Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ajде малку и од друга страна да погледнеме на тоа дека климите се најекономично средство за загревање и да си го поставиме следно прашање дали постарите граѓани се до толку затуцани или пак можеби и постапуваат до некаде практично како пример може дасе земе следново:

сведоци сме дека во последно време просечниот животен век на ел. уреди секоја година се намалува и сега засега просечен век на експлатација на ел. апарати е 6-7 год. после доаѓа до скапи и скоро секогаш неисплатливи интервенции примерот погоре со компресорот 330 евра, едно полнење со фреон 60 евра, наспроти дефеците на пр. шпоред на дрва, па се поставува прашањето дали ако на секои 5-7 год. треба да се купува нав уред поради неисплатливоста да се поправа, дополнително пак ќе треба да се плати монтажа на нов уред и демонтажа на стариот, економичноста му се намалува и не е таа што се декларира кога се рекламира дополнително за да ја истераш промотивната гаранција потребни се најчесто посети од сервисер кој треба дополнително да се плати и така натаму.

јас немам клима затоа што неможам да си ја дозволам од економски причини (не затоа што не сакам) и се греам со ТА печка и за одржување во живот на ТА печка трошоците и се минимални како е одржувањето на клима уред незнам и не хејтам против уредот ама погорниот пример ми фрли и малку поинакво светло на случајот, сигурно ЛГ клима ја купил 500 евра монтажа околу 50 ја дополнил еднаш со фреон и платил 60 евра станале над 600 евра и ја користел 3 год. значи годишно го чинела по 200 евра, за после да ја повтори постапката одново.

ајде да подискутираме за ова ако може без навреди
и кажување кој од каде дошол да си оди или напади од продавачите на уредов само како чиста и корекна дискусија со факт и бројки дали сум во право или не.

повелете ракавицата е фрлена за дискусија :zloo:

Ги заеба сеа со без навреди :) абе тука муабет нема без навреди, нели гледаш дека му бркаш во џебот а тогаш нема без навреди, на форумов има се, од дилери до патолошки случаи, затоа прво што треба да направиш е да навредуваш се по список да изринеш со тоа се спушташ на нивно ниво и после немаш мака :)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

ajде малку и од друга страна да погледнеме на тоа дека климите се најекономично средство за загревање и да си го поставиме следно прашање дали постарите граѓани се до толку затуцани или пак можеби и постапуваат до некаде практично како пример може дасе земе следново:

сведоци сме дека во последно време просечниот животен век на ел. уреди секоја година се намалува и сега засега просечен век на експлатација на ел. апарати е 6-7 год. после доаѓа до скапи и скоро секогаш неисплатливи интервенции примерот погоре со компресорот 330 евра, едно полнење со фреон 60 евра, наспроти дефеците на пр. шпоред на дрва, па се поставува прашањето дали ако на секои 5-7 год. треба да се купува нав уред поради неисплатливоста да се поправа, дополнително пак ќе треба да се плати монтажа на нов уред и демонтажа на стариот, економичноста му се намалува и не е таа што се декларира кога се рекламира дополнително за да ја истераш промотивната гаранција потребни се најчесто посети од сервисер кој треба дополнително да се плати и така натаму.

јас немам клима затоа што неможам да си ја дозволам од економски причини (не затоа што не сакам) и се греам со ТА печка и за одржување во живот на ТА печка трошоците и се минимални како е одржувањето на клима уред незнам и не хејтам против уредот ама погорниот пример ми фрли и малку поинакво светло на случајот, сигурно ЛГ клима ја купил 500 евра монтажа околу 50 ја дополнил еднаш со фреон и платил 60 евра станале над 600 евра и ја користел 3 год. значи годишно го чинела по 200 евра, за после да ја повтори постапката одново.

и кажување кој од каде дошол да си оди или напади од продавачите на уредов само како чиста и корекна дискусија со факт и бројки дали сум во право или не.

Би рекол дека се зависи од тоа за кој модел, бренд и пазар се работи, како и од тоа како е монтиран клима уредот.
Има разни искуства (за штедливоста, испорачаната топлина, долговечноста, т.е. исплатливоста), некои се позитивни, некои и не се.
Добри и лоши страни има секој вид греење, па ни ова не е исклучок. Животниот век на ел. уреди е условен од повеќе нешта, како се користи и одржува, каде и како е монтиран, каков квалитет има (модел, бренд), па и од тоа колку чини. Нео не е Мицубиши или Даикин, и секако има разлика дали ќе се плати за уредот 30.000 или 60.000 денари.

i vo potpolnost te svakam sto tolku skokas i si radosen sto si pominal od cepenje drva na komoditetot sto ti go dava struja i sega gi vregas site sto nemaat pari da pominat na struja.
Види, проблемот со 99% од народот и еве твојот пример е тоа што не можат да разберат дека тие што се греат со топлотни пумпи не се греат на СТРУЈА.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последно уредено:

Повикот за дискусијата е таман на место, за тоа служи темава. :)

Но за да нема препукување без факти и аргументи (како со курто и мурто погоре), ни требаат емпириски податоци. И тоа измерени, без теоретизирање.
Од тој аспект јас на мојата клима имам поставено мерач. Грејата сезона ја почнав пред 4 дена и 21 час, климата е наместена да одржува ~24с, за тоа време потрошила 15,25 киловат часови, и според пресметките на мерачот направен е трошок од 67.9 денари (наместени се тарифите, минус претстојното воведување на дневна евтина тарифа).

Ете постави мерач на твојата термоакумулациона печка, и да споредуваме, неделни/месечни трошкови. Ако претпоставиме барем 5 години животен век на климата (колку што често одат гаранциите), тогаш јас за 5 години треба да заштедам барем колку што ми чинела климата.

За мерач на ТА мислам дека нема да можеш да поставиш од мерачиве кои ги употребуваме за климите, пошто обично се ограничени до 16 ампери. На некој српски форум гледав некоја идеја за тајмер (пошто ТА имаат фиксна потрошувачка, потребно ти е само времето на работа за едноставно да пресметаш потрошувачка).

Ајде. И мене ме интересираат практични резултати. Теоријата сите ја знаеме. :)

Pred faktite i bogovite molcat
Oва да беше вистина, немаше сега без да покажеш никакви аргументи, да се топориш со недоквакани конфронтации. Нејсе, таквите како тебе ќе не трујат сите со чадење и палење дрва, се додека тоа не ви се забрани со закон. Нема друга опција за вразумување.

Drugari vaka okolu zagaduvanjeto jas ne sum ubeden deka e od kjumbinjata, kako pred 15 20 godini ne bese zagadeno. Eve jas kaj sto ziveam brojot na kukji ne se zgolemil kojznae kolku za da se zgolemi tolku zagaduvanjeto. Moe mislenje e deka nenormalnoto gradenje niz centar k,voda i vodno , nenormalniot broj na vozila niz gradot namalenoto zelenilo i namaleniot provev na veter megju gradbite se najgolem faktor za zagaduvanje. Inace sto zborite so gumi se greele toa e ziva glupost , koj kje stavi guma vo sporet na drva , kje se zapali i odzak i kje se umirisa cela kukja . E sea ima nesovesni sto stavaat kjumur vo kjumbinjata i toa dosta zagaduva no toa ne se mnogu osven nekoi sto imaat kotli za parno, e toa moze da go zabrani drzavata da se prodava ,da nema od kade da se kupi.
Najgolemoto zagaduvanje e vo opstini kaj sto ima mnogu gradbi i zgradi a ne voopstinite kade sto se great na drva. Toa jasno ukazuva zosto e tolku zagadeno.

@Vanlok јас сега трошам стрикно на ефтина тарифа отприлика 8-10 KWh и дневно ме кошта околу 30 сетина денари, кага ќе биде поладно ќе трошам и до 30 KWh или 90-100 денари кога е најладно но овој случај е реткост и е само кога дење ноќе е минус.
мислам дека со пуштање на ефтина денска тарифа ќе заштедуваме и ти и јас бидејќи јас ќе дополнувам кога ми е најпотребно т.с кога ќе почне да се изладуваат циглите, но да ти биде појасно јас греам мала површина 17-18 м2.

Дали има некој од форумов лично искуство со комбинирана печка со котел од Копер Беарит 15 кв да ми каже дали е задоволен ?

Drugari vaka okolu zagaduvanjeto jas ne sum ubeden deka e od kjumbinjata, kako pred 15 20 godini ne bese zagadeno. Eve jas kaj sto ziveam brojot na kukji ne se zgolemil kojznae kolku za da se zgolemi tolku zagaduvanjeto. Moe mislenje e deka nenormalnoto gradenje niz centar k,voda i vodno , nenormalniot broj na vozila niz gradot namalenoto zelenilo i namaleniot provev na veter megju gradbite se najgolem faktor za zagaduvanje. Inace sto zborite so gumi se greele toa e ziva glupost , koj kje stavi guma vo sporet na drva , kje se zapali i odzak i kje se umirisa cela kukja . E sea ima nesovesni sto stavaat kjumur vo kjumbinjata i toa dosta zagaduva no toa ne se mnogu osven nekoi sto imaat kotli za parno, e toa moze da go zabrani drzavata da se prodava ,da nema od kade da se kupi.
Najgolemoto zagaduvanje e vo opstini kaj sto ima mnogu gradbi i zgradi a ne voopstinite kade sto se great na drva. Toa jasno ukazuva zosto e tolku zagadeno.
Ides kaj nekogo doma,palis 10 cigari,i mu vikas "abe mnogu zacadeno kaj vas,kako izdrzuvate". Prodadoa nivite za da stanat gragani i sega ke ti kazuvaat kako da se grees :) izlegle od selata,ama selata od niv NE

Од каде знаеш дека тогаш не било загадено? И тогаш било. можеби и повеќе само тогаш не било мерено ;). На пример, неможе да кажеш дека делот од Скопје близу Железарница (Железара, Бутел, Автокоманда) порано кога фабриката работела со полн капацитет имале почист воздух

Види, проблемот со 99% од народот и еве твојот пример е тоа што не можат да разберат дека тие што се греат со топлотни пумпи не се греат на СТРУЈА.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Da? Eee dobro stom ti vikas deka ne se gream na struja,taka e

Klucot na eftinoto zagrevanje e dobrata izolacija i tuka treba da reagira subvencionira organizira implementira drzavata. Jaka kampanja godina dve vo koja ke bide objasnuvano za efikasnosta na inverterite i sekako intervencija vo carinata danokot za uvoz na klimi so uslovna klauzula za marzata odnosno sakas osloboduvanje ke prodavas so mala marza ( i te kako zakonski izvodlivo). Kakva gasifikacija kakvi bakraci na sila zavisnost od nadvoresen faktor na sila ovozmozuvanje na nasite siroko-gazni politicari da se ugraduvaat ili da im se otvori uste edna mafijaska granka. Znaete li u Belorusija kolku e popularno greenje na inverteri kolku mnogu lugje imaat znaat a kakvi im se plati i kakvi im se zimite..?! Se bara dobra volja i dobra organizacija.
Primerot na deckovo so LG-vo go postavi nekoj kako reper za odrzuvanje i troskovi za klima, ete ti go i odgovorot na sekoj 100 stranici na temava po nekoja poplaka za rasipano nesto a ne ima mnogu sto na nekoja klima porano masta sme i ja izvadile po 10-15 godini i uste nostalgija ne mava za niv nebare za domasno milenice se prisekjame...Losa instalacija, palenje gasenje vo ladnoto pa ladni startovi, i necistenje i neodrzavanje na vnatresna edinica i poretko ama isto vazno nadvoresna edinica (a na youtube videa uradi sam ili DIY za pomladive kolku sakas dinar na nikoj da ne dades sam da si sredis so keif) se najgolemiot preduslov za defekt kaj komponentite na klimata.

можеби си во право но уредите пред 15 год. не се со ист квалитет со денешниве, денес се програмираат уредите да нетраат многу над гарантниот рок, ова ми го има потврдено и пријалтел кој е сервисер на бела техника вклучително и клими на обука во Виена им го имаат кажано ова што го пренесувам тука дека просечен век на ниеден уред да не биде над 7 год. инаку како ќе опстојат фабриките за производство ако прават уреди кои траат 25-30 год. треба клуч на врата да стават

@Vanlok јас сега трошам стрикно на ефтина тарифа отприлика 8-10 KWh и дневно ме кошта околу 30 сетина денари, кага ќе биде поладно ќе трошам и до 30 KWh или 90-100 денари кога е најладно но овој случај е реткост и е само кога дење ноќе е минус.
...но да ти биде појасно јас греам мала површина 17-18 м2.
Баче, јас греам стан од ~70тина м2, со тоа што по потреба ја вклучувам 2-рата клима, односно има пониска зададена температура за одржување (и со тоа повисок cut-off). Имам мерач и на неа, едвај неколку киловат часови има направено за овие 5 дена.

Затоа е тешко емпириски да се изразат овие работи, не можеме лесно да споредуваме кога разликата во просторот што го грееме ни е од фактор 3 или 4. Потоа какви изолации имаме, кој какви топлотни загуби има, итн.

Да грееш простор како мојот, со ТА печки и греалки, мислам дека не за 5 години, туку за помалку години ќе ја заштедиш сумата пари колку што е цената на климите.

Друже, Скопје е триплицирано, или четириплицирано, во однос на пред 20 години. Притоа од тие доселеници солиден дел се такви како Курто погоре, сакаат на ќумбе да се греат, и грав да варат додека се греат.

Да не се разбереме погрешно, сакам и јас рустика, ама не по сметка на вакво загадување. Да забранат на пар месеци горење дрва (ете нека намалат цена на струја за 2 пати, за тие два месеци), ќе имате прилика да сите да се уверите од каде се две третини, до три четвртини, од загадувањето на воздухот.
Не дека и сега тоа не е кристално јасно, и мерења се правеа, и по светски лаборатории се испраќаа мостри.

Klucot na eftinoto zagrevanje e dobrata izolacija i tuka treba da reagira subvencionira organizira implementira drzavata. Jaka kampanja godina dve vo koja ke bide objasnuvano za efikasnosta na inverterite i sekako intervencija vo carinata danokot za uvoz na klimi so uslovna klauzula za marzata odnosno sakas osloboduvanje ke prodavas so mala marza ( i te kako zakonski izvodlivo). Kakva gasifikacija kakvi bakraci na sila zavisnost od nadvoresen faktor...
Проблемот е што во Македонија има стотици илјади куќи, субвенционирање на толку фасади ќе биде неколку пати поскапо од целосна гасификација. Цената на гасот можеби е зависна од (гео)политички фактори, ама истото важи и за цената на струјата (која исто така во голем дел ја увезуваме).

Дури и скапата варијанта на гасот (преку Бугарија и Украина), гасот го прави поевтин увозен енергенс од струјата.

Гасификација е целосно и долгорочно решение на проблемот.
Субвенционирање на толку многу фасади е прво невозможно, а второ е краткорочно решение. Идните куќи сите ќе ги субвенционира државата? Па ни Шведска и Норвешка не се толку богати... :)

кајмене моменталната ситуација е доста лоша немам пвц дограма и слаба изолација, и имам големи губитоци во зимо бидејќи сум на северна страна особено изразено е кога дува северен ветер, во лето е подруго освен неколку недели во остатокот дури и не е потребно ладење

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom