Vchera malku razmisluvav, kolku sme razgaleni nie sho se grejme na klimi. 700W na saat mi vlechi WN klimata vo spalna, 25m2 sose WCto i malce se sekirav i si vikam, 700W ne e ni eden greach od edna 1,6kw kvarcna pechka sho ja imam so dva greachi. Gospod znae kolku ke me koshtashe da stavev parno na peleti zoshto spalnata e takva da shto i da imav sistem za greenje vo spalnata ke troshev povekje nego normalno. Imashe tuka nekoi shto vikaat "neizoliran prostor e ubiec na inverterite" ko demek ako imash parno na peleti ili na drva nema da ti troshi povekje nego obichno zoshto ti e prostorot neizoliran. Mozda gresham, ne znam, neka me ispravi nekoj ako e taka, ama toplotna potreba na prostor e toplotna potreba, ako za 25 m2 neizoliran prostor ti trebaat 150w na m2 toplina, tolku ke ti treba pa shto sakal imaj za greenje. E sega, 150w na m2 za 25m2 soba e 3,75kw toplotna pofreba, da zaokruzime na 4kw. So SCOP 3 da presmetame deka raboti eden inverter, toa znachi 1, 3kw ke troshi klimava na saat pomnozeno so 4,2 denari ispagja 5,6 denari, a edna vrekja peleti da zememe deka e 170 denari (a znaeme deka i poskapo gi kupuvaat) i ako znaeme deka 1kg peleti dava 4kw toplina, da podelime 170 so 15 (tolku kg peleti ima vo edna vrekja) ovie 4kw za sobava od 25m2 ke ne chinat 11, 3 denari ili tochno duplo poskapo nego na inverter klima.
Ako neshto promashuvam, neka me ispravi nekoj, ama muabetov mi beshe deka ke go jadev stapot na veliko ako stavev parno na peleti, deka ne se sekiram potroshuvachkava na klimava vo spalnava i na 900w na saat da odi zoshto znam deka ke se sredi toa koga ke gi eliminiram nedostatocite na spalnava i mi e mnogu, mnogu drago sho staviv inverteri, samo Gospod da im dade dolg vek.