Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде докторе тебе ке те послушаме.....за ситниш разлика од 30.000 ден (за тебе)ти би ја зденал првата или втората.....која од двете ?
Првта е Тхундрата 38.000, втората Сузјумито18 od 71.000
Прегледај го приврзокот 184522 Прегледај го приврзокот 184523
Еве ја и третата за "само " 20.000" поефтина 16кта Сузуми 16 (Алексо ја вика 16кава 5,5ка :) )
Не се разбирам јас во клима уреди, пред месец дена го купив првиот уред (Haier TUNDRA 12 AS12TA2HRA / 1U12BE8ERA) па како таков неук, би го земал уредот што чини најмалку пари а што дава најдобри резултати на ЕУРОВЕНТ. Кога се интересирав да купам, бидејќи ГРЕЕ ги нема воопшто на ЕУРОВЕНТ од старт ги исклучив, па оваа опција ми остана како најдобра во смисол цена-перформанси.
ГРЕЕ (а и било која друга клима без ЕУРОВЕНТ) не би купил никогаш затоашто тоа значи 2 работи:
1. Не знаеш што да очекуваш затоашто продавачот кажува што може климата а продавачи се преваранти. Мачка у вреќа.
2. Немаш каде (на што поточно) да се жалиш затоашто све што ќе ти даде климата е ОК, нема никакви критериуми што исполнува климата. Ако ти се погоди - топ, ако не - јебига тоа е.

Не се разбирам јас во клима уреди, пред месец дена го купив првиот уред (Haier TUNDRA 12 AS12TA2HRA / 1U12BE8ERA) па како таков неук, би го земал уредот што чини најмалку пари а што дава најдобри резултати на ЕУРОВЕНТ. Кога се интересирав да купам, бидејќи ГРЕЕ ги нема воопшто на ЕУРОВЕНТ од старт ги исклучив, па оваа опција ми остана како најдобра во смисол цена-перформанси.
ГРЕЕ (а и било која друга клима без ЕУРОВЕНТ) не би купил никогаш затоашто тоа значи 2 работи:
1. Не знаеш што да очекуваш затоашто продавачот кажува што може климата а продавачи се преваранти. Мачка у вреќа.
2. Немаш каде (на што поточно) да се жалиш затоашто све што ќе ти даде климата е ОК, нема никакви критериуми што исполнува климата. Ако ти се погоди - топ, ако не - јебига тоа е.
Kade dava rezultati klimata ?....neznam kade e toj Eurovent ako moze da me upatis po mapive ne se snaogjam...moze i @Dr Zmigo ke ti najde patokaz.....i nego go zahebale kako i tebe, B Hajer Bez Jeurovent imate i dvajcata.....svikajte grupna zurka da proslavime :)
A poznavacot za jazici odnosno Lektorot @gigovit moze da vi na ja najde izgubenata bukva E, kako sto ja barase ko igla u stog seno koga bukvite mu bea nejasni za drug brend klimi :D

Последно уредено:
Inaku samo sto mi stigna smetkata od EVN za 25.11-25.12... Smetkata e na iznos 9653 denari :(
Tuku mene drugo me interesirase.
Do 25.12 vkupno potroseni so greenje na individualno parno se 1,971.2 kw/h (935.7 na skapa, 1035.5 eftina tarifa).
Po nekoja slucajnost na 25.12 mi ja montiraa klimata i go izgasiv parnoto, taman koga zavrsil presmetkovniot period na EVN.
Od 25.12 do ovoj moment (7.5 dena) imam potroseno 80.1 kw vo skapa i 106.7 kw vo eftina tarifa (vkupno 186.8 kw).
Matematikata e mnogu ednostavna i toa e ovaa:
So parno: okolu 66 kw na den
So inverterov: okolu 25 kw na den

So ovaa matematika, ako smetkata mi dojde za 2.5 pati pomala, do april ke se isplati tundrava.
Taka da individualno parno - nikogas povtorno.
Ke go cuvam za sekoj slucaj, mnogu minusni temperaturi, dogrevanje, itn... Ama nikoj nikogas pak ne smee da mi spomne greenje so parnovo.
Да го освежам мислењево дека вчера ми заврши јануарскиот пресметковен период.
Според ЕВН, од 25.12 до 25.1 имам потрошено за целиот стан (плус-минус некој киловат)
350 kwh во скапа тарифа (350x5.54=1939+18%=2288 денари)
455 kwh во ефтина тарифа (455x2.78=1265+18%=1493 денари)
Или вкупно сметката за струја за јануари ќе ми дојде околу 4000 денари што споредбено со декемви кога се греев на индивидуално парно е заштеда повеќе од 5500 денари, иако јануари беше поладен па ако се греев на парно сигурно преку 12.000 ќе ми дојдеше сметката.
Уште 3 месеци/сметки и ќе го исплатам Haier-от, уште првата сезона.
Вчера ми стигна и Broadlink SP3 и на него ја поврзав климата, па следниот месец ќе можам и трошоците да ги поделам поточно, колку ми троши климата а колку жената па полесно ќе можам да се одлучам што да сменам.
[DOUBLEPOST=1517008938][/DOUBLEPOST]
Kade dava rezultati klimata ?....neznam kade e toj Eurovent ako moze da me upatis po mapive ne se snaogjam...moze i @Dr Zmigo ke ti najde patokaz.....i nego go zahebale kako i tebe, B Hajer Bez Jeurovent imate i dvajcata.....svikajte grupna zurka da proslavime :)
A poznavacot za jazici odnosno Lektorot @gigovit moze da vi na ja najde izgubenata bukva E, kako sto ja barase ko igla u stog seno koga bukvite mu bea nejasni za drug brend klimi :D
Немој сега вакви глупи постови, мојата си има ЕУРОВЕНТ.

Attachments

• Screenshot_20180127-002105.jpg
    Screenshot_20180127-002105.jpg
    225,9 KB · Прегледи: 53
Последно уредено:
Немој сега вакви глупи постови, мојата си има ЕУРОВЕНТ.
Со здравје нека е.....мојата нема Jebovent ама вади 60ка...:D
Мали....сеа ми текнува кој беше ти....со парното на струја во нов стан и климата што непостига и што догодина ке ја мењаше у 5.5ка.....утре ке ти ги најдам постовите, ама мислам дека така нешто беа....
IMG_20180125_033010.jpg

Tolku lazenje nemam videno, dali nemam iskustvo golemo so forumi, ali vakov tip.......h8.png h7.png

Со здравје нека е.....мојата нема Jebovent ама вади 60ка...:D
Прегледај го приврзокот 184532
Не знам, може, може имаш и панелки низ стан, не знам. ЕУРОВЕНТ имаш? Не знам дали знаеш ама ЕУРОВЕНТ ти е
Eurovent is Europe’s Industry Association for Indoor Climate (HVAC), Process Cooling, and Food Cold Chain Technologies. Its members from throughout Europe, the Middle East and Africa represent more than 1.000 companies, the majority small and medium-sized manufacturers. The organisation’s activities are based on highly valued democratic decision-making principles, ensuring a level-playing field for the entire industry independent from organisation sizes or membership fees.

Јако паметна ствар, преку 1000 производители имаат ваков сертификат за своите уреди. ГРЕЕ нема ама батали ги нив секако.

Tolku lazenje nemam videno, dali nemam iskustvo golemo so forumi, ali vakov tip.......]
Лекторе Гебелс....за 18ката Hajer збориме.....не тукку мешај Бостан и Гурабии
Сузуми 16 спореди го :D
Ајде докторе тебе ке те послушаме.....за ситниш разлика од 30.000 ден (за тебе)ти би ја зденал првата или втората.....која од двете ?
Првта е Тхундрата 38.000, втората Сузјумито18 od 71.000
Прегледај го приврзокот 184522
Прегледај го приврзокот 184523
Еве ја и третата за "само " 20.000" поефтина 16кта Сузуми 16 (Алексо ја вика 16кава 5,5ка :) )
Прегледај го приврзокот 184525

Odgovori Doktore po Eurovent Nauki.....70.000 ili 38.000den

Сузуми 16 спореди го :D[DOUBLEPOST=1517009864][/DOUBLEPOST]

Odgovori Doktore.....70.000 ili 38.000den
Ti se citash li so pisivas uopste

Сузуми 16 спореди го :D[DOUBLEPOST=1517009864][/DOUBLEPOST]

Odgovori Doktore.....70.000 ili 38.000den
Ти одговорив веќе.
Инаку штета за 100 евра месечно реклама се уништува темав со вакви глупави мислења.

@Ljesh Njeri
Tesko mene ako ti mi odgovoris,,,,,treba da se ubijam :D[DOUBLEPOST=1517011081][/DOUBLEPOST]
Ti se citash li so pisivas uopste
Lektore....ti dali se citas ....B go napravi E....za da bifde isto
А Амбер од 50.000 со надворешна 50 кила, шо прави суви дифрости на пола час до час, со времетраење од 5-15 минути. При што 1:30 секунди коа почнува дифростот дува мраз ладно со полна снага.

Sent from my iPhone using Tapatalk
https://www.youtube.com/watch?v=IH_LuSceogE
Eve i na piacajzlava da mu odgovoram....u odsjajot na stakloto od vratata.....prazen prostor-od kukja.....negrean bez namestaj bez luge!!....17C vnatresna so IFeel ukljucen stoejki pred izduvot e najmnogu 15C vo prostorot realno.
U negrean prostor si doagja si snima videa i trola po site forumi...za koj, za kogo, za nekoj arno da mu naprai ili da go zafrkne ? za da mu e egoto polno neli.....negovata od 60.000 kako moze da poslaba....ama nad 58 ne gi vadi negovata:D
JadiBurekuFrizider.jpg
JadiBurek17.jpg JadiBurek26.jpg
Mitsuto tvoe od 60.000den ti donesi mu go tuka na Shurata so 15C vnatresna i na 26C zadadena pa da izbrime kolku ke dade na izduv Mitsuto i kolku defrosti ke napravi....baska defrost so trepknje nema nigde na videovo....leci si go egoto i kompleksite na drugo mesto.
Ama greela klimata mama ebavala-taka imas spodeleno.....na kraj od prikaskata so trolanje.... bozem da bides iskren....da be gree......i pojse od tvojta...za inat tvoj i gree pojse....da puknis :)

Последно уредено:
Може некој да ми објасни што е тоа дефрост? Читам на форумов многумина што купиле ГРЕЕ дека климите често им прават дефрост. Како да го натерам мојот Хајер да прави почесто дефрост, ќе работи подобро така?

@vlavot
Neznam za tvojata Mitsubishi FH35VE so 58C maximalka izmereni.....ama ova se 59,1C na Amber Nordik 3,5 so 730m3 izduv....cisti 8KW toplina.....da si izbrisete toa mrsulite i pokakanite gakji so Jeroventot ko ke izmerite nesto vakvo....so @Ljesh Njeri na celo.....
SAkate i so 60C.... :D

Последно уредено:
SAkate i so 60C.... :D
Јас сакам со дефрост, да видам како изгледа таа функција. Нема да ти е проблем 10 минути без прекин да снимаш? Само пази тоа кабелот тргни го, да не ти го лапне кога ќе се затвори.
Фала унапред!

Јас сакам со дефрост, да видам како изгледа таа функција. Нема да ти е проблем 10 минути без прекин да снимаш? Само пази тоа кабелот тргни го, да не ти го лапне кога ќе се затвори.
Фала унапред!
Funkcija? Kilovati se ova placko....i toa 8KW....za tebe nepoijmlivi
Za tebe i 102 minuti....samo kazite
Trepka koga e vo defrost.....ti kade go vide trepkanjeto kaj Vlaot .....opticar imas u blizina ?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom