем е ако е кај нас? Тоа е наша работа, дали и што ќе поставиме. Не кршиме никакво меѓународно право, а Грција си поставува споменици и си именува што сака и како си сака и никој не и зема за зло. Оставштината на нејзината територија слободно ја истакнуваат. Посте 23 века, сé е изменето, колку сме ние антички македонци, толку се тие такви. Илузорно е да се поистоветува некој со нето од пред 2300 години. Но, факт е дека потекнуваат и живееле на овие простори. Треба ли да ја урнеме Хераклеа Линкестид кај Битола? Веројатно Филип II ја создал. Глупости. Какови се тие глупости заради „антиквизација“ да имаме проблеми. Ако се другите ненормални па за тоа да прават проблеми, нека е така, ама тогаш треба да си побараат психијатриска дијагноза, а не да изигруваат „европејски граждани“. Тоа треба да е наш проблем, евентуално, а не на другите. Да, ако од кај нас има иредентистички појави, повик на територијални претензии и слично, тоа е веќе друго нешто. Иако, и територијалните претензии за некого не се проблем, како во случајот Косово-Србија.
И вие имате митови дека сте Бугари, слободно си го користите тоа име, а реално Бугарите (прабугарите) се азијатски племиња кои се населиле овде. Ама, вашата карактеристика е словенска, а не бугарска. Но, тоа е ваше право како ќе се викате и чувствувате.
Види, тезата ....jaс си седам мирно, другите ми прават проблем е леко наивна. Тоа може да се залажуваш сам себе, но нема фаjда от тоа.
Бугариja никога не е сакала вакви работи, можеш да вулгаризираш колкото сакаш...исто нема фаjда от тоа. Можеш да отвориш архивите уште от 60-те , 70-те и 80-те да видиш дека вакво нешто не е барано никога.
Да, агресивната антиквизациja беше проблем и тоа ти го казаха сите до еден.
Ти можеш да си на дел географски от бившата држава на Филип и Александар(и ако бугариja, Турциja, Сириja и така натаму) само толкова. Масата народ е словенски и зборуват словенски jaзик, кое нема врзка со Алекснадар и Филип и нивната држава. От тоа нема бегане, колкото и некоj да не му се бендисва.
Во моментот се правиш улав и знаеш,дека проблемот е во поклопуването мегу името на државата на Александар и Филип и словенската држава, што имате вие днес и претензиjaта за континуитет. Никоj никога не е правил пролем да имаш статуja или споменик на нив и во Бугариja има,но не се претендира да има континуитет в врзка со нив. Овде е разликата. Знаеш ,кога зборував при последното ми патуване во Македониja со лугето и ги прашав, добро откога започна да се зборува за се тоа, звезда от Вергина, античка цивилизациja и така натаму... лугето сами си рекоха такво нешто беше сметано за лудост, па се поjaви во краja на 80-те и почетокот на 90-те и то доjде делумно от диаспората.
За нас е сосем друго, заштото бугарите како словески субстрат се создава уште во IX -X век. Разликата е многу,многу голема.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.724
Поени од реакции
31.824
,,,brishenjeto na naciite pochna so Makedonskata,,,noviot svetski poredok na delo,,,ili ptovorno neuspeshen eksperiment za site osven za Makedoncite,
,,barem vo neshto da bideme edinstveni i prvi i posledni vo svetot,,,

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Колку треба да си заостанат во умот и мазохистички настроен па во сопствена држава да ставаш слушалки кога ти зборуваат на албански и тоа да го правдаш со некакви поголеми права на едно малцинство.[DOUBLEPOST=1548938906][/DOUBLEPOST]
Врховен суд: СЈО не може да поднесува обвиненија по истекот на рокот од 18 месеци

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/врховен-суд-сјо-не-може-да-поднесува-об/
Ми текнува на една емисија од Васко Ефтов со еден српски аналитичар баш во екот на "бомбите" во 2015 г.
Му вика што мислите за ова со објавувањето на прислушкуваните разговори во Македонија.
Тој мртов ладен одговара: Шоу за народот.

Епа чорба Македонче.

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Голем патриот си ти со ваков ум ако ти е сеедно.
Македонија од 2005-2006 преку визната политика на ЕУ и политиката на државјанства на источниот сосед, успеа да добие стотици илјади бугари, пред се заради сиромаштијата во Македонија. Тоа се стотици илјади Македонци помалку. Истото заради кое и соседот се фали со "блгари во Албанија" се случува и кај западниот и северниот сосед. Со што, правата по разни основи Македонците ги губат во тие држави. Во Македонија еден ден и "бугарите" ќе си бараат свои права.

И ти успеа да направиш паралела на овој случај со нашите кои живеат во Егејска Македонија, Македонци од прадедо ем да го релативизираш проблемот кој допрва ќе го осетиме, со отприлика над 120 илјади Македонци. Бравос
Збори пак за патриотизам, име, национални интереси, нели тоа е сега во мода.
Не знам зошто јас сум виновен за тоа? Тоа постои, не ми се допаѓа, но така е. Не станува збор дали сум патриот или не. Едноставно, постојат декларирани Бугари и Бугарија си прави дејства за нивно „згрижување“. Треба да им се забрани? Нам ни се забранува, ама за останатиот свет тоа не важи. Државјанствата луѓето доброволно и своеволно ги барале, никој не ги терал. Јас немам немакедонско државјанство. Не ми се допаѓа земањето на бугарско државјанство на ваков начин, ама постои, во приличен број. И нема сега „шалили смо се“. Тие декларирале и потпишале бугарска припадност, а со тоа добиле и државјанство. И нашите надвор државјанство добиваат врз основа на македонска национална припадност. Јас и ти знаеме дека не се исти, ама за Бугарија (и за светот) тие се декларирани Бугари.
Нека не се удира по самарот, туку по магарето. Нека не се убива гласникот кој ја донел лошата вест.[DOUBLEPOST=1548940810][/DOUBLEPOST]„Врховен суд: СЈО не може да поднесува обвиненија по истекот на рокот од 18 месеци“

Зошто околу ова се дига врева? Самиот закон за СЈО тоа го дефинира:

XV. Краен рок за покренување на обвинение
Член 22

Јавниот обвинител кој раководи со Јавното обвинителство, може да покрене обвинение или да нареди запирање на истражна постапка во период не подолг од 18 месеци од денот на преземањето на предметите и материјалите во негова надлежност.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2018
Мислења
65
Поени од реакции
20
Самите ние сме сведоци на грабежот што се дешава последните 30 години, од било која партија, желба за пари и слично, небитно дали биле вмро-сдс, двете партии со своите лидери избрани од "народот" матер ебаа за сите пари :/
Сакам да прашам дали има некој напишано книга и ако има која е таа како може да се најде за овие приватиации грабежи прљави работи и се останато?

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
така е, албанците многу не ги сакаат македонците, ама блгарите уште помалку, но имаше силен притисок од ЕУ врз Тирана.. а наш Зајко и СДСМ к*р ги боли за македонците од Албанија, па имавме и исконструирана случка со Темелко, тогаш соросидните медиуми фрлаа дрва и камења врз жителите на Пустец, еве им сега ОДГОВОР ....
ова не е ништо, следно ќе биде масовно изјаснување за блгари тука, во РМ. Веројатно ЕУ ќе мрчи,
( се нарушува монополот на албанското малцинство во Северна македонија), ама сега НЕКА КАЖАТ ЕДНАШ, постои македонска НАТИОНАЛИТУ или НЕ !!!
Jас не ги гледам толку драматично настаните. Бугарската агенда полека станува дел од реалниот живот во Албаниjа. Доколку им успее да го заокружат процесот на одбрана на славофоните во институциите, само тогаш делот од заедницата коj преферира да се обоjува како македонски може да чувствува некаква закана. Моментално не мислам дека е доволно поминато време за прогнози дури на среден рок. Еве зошто изгледа сосема можно да имаме две заедници паралелно, бугарска и македонска, додека не се доjде до консолидациjа под заедничка капа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom