- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 5.679
- Поени од реакции
- 13.045
Во право си бил! Јас претпоставив(грешно) дека и резиденцијалните акумулатори или бафери работат на принцип како индустриските.Мај фолтMa kakov pesok, so kamenja se polni
Za sto praime muabet ?
Bafer Tank e poln so voda, poentava e da ja grees vodata navecer na eftina struja a da ja koristis preku den zasto coekov planira so elektricno kotle da ja gree vodata(i taa voda od baferot da e dovolna za cel den greenje bez da ja dogreva na skapa tarifa) pa mesto COP=1 da ima barem COP=2 i pomala smetka za struja.....so TP vozduh-voda COPot bi bil najmalce 6 pa i 8 namesto 2.
Vozmozno e i so elektricno kotle, eve go odgovorot, ama za 70m2 i 500L bafer....tolku i mene mi treba zasto pogolem bafer od 500L vo stan od 80m2 nemozam ni da postavam.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=51915663&postcount=2696
Limitator je trofazni na 17 kw pa nema problema. Protočni električni bi trebao biti 9 kw i 500 litara bi trbao zagrijati na 95 stupnjeva za cca 4 sata.Mene zanima dali bi uz neke prosječne temperature od minus 5, 5oo litara bilo dosta za cijeli dan grijanja. Inače osnovno grijanje mi je 5 kw mitsubishi klima fh.
---odgovor
Uz klimu i dobru izolaciju, podno nebi trebalo trošiti više od 30W/m2, za 60m2 je to 1800W * 24h = 43kWh, grijač od 9kW tijekom 5 sati rada na noćnoj tarifi može ostvariti ovu energiju. Energija u spremniku treba biti dostatna za 16h grijanja tijekom skupe tarife, to je cca 29kWh, u spremniku od 500L 1kWh = 1.72°C, znači treba spremnik cijelom visinom ugrijati za barem 50°C iznad najniže temperature u podno, na cca 85°C, kako temperatura nikad nebi pala ispod 35°C. Ostvarivo je uz pretpostavku da u podno nikada ne treba više od 30W/m2, što vjerojatno stoji jer i klima pomaže, za više od toga spremnik nije dostatan, i ovako je na limitu, ta bi u svakom slučaju bilo bolje da je većeg kapaciteta, ali ako imaš ovog od 500L već, poslužit će
[DOUBLEPOST=1545862939][/DOUBLEPOST]
Ти треба да частиш така ми стои.1000€ ти спасивмеЗапалив пред 2 минути.Сеа ке отворам да излуфтирам и за 10 минути пак ке биде топло,среќа што ме грее климава јако

Последно уредено: