Најекономично греење и ладење

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Bi rekol deka ima previsok minimum...Eve edno video or vcera od Tundra 18ka:
https://streamable.com/78lgw
Nemam prilika da ja posmatram cesto vo zivo (zasto ja ima kaj dedoto vo dnevna) edino online ja gledam pocesto preku e-Control zasto e ustekana u SPS3 i rano e za kompleten zaklucok ama od ona sto go vidov dosega bi rekol deka e dosta tivka so mokjen izduv ama so slabo reguluran i neartikulisan autofan. Na videoto pogore odrzava zadadena T 20C a vo prostorijata na 1.5m analog termometar pokazuva 22C. Dobra mazga za greenje so on-off modulacija bi rekol ama toa e nesto sto se ocekuvase taka da zadovolni sme so izborot..
Ферари во прва брзина цело време како да го возиш

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Ovde problem sme imale so lesno resenje za postiranje videa dosega izglea ama sega ke go blokirate streamable vie ponovite orni za dokazuvanje so sto videa dnevno :) Se salam sekako sto poveke korisnicki iskustva se baraat i toa e najvazniot faktor pri izbor na nov inverter. Vtor e odnosot vrednost za parite i momentalen best baj vo ponuda.
Za da ne bidam pogresno razbran deka sum kontra Tundra ili Haier so toa sto go podbucnav Nekoj ke pojasnam deka klimite kaj Dedoto se kupija po moja sugestija za izbor i vo kujna se namesti Lomo eko 12ka a vo dnevna Tundra 18ka. Lomo eko so 18000den cena bese bestbaj togas a i seuste e za taa cena ako zborime spored mene. Za Tundrata cenev deka treba da se poceka ama mi bese strav da ne se premisli slucajno Dedoto pa da si ostane na peleti i se izreagira brzo i se iscenka so energija za cena 37000den (togas se prodavase za 39000den a od gree nemase aber da namaluvaat 18kite a i dedovo pretendirase od dva razlicni brenda da se zeme). Ako citate nanazad za mojata GV ke vidite deka bogato imam spodeluvano iskustva od site aspekti na funkcioniranjeto na modelot, kako za pozitivnite taka i za negativnite. Bi dodal deka za pozdrav e rodendenskiot poteg na setek da pusti edna mazga za greenje vo kategorijata 18ki ili 5.5ki za momentalno 32899den i da usreki i zgree ekonomicno i ekoloski lugje so pomal budzet. Da ne zaboravime deka do sega samo gree toa go pravese so akcii so zdravo popusti. I koga vise pozdravuvam togas i da stegnam edno UAAAA do supcine so gi prodavaat po cena za bubreg posakuvanite ni za pristapna cena od site nas Fujitsu..
Целта на форумот е да се стигни до точни податоци без манипулации. Кога дојдов тука беше таков хаос, се лажеше дека со 200вати може да се греат 50м2, па бугарски форуми па вакви такви. Реално ми беше многу тешко да се одлучам каква клима да земам. Особено што преминот од дрва на клима е незамислив за многу луѓе па не смееше со ништо да се ризикува. Па така се решив за повеќе топлина наспроти штедење. Еве сега забележувам дека сите тие идили на топлење со 200 вати дека биле голема глупост. Се навредуваа луѓе со нивниот избор на клима како тоа да е крај на свет.

Но многу ме нервира кога ќе се земе една лоша карактеристика за некоја клима, со тоа ќе се направи ѓубре за да се промовира одреден друг бренд. Затоа само вака со доказ дека се си функционира како што треба.. Кога сите би го правеле тоа би добиле пореална претстава за сите брендови. Но ретко кој се осудува да сними на која температура колку му троши климата.

Еве и за тебе еден совет, оваа клима сите знаеме дека има минимум од 400вати. Доколку прави он офф наместена на 20 и достигнува 22 значи тој минимум е преголем за просторијата. Подобро намести ја на 22 и прва брзина, ќе видиш дека ќе работи на минимум и нема да исклучува. Со тоа ќе имаш подобар ЦОП, затоа што кога ќе се вклучи, работи минимум 5 минути, достигнува потрошувачка од 1500 - 2000 и ја прегрева просторијата. Вака доколку постојано работи на минимум ќе работи со поголем ЦОП и ќе платиш помалку пари за истата температура.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Мислам дека нема 5.5ка со 200в минимум или се лажам?

А од 50 до 50 квадрати има разлика, како и од 20 до 25 степени греење.

Некој сигурно може да пресмета разлика во потрошувачката на 50кв куќа на 25 степени со ентри лвл клима и 50кв стан на 20 степени со флегшип модел.

D

Deleted member 95595

Гостин
Целта на форумот е да се стигни до точни податоци без манипулации. Кога дојдов тука беше таков хаос, се лажеше дека со 200вати може да се греат 50м2, па бугарски форуми па вакви такви. Реално ми беше многу тешко да се одлучам каква клима да земам. Особено што преминот од дрва на клима е незамислив за многу луѓе па не смееше со ништо да се ризикува. Па така се решив за повеќе топлина наспроти штедење. Еве сега забележувам дека сите тие идили на топлење со 200 вати дека биле голема глупост. Се навредуваа луѓе со нивниот избор на клима како тоа да е крај на свет.

Но многу ме нервира кога ќе се земе една лоша карактеристика за некоја клима, со тоа ќе се направи ѓубре за да се промовира одреден друг бренд. Затоа само вака со доказ дека се си функционира како што треба.. Кога сите би го правеле тоа би добиле пореална претстава за сите брендови. Но ретко кој се осудува да сними на која температура колку му троши климата.

Еве и за тебе еден совет, оваа клима сите знаеме дека има минимум од 400вати. Доколку прави он офф наместена на 20 и достигнува 22 значи тој минимум е преголем за просторијата. Подобро намести ја на 22 и прва брзина, ќе видиш дека ќе работи на минимум и нема да исклучува. Со тоа ќе имаш подобар ЦОП, затоа што кога ќе се вклучи, работи минимум 5 минути, достигнува потрошувачка од 1500 - 2000 и ја прегрева просторијата. Вака доколку постојано работи на минимум ќе работи со поголем ЦОП и ќе платиш помалку пари за истата температура.
Ne postoi greenje so 200w, barem od toa jas shto go sledam na moite klimi, a mnogu gi sledam. Toa "greenje" so 200w beshe cista izmishljotina na nekoi clenovi tuka, za da napravat lazni sliki za nivnite klimi/brendovi. Jas mislam deka ako zamine nekoja od moite klimi na 200w potroshnja, ke me smrzne. Na 250 w potroshnja, mene mi duvaat neprijatno klimite koga se na greenje, svez vozduh duvaat. Srekja, mnogu, mnogu retko sum gi videl ispod 275w da odat, ne pamtam posledno koga sum gi videl, ni FHto ni WNite.
A ne e tolkav problem shto tuka se postiraat sekakvi (cesto i lazni) podatoci za klimi/brendovi, kraj kraeva site tuka sme slozni okolu glavnata tema, a toa e deka najevtino greenje e so inverteri, na nashive, makedonski uslovi. Problem shto ima ogromno nepoznavanje kaj prodavachite na klimi, problem e shto nie tuka so edna godina staz na forumov, znaeme i sme nauchile povekje na ovaa tema od lugje koi so godini profesionalno se bavat so ovoj biznis. Nema struchen pristap od strana na prodavachite, se rabotat shablonski, paushalno, kolku samo da prodadat klima. Ne treba da znaat kako ovoj clenov na forumov tzlatko, ne treba da znaat kako pravat defrost klimive, kakvi shtrafovi imaat i slichno, toa e rabota na monteri i serviseri, ama barem da imaat osnovni poznavanja od oblasta na termodinamikata, barem da znaat shto e toa SCOP i Eurovent.

Член од
23 јануари 2015
Мислења
84
Поени од реакции
82
Здраво.
Би сакал да прашам, доколку некој знае, дали овие клими што се продаваат во SETEC со ознаки
ST GAC-ХХ INV се всушност OEM те ребрендирани GREE Bora ?
upload_2018-12-16_22-19-18.png

upload_2018-12-16_22-20-8.png

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682

.
За последнава година форумот почна да се враќа на нормала, дури може да се забележи извесен напредок, благодарение на вас неколкумина кои дојдовте покасно и враќањето на неколку стари членови.
Главната болка си останува ама папсува кланот пополека. Додуша јас ги имам сијамците на игнор, па може тоа ми е привидно:D.
Може нема да се сложите ама појавувањето на Климе исто допринесе да се смали притисокот врз обичните членови на форумот. Не е секој издржлив, цела утакмица да вика УА СУДИЈА;), Климе тоа го можеше.
Тука сме во основа да си помогнеме, поефтино и поеколошки да се грееме! Се друго, плукање , препукување и омаловажување нема да помогне, дури во некои случаи има контраефект.
Како и да е, одиме напред.

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Здраво.
Би сакал да прашам, доколку некој знае, дали овие клими што се продаваат во SETEC со ознаки
ST GAC-ХХ INV се всушност OEM те ребрендирани GREE Bora ?
Прегледај го приврзокот 201406

Прегледај го приврзокот 201407
imam razbrano deka se so gree kompresor...
zboram za novite st klimi vo setek...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Klime ke da e ban ama mi mirisa ke da ima dupli user;)
Се лажеш, за оваа недела дена, додека е баниран никој не напиша дека Гри е тезгере:cenzura:, што е сигурен доказ дека нема двојник(y), за разлика од некои твои пријателчиња(n)

Член од
23 јануари 2015
Мислења
84
Поени од реакции
82
imam razbrano deka se so gree kompresor...
zboram za novite st klimi vo setek...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изгледа дека е така : ST GAC-18INV, Superior Technology, 18000 BTU ИНВЕРТЕР Климатизер, Ладење 4.60KW и Греење 5.20KW, Скриен Дисплеј, LANDA КОМПРЕСОР....

Kajgana Shop

На врв Bottom