Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Валјда Кире ќе извади кеш и ќе купува... не да моли другите да купуваат.

Гледам денес промет само 970,000 ден на берза , де бе како војна да има па ваков промет :unsure: ..
КМБ ја нема еден ден и денес берзава катастрофа , по што реално таа е најтргувана акција и еве без нејзе до каде сме

Ајде од утре после гласањево кај комшиите се надевам луѓево ке се охрабрат и ке извадат париве од банки каде се чуваат 4 милјарди евра и ке вложат нешто во акции да мрдне берзава ..

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Зар и тебе те навлекоа форумскиве навлакуши на STBP?!?
Ми изгледаше преискусен за да наседнеш.
Немој само да ми кажеш дека и SKYCOIN си купил?! :)
Nikoj nisto ne me navlekol. Sam sum si resil posto mi imase logika celata operacija.

Javna tajna e deka bankata mora da se prodava, a prodazba nema da odi lesno so nereseni prioritetni.

Najloshoto scenario tamu e 1:1. I duri i so toa ke izlezam vo dobivka.

Vo medjuvreme ke pocekame. Za sreka, toj luksuz mozam da si go dozvolam[DOUBLEPOST=1548432553][/DOUBLEPOST]Se
И да знаеш дека така беше, не е смешно. Грими ништо не измисли. Само СГ не се балканци тие имаат западен менталитет...
На тој записник од ак.собрание се закачија ФАКТОР и почнаа да ги рекетираат . . .
https://time.mk/c/ed0236ef77/akcioneri-obvinuvaat-deka-ohridska-banka-se-zadolzuva-kaj-sosiete-zeneral-so-lihvarski-kamati.html
Тој акционер што обвинуваше бев јас, тоа е мое право и јас секогаш го користам. за разлика од некои други кои одат по собранија да молчат . . .
И ден денес Фактор имаат банер од ОХБ . . . цели три години константно и повеќе не напишале лош збор за ОХБ...
Видоа СГ дека тоа носи лош публицитет и рекетирање од медиуми . . . и свртеа нов лист. Затоа и јас ги фалам работат корекно со одлични резултати . . .

А СТБ е обратна приказна. Тие ништо од акционерите не услушуваа . . . Дивиденда баравме таму 3-4 години, но дадоа кога нив (НБГ) им потреба и кога се најдоа во тесно со продажба . . . нив ги фативме на кондиција, ама слатки пари изнафативме . . . . Така да можеби ќе си останеш заглавен и полн со надеж . . .
Стварно сте различни со Декис, он за разлика од тебе со натоварил со ОБИЧНИ акции и сега е скроз одглавен им ги продаде на новопечените акционери за убава пара . . .
Очекував дека ќе го постираш моменталниот бук на СТБ да не останеме на празни броеви, да видиме тој твој ексел како смета . . .

p.s.
Максимус не го коментирам повеќе. Срам ми е да бидам толку искрен. Празни зборови не се за коментар и човек да си троши време. . . Знам дека ќе се задева, перчи, ќе ме валка по форум . . . но дискусија со него не вреди . . .
А за да покаже малку интелегенција може да го постира моменталниот бук на СТБ, тоа е бројка а не реферати и празни зборови . . . . Па и Бранко ќе му лајкне :D:D.[DOUBLEPOST=1548416887][/DOUBLEPOST]И јас се придружувам на повикот на Грими . . . Читајте, подгответе се, одете на собранија и конструктивно борете се за своите права, а не да молчите како пички додека менаџерите го крадат вашиот капитал . . . .
ОХБ и СТБ имаат добар менаџмент, убаво работат . . . но пристапот спрема малцинските акционери им е различен . . .
Sea ne me nerviraj, ke prestanam da ti gi lajknuvam postovite. Sto ke pisuva posle MAKSIMUS :ROFLMAO:

Sto zboris, se potresle SG od reketot na Faktor? Tesko niv ako im tekne na drugive mediumi.

Okolu STBP, tamu igrata ne e zavrsena ni oddaleku. Najdobar dokaz e slabata navala na strana ponuda.

Pa i da sum se zaebal, sto? Ti ne si napravil utka? Pamtam drugi vreminja na novac. Pamtam i deka kupuvase ZPKO. Kako tamu investicijata?

Respekt za Dekis, ama da ne zaboravime deka isprodade TNB za 6-7 K. Mu se cudevme na novac.

Zaklucok: nema nepogresivi vo ovoj biznis.

Okolu bookot na STB. Ne e problem da presmetame, a za nekoj mesec ke iskoci i oficijalno. Ama koj ti vika deka kupuvavot ke valuira preku multipla na book? Poveketo ke diskontiraat cash flow, i toa normaliziran. Edno se slagam, momentalnata pazarna valuacija e blago preceneta[DOUBLEPOST=1548433037][/DOUBLEPOST]
Mi se dopaga kako si go duvate balonot ??
Pa po vasa matematika denes da ja kupat UNi treba da ponudat 4000 denari ladno :)
Ama cudno gledam nikoj ne veruva vo toa sto go gleda pred ochi duri i KMB im e skapa na 5300 a se znae deka ke bide rekordna godina so dobivkata plus ke se dokupuva banka ???
UNI sami si ja dadoa valuacijata. Ako se spremni korpo obvrznica da diskontiraat so 11%, so kolku li bi diskontirale EQUITY? 15% minimum cinam.

Da go citiram Silegov, karma is a BITCH :)

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Па и јас самиот напишав дека не знам дали и колку аргументите што сме ги изнесувале на акционерските собранија имале влијание на конечните позитивни исходи, ама барем сме направиле све што сме можеле во вистинско време и на вистинско место. Сепак сме цивилизирани луѓе, нема сигурно да се закануваме и да се тепаме со управата за да биде по наше, ама ќе ги употребиме сите законски средства што ни стојат на располагање. Јас сум пријавувал нерегуларности кај институциите и сум горд на тоа, знаејќи дека сум ја извршил својата морална должност и сум делувал кајшто требало и кога требало.

Нема ништо што повеќе би сакал него да функционираат општествените институции на што повисоко ниво, меѓутоа мислам дека моментално тие го допираат дното. Тоа води до намалена доверба и зголемен ризик за инвестирање, а без капитал и средства во државата не можеме да генерираме вредност со којашто би живееле добро. Во стабилни системи како САД, Британија, Швајцарија... се слеваат и држат неброени илјадници милијарди од чиешто управување и оплодување се ствара вредноста што резултира со високиот стандард на тоа население. Човек со лопата од 200 денари едноставно не може да ископа ни илјадити дел како човек со скрепер од 200.000 евра, а во вакво несигурно опкружување сигурно никој нема да ризикува да чува скрепер!

Сите што намерно со партизација, непотизам и негативна селекција ги уриваат институциите заради краткорочна лична и партиска корист, уствари мочаат у бунарот од којшто сите пиеме вода и му нанесуваат немерлива долгорочна штета на општеството!

Член од
22 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
200
Дали некој брокер нуди можност за електронско тргување без воопшто да се оди таму , да можам да тргувам од странство.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Da !! Eurohaus e zakon i mislam pola od prometot na berzata go pravi ova brokersko drustvo !!

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
I ne me mesaj so Dekis, nie sme tolku razlicni. Do tamu sto edna te ista akcija jas ja prodavam a toj ja kupuva. Sto ne znaci deka povremeno ne moze da imame isto mislenje ;)
Кога сум пишал Бубасту во мојот пост место Декис цитато е погрешен на кого се однесува ама не сум погрешил многу, подобро не цепкај тука и на таа тема и нема да одам понатака, а ти ке можеш да си тераш понатака на форумо исто и на мојновац.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Najdobro, najbrzo (1~2min se postavuva/povlekuva nalog) i najpregledno ti e da si uplatis e-trader vo koja sakas brokerska kukja, stavi cash na smetkata i trguvaj od kaj sakas se e online i imas uvid vo se.

Ako ne ti se plakja toa, mozes da se dogovoris so brokerot da mu davas nalozi preku email. Mnogu posporo dodeka vidi email, dodeka da de dogovoris, pa ti go prakja na mail nalogot da mu go potpises ...itn

Дали некој брокер нуди можност за електронско тргување без воопшто да се оди таму , да можам да тргувам од странство.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Се ближи објавата на ФИ 2018 . . . секогаш прва објавува Комерцијална Банка . . .
Моја прогноза е 33 милиони евра профит и минимум 350 денари дивиденда што е одлично на оваа цена. Проекцијата од 100+ евра по акција ја дадов од поодамна... Очекувам тој тренд со профитабилноста да продолжи и следните години . . .
КМБ е прва банка од МКД која излезе надвор од границите . . .

https://faktor.mk/odobrena-prodazbata-od-albanija-na-komercijalna-banka-ad-skopje-na-tirana-bank

Јас моите пари ги ставив на КМБ, па ќе видиме што ќе испадне :) . . .
Се надевам дека со дивидендата која прва ја исплаќаат ќе успеам да товарам нешто ефтино . . .

Оваа година ќе биде интересна во банкарскиот систем . . . но ќе биде интересна и за Прилепска пивара една од малкуте добри компание на мсе . . .
Ќе видиме како ќе се справи со трендовите . . . иако пивото е главниот нивен адут . . .
http://www.seebiz.eu/coca-cola-preuzela-knjaz-milos/ar-188277/
http://www.seebiz.eu/marbo-preuzima-distribuciju-pepsija-za-bih/ar-188342/

p.s.
Сите Нато фанови утре немаат оправдување да не се постројат на куповната страна...
Очекувам дека ќе пријават некоја куповна трансакција . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Citam za taa miljardata od kipar sto ja fatile sjo a bila nameneta prvenstveno da se kupi makpetrol ?
Gledam navalica za ALK denovive kako da se plasat da ne im uleta nekoe stransko torpedo pa si dokupuvaat na poeftino ama mislam prva na udar pak bi mozelo da bide Makpetrol posto pokaza deka e zlatna kokoshka :)
Cudno nikoj ne komentira nisto za ovogodisnite dividendi a eve veke od ponedelnik cekame Hari da iznenadi ...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Mozno li e zaradi vlez vo tiranskata banka Hari da skrati od dividendata?!
Ima pari bankata ladno da ja kupi od prosli rezervi plus i onaka KMB pola od dobivkata tradicionalno deli t.e. 16 miliona i od ovaa dobivka ke se prelee za takvi aktivnosti a pri toa dividendata da ne bide isppd 500 denari !!

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Moze i ke izvadi pari za dopolnitelna dividenda od alb banka ako ima dobivka taa ovaa godina ili poveke rezervi od sto i trebat. Grcite kako sto praat.

Kajgana Shop

На врв Bottom