Најекономично греење и ладење

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ako imate moznost izbegnuvajte izolacii so stiropor, a ako morate toa da go koristite odete so najmala gustina, stirodur nikako
би било фино малку поопширно објаснување за ова... за внатрешна изолација да се избегнуваат стиродур и стиропор или за двете!?

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
би било фино малку поопширно објаснување за ова... за внатрешна изолација да се избегнуваат стиродур и стиропор или за двете!?
Јас го разбрав воопшто, а дека за внатрешна не треба тоа само по себе. Овде 99% не сфаќаат дека внетрешната изолација е посебна категорија и бара стручност на квадрат.[DOUBLEPOST=1545326553][/DOUBLEPOST]
Vaka po slikite montazata e super a toa sto e minimalno navalena toa e od samata tezina na klimata mislam deka ne bi imalo nikako problem pri rabota na klimata.
So zdravje da se koristi i dolgo i ekonomicno da sluzi.
Или васервагата не е ок или монтажата не е ок! Вие разбирате што значи ваква нехоризонтираност?
Сите лагери, осовини, перки ќе работат под оптеретување. Сега засега ќе е ок, ама за подолг рок е штетно.

Член од
12 декември 2018
Мислења
17
Поени од реакции
6
Nema nikakov problem sega za sega. Ne se slusha ni deka raboti klimata.
No me plashi da ne se navali ushte poveke od tezinata so tek na vreme.
Ako mislis deka ponataka bi imalo nekoj problem togas vikni gi monterite i da ja montiraaat togas klimata pod libela
Mnogu e vazno drzacite za nadbonadvore edinica da se montirani na cvrst dzit ili stub Kaj mene klimata desniot drzac e na stub a leviot se drzi na dva strafa na dzit so cigla.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Ako mislis deka ponataka bi imalo nekoj problem togas vikni gi monterite i da ja montiraaat togas klimata pod libela
Mnogu e vazno drzacite za nadbonadvore edinica da se montirani na cvrst dzit ili stub Kaj mene klimata desniot drzac e na stub a leviot se drzi na dva strafa na dzit so cigla.
Slikaj ja nadvoresnata da vidime

Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
Стиропор (упростено, има многу врсти) е идеален материјал за изградба на нискоенергетски и пасивни куќи. :)
proizvodi.jpg
За изолација е малку шкакливо.
stiropor koeficienti.JPG
Оптимална тежина vs најмал коефициент на топлинска спроводливост се постигнува на околу 30 кг/м3. За жал потешкиот стиропор е скап и има слаба паропропустливост... Затоа има логика да се оди со лесен (17-20 кг/м3), но поголема дебелина за надворешна изолација. А кога ѕидот е надворешно изолиран, комотно може да се оди со стиропор и внатре, но овој пат со (на пример) 3 цм, 30 килски, мрежа и завршен финиш. Вака така ќе се дојде до идеалот од првата слика. :)

Секако од внатре најбезбедно и доста ефективно е изолација со мултипор. Гарантирано нема да има влага и лесен е за работа. Единствени минуси се цената и губењето на внатрешен простор ... се е компромис.
https://youtu.be/2kkf8MhPzCY

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Сега си дојдовме од на гости и да пренесам позитивно искуство за Амбер Нордик 5.5.

Простор околу 40 квадрати, продорци дрво (низ кои има микро промаја). Надвор околу -2, поставена 24 на фан две црти издув на греење стигна до 60 степени.

На покачена поставена температура, по околу 30мин на 7 метри од климата два термометри поставени на масичка (висина околу 60цм) покажуваа 24 степени, а на висина од 2.2-2.3м 30 степени.

Доколку некој го има буџетот и се двоуми за Грее, топло го препорачувам Амбер Нордик 5.5.

Поздрав

D

Deleted member 95595

Гостин
Сега си дојдовме од на гости и да пренесам позитивно искуство за Амбер Нордик 5.5.

Простор околу 40 квадрати, продорци дрво (низ кои има микро промаја). Надвор околу -2, поставена 24 на фан две црти издув на греење стигна до 60 степени.

На покачена поставена температура, по околу 30мин на 7 метри од климата два термометри поставени на масичка (висина околу 60цм) покажуваа 24 степени, а на висина од 2.2-2.3м 30 степени.

Доколку некој го има буџетот и се двоуми за Грее, топло го препорачувам Амбер Нордик 5.5.

Поздрав
kolku vleceshe struja dali slucajno vidovte?

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
kolku vleceshe struja dali slucajno vidovte?
Појма немам. Не е поставен мерач :)

А и колкава ќе биди разликата +- 300w ?

За да нема забуна јас имам СФ50ВЕ, но тоа што е добро, добро е :)

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
@bulipilot Druze alal ti vera sto si ja ispital situacijata i si se odlucil na mnogu dobar materijal. Ytong-ot iako e mnogu poskap po blok krajno izleguva relativno mnogu poevtina varijanta zaradi goleminata na blokot i nemanjeto potreba da dodatna izlolacija. Znam deka lugeto uste begaat od nego kako djavol od luk zaradi iskustvoto od pred 30godini so radioal
Inace imam dve prasanja. Dali imase zemeno originalni Ytong blokovi ili grcki Trakaton ili kako i da se vikaa? I vtoro dali gi izdade blokovite nekoj cm nad plocata za prostorot da go potpolnis so stiropor? Ako moze pusti sliki na spojot na plocata so blokot.
Najgiolemite zabeleski se difuznata zatvorenost. Nemoznosta za disenjeto na zidot. Da receme deka vo edna prostorija se gotvi, ili se susat alista. Vo vakov slucaj vlagata vo prostorot moze da se zgolemi i nad 60-70%. Ako zidot e difuzno otvoren, moze da absorbira del od vlagata, i da ja namali vo prostorijata. Procesot e i obraten, po potreba moze da ispusta vlaga i taka ja regilira vlagata. Stiropotor i plasticnite malteri go sprecuvaat ovoj proces. Zaradti toa se preporacuva upotreba samo od nadvor.
ас го разбрав воопшто, а дека за внатрешна не треба тоа само по себе. Овде 99% не сфаќаат дека внетрешната изолација е посебна категорија и бара стручност на квадрат.
Tocno, tocno. No treba da se ima vo predvid i izolacijata na na tavanot na primer, nema da igra golem negativen efekt na paropropusnosta dokolku ne se izolirani i zidovite od vnatresnata strana.

Inace glavniot problem predstavuvaat armiranite betonskite stubovi najbesto na kosovite na sobite. 25 na 25 besonski stub ima sirina prakticno od 50cm od nadvoresnata ladna strana, dodeka nema nitu eden cm od vnatresnata strana. So ogled deka koeficient na toplospovodlivost od nad 3 toj vlece toplina od okolknite cigli i gi ladi. Zaradi toa izolacijata na benskite stolbovi i nosaci od vnatresnata strana e mnogo teska zadaca.

Trosokot e golem a i rizikot, nastrana se imas i pomal komfor.

D

Deleted member 95595

Гостин
Vchera malku razmisluvav, kolku sme razgaleni nie sho se grejme na klimi. 700W na saat mi vlechi WN klimata vo spalna, 25m2 sose WCto i malce se sekirav i si vikam, 700W ne e ni eden greach od edna 1,6kw kvarcna pechka sho ja imam so dva greachi. Gospod znae kolku ke me koshtashe da stavev parno na peleti zoshto spalnata e takva da shto i da imav sistem za greenje vo spalnata ke troshev povekje nego normalno. Imashe tuka nekoi shto vikaat "neizoliran prostor e ubiec na inverterite" ko demek ako imash parno na peleti ili na drva nema da ti troshi povekje nego obichno zoshto ti e prostorot neizoliran. Mozda gresham, ne znam, neka me ispravi nekoj ako e taka, ama toplotna potreba na prostor e toplotna potreba, ako za 25 m2 neizoliran prostor ti trebaat 150w na m2 toplina, tolku ke ti treba pa shto sakal imaj za greenje. E sega, 150w na m2 za 25m2 soba e 3,75kw toplotna pofreba, da zaokruzime na 4kw. So SCOP 3 da presmetame deka raboti eden inverter, toa znachi 1, 3kw ke troshi klimava na saat pomnozeno so 4,2 denari ispagja 5,6 denari, a edna vrekja peleti da zememe deka e 170 denari (a znaeme deka i poskapo gi kupuvaat) i ako znaeme deka 1kg peleti dava 4kw toplina, da podelime 170 so 15 (tolku kg peleti ima vo edna vrekja) ovie 4kw za sobava od 25m2 ke ne chinat 11, 3 denari ili tochno duplo poskapo nego na inverter klima.

Ako neshto promashuvam, neka me ispravi nekoj, ama muabetov mi beshe deka ke go jadev stapot na veliko ako stavev parno na peleti, deka ne se sekiram potroshuvachkava na klimava vo spalnava i na 900w na saat da odi zoshto znam deka ke se sredi toa koga ke gi eliminiram nedostatocite na spalnava i mi e mnogu, mnogu drago sho staviv inverteri, samo Gospod da im dade dolg vek.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
јако ова со грее, и јас топло го препорачувам ако има цена од 10000 денари за контејнер за градилиште. идите бе таму бркајте работа. за кинез да треснеш повеќе од 20000ден. е лудост.

Kajgana Shop

На врв Bottom