Онака, да се види трендот во светот по која патека се движи.Не сакам да ви се мешам во "дискусијата" со Bafra, но ме интересира каква врска има статијата за некоја малоумна американка и нејзината супер дебилна идеја за лечење комплекси и рекетирање фирми со 70% данок, со темава овде, која, патем, се нарекува Случувања во Македонија?
Не знам и јас.Што се глуми дека нема уште двајца од вмро вољни да помогнат, не разбирам
Желбата на некоја random исфрустрирана идиотка и бивша конобарка да си ги лечи комплексите со рекетирање фирми со 70% данок, е тренд во светот?Онака, да се види трендот во светот по која патека се движи.
Секако дека е тренд во светот. ЕУ, Канада, Австралија и добар дел од државите во САД.Желбата на некоја random исфрустрирана идиотка и бивша конобарка да си ги лечи комплексите со рекетирање фирми со 70% данок, е тренд во светот?
Според мене е позитивна работа и тоа е тоа, си го искажав ставот претходно.Желбата на некоја random исфрустрирана идиотка и бивша конобарка да си ги лечи комплексите со рекетирање фирми со 70% данок, е тренд во светот?
Еко немаш против, јас би „фактирал“:Мислам дека е во ред високиот данок за богатите, ако можеш предомисли ме со факти.
Распределбата на светското богатсво не ја отсликува објективно размерно способноста на тие што имаат и тие што немаат, ниту тоа богатство е распределено така заради праведните закони и норми. Немам ништо против богатите да се оданочуваат со 70%. И кај нас исто, особено затоа што начинот на кој е стекнат тој капитал или од каде потекнува, е целосно надвор од сите законски прописи или морално-етички норми, во огромен процент. Не сум левичар, али начинот на кој е распределено светското богатство ми дава за право.Еко немаш против, јас би „фактирал“:
Нека некој данок (или слично) е 10%.
„Небогатиот“ треба да го плати на износ од 10,000 денари. 10% е 1,000 денари.
„Богатиот“ треба да го плати на износ од 100,000 денари. 10% е 10,000 денари.
Дали 10,000 е еднакво со 1,000 денари? И дали исто плаќаат и едниот, и другиот?
Тоа дека капиталот бил стекнат надвор од сите законски прописи, е само твоја претпоставка, која можеби е точна, можеби и не е точна.Распределбата на светското богатсво не ја отсликува објективно размерно способноста на тие што имаат и тие што немаат, ниту тоа богатство е распределено така заради праведните закони и норми. Немам ништо против богатите да се оданочуваат со 70%. И кај нас исто, особено затоа што начинот на кој е стекнат тој капитал или од каде потекнува, е целосно надвор од сите законски прописи или морално-етички норми, во огромен процент. Не сум левичар, али начинот на кој е распределено светското богатство ми дава за право.
има и ДРУГО... ех министерот, врвниот хирург Димов, беше осуден 08,2006 за прикривање данок и незаконски вработувања во државна болница... беше во бекство, се бараше и екстрадикција, дури беше и кратко притворен во Варшава па осллободен бидејќи имал и БГ државјанство... тој 2017 се врати, на некој за нас непозанат начин сега мува не го лазе... Немам ништо лично против него, ама ако биле лажни обвинувања треба РЕВИЗИЈА на судската постапка и ако е монтирана работа треба да одговараат и обвинители и судии..Тоа дека капиталот бил стекнат надвор од сите законски прописи, е само твоја претпоставка, која можеби е точна, можеби и не е точна.
Затоа постои судски систем и правна држава. Доколку некој се стекнал со противправна имотна корист, потребно е да се изведе пред лицето на правдата и да одговара за тоа што го сторил.
Не може заради нечии претпоставки и коперациски трач муабети, некој ни крив ни должен да биде рекетиран со 70% данок. Покрај сувото и суровото да гори. Тоа е многу наивен пристап и спаѓа во категорија како мали Џокица замишља економија и правна држава.