Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Раст 10.5% - просто невероватно кога ќе ја видиш општата ситуација на земјава... али 4 бона се 4 бона, замисли 10~20% да влезе на мсе...

Не знам за другите колега, ама јас не тактизирам(в), 100% сум во акции, и со исто толкав процент сум сигурен дека страните на светот ќе бидат изгласани во парламентот на Грехеланд.

Да не остане некажано, пред два дена НБРМ извадила податоци како банките ја завршија 2018, и секако и депозитите и кредитите beat the estimate, првите завршија со double digit раст, а вторите имаат силен раст од 7,3%.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Нема што да кратиш сантими Боле, и така ти фалат, си има инфо на официјалната страна, вика Коефициент цена/добивка = 10,63, што за мене е прифатлив параметар. Очекувам за некој месец и да биде подобрен овој коефициент, кога ќе излезат годишните извештаи за 2018.
И Мерцедес е скап кога не можеш да си го дозволиш ;)
Тука и лежи проблемот што мислите дека све што ќе прочитате е вистина . . .
Кога незнаете сами да пресметате ќе ве лажат разни неуки неранимајковци :D:D..
На таа официјална страна книговодствената и на ОХБ и на СТБ е неточна . . .
На ОХБ е повисока, а на СТБ е пониска . . . Пробај да научиш и сам да си пресметаш, да не зависиш од други . . . што се однесува до p/e . . . СТБ има повисок p/e и од КМБ, и од ТНБ, и од ОХБ . . . Овие три се на p/e = 5 - 6 . . . Ама јебига ќе чекаш да ја апдејтуваат официјалната страна и внимавај да не погрешат со СТБ, бидејќи прв пат се дели авансна дивиденда . . . Истото важи и за p/b . . . Стопанска има дупло повисок p/b од ОХБ . . .
Проблемот е што од ФИ ве занима само профит и дивиденда, а не како е стигнато до тоа . . .

Со здравје да си го возиш мерцедесот . . . тој мерцедес ти е амортизиран го возевме претходно долги години и јас, и Декис, не ти е под гаранција пази да не ти се расипе скапо ќе те чини . . .
Отидов јас на ново ауто Римац Концепт 2 ;);)..

p.s.
Сантиметри имам доволно ми се зголемија последните 4-5 години . . . :D:D.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Гледам денес промет само 970,000 ден на берза , де бе како војна да има па ваков промет :unsure: ..
КМБ ја нема еден ден и денес берзава катастрофа , по што реално таа е најтргувана акција и еве без нејзе до каде сме со прометот ..

Ајде од утре после гласањево кај комшиите се надевам луѓево ке се охрабрат и ке извадат париве од банки каде се чуваат 4 милјарди евра и ке вложат нешто во акции да мрдне берзава ..

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Тука и лежи проблемот што мислите дека све што ќе прочитате е вистина . . .
Кога незнаете сами да пресметате ќе ве лажат разни неуки неранимајковци :D:D..
На таа официјална страна книговодствената и на ОХБ и на СТБ е неточна . . .
На ОХБ е повисока, а на СТБ е пониска . . . Пробај да научиш и сам да си пресметаш, да не зависиш од други . . . што се однесува до p/e . . . СТБ има повисок p/e и од КМБ, и од ТНБ, и од ОХБ . . . Овие три се на p/e = 5 - 6 . . . Ама јебига ќе чекаш да ја апдејтуваат официјалната страна и внимавај да не погрешат со СТБ, бидејќи прв пат се дели авансна дивиденда . . . Истото важи и за p/b . . . Стопанска има дупло повисок p/b од ОХБ . . .
Проблемот е што од ФИ ве занима само профит и дивиденда, а не како е стигнато до тоа . . .

Со здравје да си го возиш мерцедесот . . . тој мерцедес ти е амортизиран го возевме претходно долги години и јас, и Декис, не ти е под гаранција пази да не ти се расипе скапо ќе те чини . . .
Отидов јас на ново ауто Римац Концепт 2 ;);)..

p.s.
Сантиметри имам доволно ми се зголемија последните 4-5 години . . . :D:D.

Торко еден ако си имал 2ка математика оправдано ти е ама ако си имал 5ка треба да се срамиш, ако заработуваш од бројки секојдневно да си ја скинеш дипломата и да ги спасиш тие што те плакјаат.
А оној што ти го лајкнал постот кажува колку и тој разбира.

Прво научи зошто на денешен ден 24.01 боокот на стб е за нијанса поголем и тоа со исплатена аванс дивденда поголем од оној што е прикажан на Мсе и зашто на крајот на година исто ке биде поголем по втората дивиденда од минатогодишната крајна состојба.
Па дојди овде соопшти ни до каков заклучок си дошол.

Уствари тука не ти треба ниту пресметка, туку елементарна логика на тоа како се процесира нормално книжење.

Има една англиска поговорка за тие што се на берза од ваков ков fool and his money are soon parted.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Торко еден ако си имал 2ка математика оправдано ти е ама ако си имал 5ка треба да се срамиш, ако заработуваш од бројки секојдневно да си ја скинеш дипломата и да ги спасиш тие што те плакјаат.

Прво научи зошто на денешен ден 24.01 боокот на стб е за нијанса поголем и тоа со исплатена аванс дивденда поголем од оној што е прикажан на Мсе и зашто на крајот на година исто ке биде поголем по втората дивиденда од минатогодишната крајна состојба.

Уствари тука не ти треба ниту пресметка, туку елементарна логика на тоа како се процесира нормално книжење.

Има една англиска поговорка за тие што се на берза од ваков ков fool and his money are soon parted.
780 (book2017)-117(prva div)-73(avansna div)+X(dobivka)=?(book2018)
590+X=?(book2018)

Zaklucok: book 2018 kje bide pogolem od book 2017 SAMO AKO DOBIVKATA E POGOLEMA OD NETO 190 MKD!!!

Da recime deka jas prognoziram deka neto dobivkata kje bide 160 (590+160=750) p/b na stb e 1241/750=1.65 !!!

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Заборавате дека КМБ оваа година ќе има висока добивка не затоа што многу добро работи, туку затоа што го наплати ФЕНИ.
И јас знам да не делам добивка со години или да делам минимална добивка и после тоа да имам добивка во една година од 30-тина милиони што за КМБ би требало да биде просечна добивка за една година, видете ги ТНБ и СТБ.
Се ми се чини дека после 2018 нема да видите уште 2-3 години добивка.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Заборавате дека КМБ оваа година ќе има висока добивка не затоа што многу добро работи, туку затоа што го наплати ФЕНИ.
И јас знам да не делам добивка со години или да делам минимална добивка и после тоа да имам добивка во една година од 30-тина милиони што за КМБ би требало да биде просечна добивка за една година, видете ги ТНБ и СТБ.
Се ми се чини дека после 2018 нема да видите уште 2-3 години добивка.

Umre toa vreme nekako mi se cini deka i dogodina citaj toplifikacija ke bide nova feni plus nekoj dinar od albanija ke kapne neli :)
Pa ona zverot na saem i katnicata pred holiday inn da ne ja finansira drzavata ? :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Стварно си дибек. Толку врска немаш што мене ми е срам што дискутирам сериозно со тебе.
Уствари тука ти треба пресметка, а не елементарна логика и философија.
Декис се ти објасни, јас немам ништо што да додадам. Ми заштедил време.
И внимавај друг пат да не испаднеш пак овца, Торко :D :D . . .
Како професор по математика ти кај мене ни 6-то одд. не би прошол . . . И жално е што вакви како тебе кинат туѓи дипломи, Торко низаеден.

590+X=?(book2018)

Zaklucok: book 2018 kje bide pogolem od book 2017 SAMO AKO DOBIVKATA E POGOLEMA OD NETO 190 MKD!!!
Da recime deka jas prognoziram deka neto dobivkata kje bide 160 (590+160=750) p/b na stb e 1241/750=1.65 !!!
Браво Декис за предавањето.
За да имаат 190 денари профит по акција треба да направат 55 милиони евра профит. Што е сон. Затоа и боок-от ќе биде помал зошто све испуцаа во дивиденди, а можно е напролет и да секнат дивиденда :) .
Професорски. Стручно. Му изџвака како за дете во второ одделение... Две основни математички операции, собирање и одземање. Ништо повеќе. Ако ме отпуштат од работа да ме замениш ;).
Но, не сум сигурен дека те разбра :D:D:D:D.

Е тоа е разлика помеѓу оние што учат, читаат и истражуваат, и останатите (да не ги вреѓам) . . .
Затоа Тие првите мирно спијат и ги расплодуваат парите, а другите се пребацуваат од вагон во вагон за ситни пари . . .

А за оние новите што набљудуваат нека размислат кого му веруваат . . . На оние што учат или на оние другите :). Емоција во инвестирање нема...

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
590+X=?(book2018)

Седи 1 единица. Со постоље од оздола, ајде уште една шанса пробај.

Стварно си дибек. Толку врска немаш што мене ми е срам што дискутирам сериозно со тебе.
Уствари тука ти треба пресметка, а не елементарна логика и философија.
Декис се ти објасни, јас немам ништо што да додадам. Ми заштедил време.
И внимавај друг пат да не испаднеш пак овца, Торко :D :D . . .
Како професор по математика ти кај мене ни 6-то одд. не би прошол . . . И жално е што вакви како тебе кинат туѓи дипломи, Торко низаеден.

Браво Декис за предавањето.
За да имаат 190 денари профит по акција треба да направат 55 милиони евра профит. Што е сон. Затоа и боок-от ќе биде помал зошто све испуцаа во дивиденди, а можно е напролет и да секнат дивиденда :) .
Професорски. Стручно. Му изџвака како за дете во второ одделение... Две основни математички операции, собирање и одземање. Ништо повеќе. Ако ме отпуштат од работа да ме замениш ;).
Но, не сум сигурен дека те разбра :D:D:D:D.

Е тоа е разлика помеѓу оние што учат, читаат и истражуваат, и останатите (да не ги вреѓам) . . .
Затоа Тие првите мирно спијат и ги расплодуваат парите, а другите се пребацуваат од вагон во вагон за ситни пари . . .

А за оние новите што набљудуваат нека размислат кого му веруваат . . . На оние што учат или на оние другите :). Емоција во инвестирање нема...
Прво ти пишуваше глупости, Бубасту ти лајкнуваше сега он пишува глупости ти лајкнуваш. Вие сте синергија неведиена. Ме насмеавте вечерва најубаво.

Ако е вистина дека си професор по математика толку ми е жал за децата кое дрво тамо им предава да ми иде да ја дадам пресметкава у државен образовен инспекторат да те посетат како собираш и одземаш чисто да им помогнам оти викаш дека се спремаат да те избркаат.

Еве ветување ако Бубасту твојот експерт проба уште еднаш и неуспее елементарниот боок да го погоди на стб, јас ке го напишам како тргнавте до 500ден ке стигнете. Па вие човече двајцата заедно еден биланс незнаете да прочите овде бистрите финсиски пресметки со години, што тука ште на мојновац.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Umre toa vreme nekako mi se cini deka i dogodina citaj toplifikacija ke bide nova feni plus nekoj dinar od albanija ke kapne neli :)
Pa ona zverot na saem i katnicata pred holiday inn da ne ja finansira drzavata ? :)
Се соласувам дека со сите најавени градежни објекти оваа година барем ќе има каде да ги пласираат парите, но ме интересира од каде ќе извадат 20-30 милиони за да ја купат банката од Албанија.
Ќе иде јабана цела добивка од оваа година или?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Седи 1 единица. Со постоље од оздола, ајде уште една шанса пробај.

Прво ти пишуваше глупости, Бубасту ти лајкнуваше сега он пишува глупости ти лајкнуваш. Вие сте синергија неведиена. Ме насмеавте вечерва најубаво.

Ако е вистина дека си професор по математика толку ми е жал за децата кое дрво тамо им предава да ми иде да ја дадам пресметкава у државен образовен инспекторат да те посетат како собираш и одземаш чисто да им помогнам оти викаш дека се спремаат да те избркаат.

Еве ветување ако Бубасту твојот експерт проба уште еднаш и неуспее елементарниот боок да го погоди на стб, јас ке го напишам како тргнавте до 500ден ке стигнете. Па вие човече двајцата заедно еден биланс незнаете да прочите овде бистрите финсиски пресметки со години, што тука ште на мојновац.
Nemoj taka. Ja ustvari nisto ne smetam, toa sve mu ostavam na cico Excel :P

I ne me mesaj so Dekis, nie sme tolku razlicni. Do tamu sto edna te ista akcija jas ja prodavam a toj ja kupuva. Sto ne znaci deka povremeno ne moze da imame isto mislenje ;)[DOUBLEPOST=1548405182][/DOUBLEPOST]Mene pa me nasmejaa Grim i Bosko. Posto oni koa otisle na sobranie i kazale DVE DUMI, kompanijata smenila dividendna i delovna politika. Bez da go prasa imatelot na 90+% akcii, postapila po predlog na imatelot na 0,0000X% akcii.

Kamo sreka taka da igraa firmi kade malcinskite imaat znacaen udl. Kako TPLF, MTUR, SPAZ, MPOL, FERS OKTA itn, da ne nabrojuvam. Ama moze vistina gi odbrale bas tie dve (2) firmi so besprekorna korporativna kultura, koj ke znae.

Sto mene mi dava nadez kako (zaglaven) imatel na STBP. Moze stvarno ke se pripotresat vo menadzmentot posle poslednoto sobranie?

Cisto SUMLJAM

Последно уредено:
Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Sto mene mi dava nadez kako (zaglaven) imatel na STBP. Moze stvarno ke se pripotresat vo menadzmentot posle poslednoto sobranie?
Зар и тебе те навлекоа форумскиве навлакуши на STBP?!?
Ми изгледаше преискусен за да наседнеш.
Немој само да ми кажеш дека и SKYCOIN си купил?! :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Mene pa me nasmejaa Grim i Bosko. Posto oni koa otisle na sobranie i kazale DVE DUMI, kompanijata smenila dividendna i delovna politika. Bez da go prasa imatelot na 90+% akcii, postapila po predlog na imatelot na 0,0000X% akcii.
Cisto SUMLJAM
И да знаеш дека така беше, не е смешно. Грими ништо не измисли. Само СГ не се балканци тие имаат западен менталитет...
На тој записник од ак.собрание се закачија ФАКТОР и почнаа да ги рекетираат . . .
https://time.mk/c/ed0236ef77/akcioneri-obvinuvaat-deka-ohridska-banka-se-zadolzuva-kaj-sosiete-zeneral-so-lihvarski-kamati.html
Тој акционер што обвинуваше бев јас, тоа е мое право и јас секогаш го користам. за разлика од некои други кои одат по собранија да молчат . . .
И ден денес Фактор имаат банер од ОХБ . . . цели три години константно и повеќе не напишале лош збор за ОХБ...
Видоа СГ дека тоа носи лош публицитет и рекетирање од медиуми . . . и свртеа нов лист. Затоа и јас ги фалам работат корекно со одлични резултати . . .

А СТБ е обратна приказна. Тие ништо од акционерите не услушуваа . . . Дивиденда баравме таму 3-4 години, но дадоа кога нив (НБГ) им потреба и кога се најдоа во тесно со продажба . . . нив ги фативме на кондиција, ама слатки пари изнафативме . . . . Така да можеби ќе си останеш заглавен и полн со надеж . . .
Стварно сте различни со Декис, он за разлика од тебе со натоварил со ОБИЧНИ акции и сега е скроз одглавен им ги продаде на новопечените акционери за убава пара . . .
Очекував дека ќе го постираш моменталниот бук на СТБ да не останеме на празни броеви, да видиме тој твој ексел како смета . . .

p.s.
Максимус не го коментирам повеќе. Срам ми е да бидам толку искрен. Празни зборови не се за коментар и човек да си троши време. . . Знам дека ќе се задева, перчи, ќе ме валка по форум . . . но дискусија со него не вреди . . .
А за да покаже малку интелегенција може да го постира моменталниот бук на СТБ, тоа е бројка а не реферати и празни зборови . . . . Па и Бранко ќе му лајкне :D:D.[DOUBLEPOST=1548416887][/DOUBLEPOST]И јас се придружувам на повикот на Грими . . . Читајте, подгответе се, одете на собранија и конструктивно борете се за своите права, а не да молчите како пички додека менаџерите го крадат вашиот капитал . . . .
ОХБ и СТБ имаат добар менаџмент, убаво работат . . . но пристапот спрема малцинските акционери им е различен . . .

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
моменталниот бук на СТБ
Толку немаш аргументи што си се фатил за единствениот коефициент што е нешто под просек во однос на останатите големи банки. А сите што малку од малку разбираат берза знаат дека бук е битен во случај на ликвидација, да се подели тоа што останало во тој процес, за што веројатност да се случи е скоро 0 за моменталната состојба нашиот банкарски систем.
Македонските големи банки се ултраконзервативни, скоро и да немаат тргување со високоризични финансиски деривати, да не зборам што сите се одлично капитализирани, слободно може и над 2 боок да одат без голем ризик.
Еве ти и линк од инвестопедија да се образуваш малку, таму убаво ти е објаснето зошто Capital One Financial има бук под 0.9, а Bank of America има 1.6.

Kajgana Shop

На врв Bottom