@PticaSelica Eve jas sum vo neizolirana kukja. Golema kvadratura. Pa ke mi se placheshe da trebeshe 15000 sega da gi dadam za peleti za da ja dobijam istata kilovataza shto ja troshea klimive. Ne razbiram zoshto bi staval peleti za da me chini duplo poskapo greenjeto. Plus, da ne dodadam na muabetov site varijabli shto postojat vo greenjeto na peleti. Kakvi ke se peletite, gorlnikot kakov ke bil, chadelo, ne dogorvelo peleti, ognot te bil slab, te bil jak. Pa cistenje sekoi dva dena, prashina, krevanje vrekji na vtor sprat od kukjava. Pa kako na berza da si, brkas cena dobra za peletite. Ne nozam da tvrdam, ama od toa shto chitam, mnogu cesto se javuva nekakov defekt, dali necisti peletite pa zatnala spiralata ili ne znam ti jas shto. Pa poske chrkas majstor da ti dojde. Ednostavno, koga ke stavis na kantar, mnogu poevtino i polesno izgleda greennjeto na inverteri. Eve jas pred godina dena ja imav dilemata dali parno na peleti ili inverter, pa se odluchiv za inverter i fala Bogu shto e taka.
Primerov shto go kazuvas so edna i pol vrekja, pa toa ti e choveche 270 denari a den. 3*3,5ki imam i toa ednata izmachena, pa trite troshat zaedno neceli 200 denari na den vo najladnovo. I toa vo neizolirana kukja.
Eve, nd vikam koe greenje e najdobro, taze greach na klimi sum, i ovie temi mi se novi, ama ne mozam da vidam zoshto koga nekoj se odluchuva na shto da se gree, bi se odluchil na peleti, a ne na inverter. Pa pishav tuka nekolku pati, pinudata mene za parno na peleti mi beshe 2600€ za cel sprat. Da recime deka sigurno edno 150€ plus ke me koshtashe vo realnost, toa se 2750€ za 140m2 instalacija. Plus, za prvata zima ke zemis 3ili 4 toni naednas po 170 denari vrekja toa se 44000 denari. 2750€ se 6 i pol Haier Tundri 3,5ki, 4 Toshiba Suzumi/Gree Hansol, 6 Vivax Aeri klimi. Plus, eve nekoj ko mene nema potreba site sobi da gi gree znaci ne ke mora vo site sobi odednas da stava klimi. Ne znam, matematikata nikako ne mi izleguvase vo polza na peleti. Mozda neshto propustam. Za drva ne padna muabet kaj mene niednas zoshto nikoj ne bevme spremni da se zaebavame so takva arhaichna rabota, vo zivot ne sme se greele na drva.