Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Казна од 5 просечни плати за службениците шо нема да знаат албански.Баравте демократија ево ви ја,наздравје бричење!За ова ли се боревте шарени амеби???
го има негде тој закон да се прочита?

Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Сега има два официални службени јазици, очекувам да се почитува уставот, исто како и државата.

Кај пишува дека мора да бидат од албанска националност, знам пуно македонки и македонци кои студираат албански јазик, кај пишува дека не може со сертификат од курсеви за албански да се вработуваат и македонци?

Во однос на првата твоја реплика. Од кого очекуваш да се почитува уставот и државата? Од вашите? Да не се лажеме комшија. Државата ќе ја почитувате кога ќе си ја поделите и присвоите едната половина како ваша. Те молам немој со тие ваши еднопштествозасите финти. :) Тоа можеш на шарените заевистанци да им го продаваш како евтина пропаганда и тие да се палат на тоа како средношколки на порка.

Во однос на втората реплика. Студирав на Филолошки и ти гарантирам дека на Катедрата за ПИТ на албански јазик немаше можност да се запишуваат студенти Македонци, Роми, Власи и сл. Не им беше дозволено, т.е. програмата не го налагала тоа!
А тоа какви пациенти ќе вработуваат со курсеви за албански и сертификати добиени во брвеница на шипка или Албанци кои не знаат две реченици да поврзат на македонски нема да ме изненади.

Во однос на третата твоја реплика. Дај бе не ме заебавај, ми ставаш слики со стоедна и фичовци, уште кога бучко беше премиер. Стави нешто свежо од деновиве ако движиш пред некоја општина. Сликни и стави ако налеташ на нешто случајно. :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Ќе разбериш за брзо,не се секирај!
Јас не се секирам. Гледам дека црпиш од негде информации. Ако го имаш оригиналниот текст постирај го. Вака не знаеме што е точно, што се дезинформации.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.619
Поени од реакции
5.257
таман човек ќе помисли некој од албанциве кој не е задоен со вакви идеи, го демантираш во корен. Зошто нашите во Албанија да учат албански, зошто Горанците да зборат албански. За тебе репер се бројките, индикација за задоеност со истите идеи-размножувај се, лажирај пописи и освојувај држави. Ти должам објаснување за претходните неповрзаности што си ги пишал.
Преку 100 години сме одлепени од Албанија, одам таму заради одмор, како што одиш ти, не е мој проблем како треба твоите таму да учат, мене ме интересира моето дете, кај ќе расте, што ќе учи, апсолутно ништо друго не ме интересира, светот околу нив ми се врти, мислам дека за секој кој е родител е така. Не викам дека нема да им дозволам да научат македонски, туку не сакам македонскиот да им биде пред англискиот.
Не е перење мозок бе Пуно, ти цртав дека живеев Качаник, едно озлогласено место (ако има некоа саглам) во Косово. Цел живот и во Скопје сум живеел меѓу нив. И ти реков, од камено време ако не и од порано. Значи никакво перење мозок Пуно, од лично искуство. Еден од нас таму требаше курбан да оди ради крвна освета бе Пуно, ни криви ни должни ама така решил советот на старци ...Среќа ја фрлија цигарата како што ја фрлија па останавме живи. Не знам дали сфаќаш на кое ниво ти се сонародниците. Ако е за тебе ова нормално...
Па малку им беше што се отсели цела населба, изградија неколку џамии (добар дел од нив покрај куќи без разлика муслимански, христијански) па ујдисаа џамија во една зграда, па запалија дуќан на едни мои добри пријатели и соседи, оти Македонци ем христијани.
Лични искуства имаме сите, јас ни пола не сум напишал тука, ниту дозволувам тие искувства да генерираат стереотипи и да генерализирам, иако работам два смени наоѓам време кршам прсти и се обидувам со моето да фрлам светло.
па да, сега ќе си играме двајца без тројца биле...Бојкот на референдум за остамостојување, бојкот на попис (за да може, нели странците да ви ги ујдисаат бројките), илирида, паравојска, магацини оружје, војна, насилства. Чисто за потсетување. Не само албанскиот толковен речник туку и за пратеници од Албанија Македонија не постои. За Месила Дода ние сме Илирида, покраина на Албанија.
Срамота е вака да се бламираш и да релативизираш.
Кои пратеници жив ти све, морав да ја гуглам ова за да знам која е. Тие провоцирања од Албанија се опасни колку провокациите на Груевски кон Грција.
За пописот не ми е јасно едно, ако странците ги ујдисале пописите и договорите, зошто да ризикуваат со 25 %, зошто не отишле со 15% и немаше да се намачат со фалсификување пописи?
На крајот на денот обичниот албанец нема одговорност за политичари од Албанија, или ујдисување од странци, кажи што можеме да правиме, да им кажеме на Америка немојт да се мешате, добро сме?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Јас не се секирам. Гледам дека црпиш од негде информации. Ако го имаш оригиналниот текст постирај го. Вака не знаеме што е точно, што се дезинформации.
Го има предлог законот на нет, а ако не се лажам воопшто не се измени усвоената верзија.
4.000-5.000 евра е казна за органот, а на службеното лице и на одговорното лице им се изрекуваат казни во висина од 30% од изречената казна на органот.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мене не ме интересира за што одиш таму. Од исто племе потекнувате, барем Скопската околија. Ист народ сте како што сум јас Македонец како и оној од Пиринска или Егејска Македонија. Оваа држава е Македонија, да те потсетам да не релативизираш напразно. Твое дете може и кинески да си учи. Тоа што ја имате поддршката од Европските држави и Америка, не ви дава за право да малтретирате друг народ и да обезличувате цела една држава. А токму тоа го правите.
Па да, ние иаме крвна одмазда, одиме со пиштоли по градов, тепаме деца по автобуси, го китиме булеварот со знамиња на друга држава, избркавме цела една населба (Бутел 2) ради горенаведени причини, на пат е и другата (Бутел 1). Од Качаник не бркаа оти не сме биле нивни. Ние ги населивме сите села во скопска околија со дојденци од Косово и Албанија. И Љуботен и Морани и Света Петка. Да, ние така се однесуваме, уоши Македонци...пардон, славомакедонци. По третпати ти велам, не се стереотипи, лични искуства од над 50 години се. Не кај шо сум одел по улица, него кај што сум живеел. Кај што го искорнаа крстот и го раскопаа како волови цел парк, блиску до споменикот на учк на кој ништо не му фали ни ден денес. Нит е пален, нит корнат.
Така да не ме мафтај аман со вакви муабети.
па постепено треба да се "зголемува" населението. Во 1991 го бојкотиравте пописот во западна Македонија за во 1994 со помош на странските "набљудувачи" да штанцате документи. За во 2002 повторно да зголемите бројка преку населението од странство па во 2011, заради европските стандарди да го прекинете пописот оти бројката нема да одговара.
Фрчко, пред некоја година, како гостин на МРТВ наведе цифра/процент од 17-17,5% албанци во жалосна Македонија.

Колку се сеќа‘ам, после пописот од 2002-рата (ваљда тогаш беше...), откако со обработка на податоците беше наштимана цифра од 20,5% албанци, тогашниот директор на државниот Завод за статистика си даде оставка.

Вероватно то‘ цифрата од едвај над 20% албанци во Македонија, штимана за да одговора на „рамковниот„, му ја разбудила совеста на дотичниот лик па тој се откажа од функцијата.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Taка и тие си мислат, НО, тие го изучуваат литературниот албански јазик, а албанската странка кога ќе дојде, ќе им се обрати на дијалект. Што мислиш, има ли шанса да ја разберат? Па ќе следуваат поплаки од странките дека овој македонси службеник не е соодветен за таа позиција на која е поставен, така што ќе летне од тоа место како партал.
А судските постапки и решенија, пресуди, одлуки итн се пишуваат на стандарден македонски јазик или на дијалект ?
Нормално дека во употреба ќе биде стандарден албански јазик, а не некој си дијалект.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.329
Го има предлог законот на нет, а ако не се лажам воопшто не се измени усвоената верзија.
4.000-5.000 евра е казна за органот, а на службеното лице и на одговорното лице им се изрекуваат казни во висина од 30% од изречената казна на органот.

ме интересираше дали ова важи и за приватни фирми (небитно која, ако дојде албанец или документи на албански) или само за државните. Ај ќе го побарам, мада ни на страната на собрание не го најдов. По нет излегуваат старите закони и предлози.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
ме интересираше дали ова важи и за приватни фирми (небитно која, ако дојде албанец или документи на албански) или само за државните. Ај ќе го побарам, мада ни на страната на собрание не го најдов. По нет излегуваат старите закони и предлози.
Барај вест на академик, таму го имаат ставено предлог законот. Иначе не можам сеа да го отворам да прочитам, ама 90% сум сигурен дека законов се однесува само на органи на државна управа и јавни претпријатија, не и за приватни фирми без јавни овластувања.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.593
Поени од реакции
9.236
А судските постапки и решенија, пресуди, одлуки итн се пишуваат на стандарден македонски јазик или на дијалект ?
Нормално дека во употреба ќе биде стандарден албански јазик, а не некој си дијалект.

Пред неколку дена гледав емисија, каде се збореше за нашата пренатрупана и неефикасна администрација и таму имаше предлог да се копира искуството на Германија со нивната администрација. Во истата емисија беше посочено дека доколку три странки се пожалат на однесувањето на административецот од почетокот на неговото работно време, нему му завршува работата за тој ден и го испраќаат дома.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
А на нареден попис (ако има графа националност) да се пишеме сите Руси како би го ПРИМИЛЕ тоа сонароднициве сосе нивните пастири?
стварно што би се десило?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Пред неколку дена гледав емисија, каде се збореше за нашата пренатрупана и неефикасна администрација и таму имаше предлог да се копира искуството на Германија со нивната администрација. Во истата емисија беше посочено дека доколку три странки се пожалат на однесувањето на административецот од почетокот на неговото работно време, нему му завршува работата за тој ден и го испраќаат дома.
Во официјална комуникација се користи стандарден јазик, небитно дали е македонски, англиски, турски, англиски или кој и да е. Да, ти како странка кога пишуваш некое барање да речеме, ако нема некој формулар туку сам ако треба да си го составиш, барањето можеш да си го напишеш и на дијалект, никој нема да те казни за тоа, ама органот од кој бараш нешто ќе ти одговори на стандарден јазик.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.593
Поени од реакции
9.236
Во официјална комуникација се користи стандарден јазик, небитно дали е македонски, англиски, турски, англиски или кој и да е. Да, ти како странка кога пишуваш некое барање да речеме, ако нема некој формулар туку сам ако треба да си го составиш, барањето можеш да си го напишеш и на дијалект, никој нема да те казни за тоа, ама органот од кој бараш нешто ќе ти одговори на стандарден јазик.

Не ме разбираш. Не е само писмена комуникација.Ќе го провоцираат албанските странки македонскиот службеник во нивната средина и постојано ќе фрчат поплаки дека не им кажал Мирдита, Фаљиминдерит, дека им се намуртил, дека не им се насмеал, дека ги погледнал попреку, дека зборува неразбирливо за нив и сл. Така тој јадник постојано ќе биде укоруван и парично казнуван, а во исто време ќе ги има и неговите колеги Албанци непријателски настроени кон него. По одредено време, ќе фати вид-виделија.
Или мислиш дека мирољубивите нема да го направат тоа? Дека нема да се обединат во зло?
Така може да мислиш ако живееш во Индонезија или ако си самиот Zaev/Заев лично.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Ние сме глуп народ. можеме на колена да ги ставиме со еден потег. бојкот на нивни производи и продавници. они од тоа живеат. па да видиме како ќе дишат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom