WTF???
Razbra lilti nesto od toa sto go pisa zedd za danokot ili ne? Nemoj da se sramis, bidi iskren...
Znaci, od pocetok. U periodot '09-'13 poradi ekonomskata kriza firmite vo MK bea oslobodeni od placanje na danok na dobivka. Uslov bese dobivkata od tie godini da ne se vlece kako dividenda. Taka da site firmi taa dobivka si ja raspredelija u akum.dobivka. Koga donasaa odluki za isplata na dividenda utvrduvaa deka za dividenda se raspredeluva del od dobivka od pr. 2017 vo iznos od XXXXX denari. Dobivkata za periodot 09-13 si stoese ba acc.dobivka.
Komunjarite predlagaat(i ce go usvojat) "genijalno" resenie. Koga se raspredeluva dobivka koja ke se isplaca za dividenda mora da se odi hronoloshki, t.e. ne mozes da raspredelish za isplata na dividenda dobivka sto si ja ostvaril vo 2018 ako imas u akumulirana dobivka dobivki od prethodni godini. Sto znaci toa?
Toa znaci deka firmite sto isplacaat dividenda ke mora prvo da gi raspredelat za dividenda akumuliranite dobivki od periodot 09-13 pred da mozat da isplacaat dividenda od ponovite godini. I togas koga ke raspredelat za dividenda 100 milioni, prvo ke treba da platat 10% danok na dobivka (zatoa sto na taa dobivka ne bil platen) pa ke treba da platat uste 15% personalec.
Taka da nazdravje neka ni e pomala neto dividenda od dogodina.
И јас така разбрав . . .
Но да оставиме да заврши дебатата и на го видиме конечното законско решение
. . . Знаат да се повлечат во последен момент.
Тие што ги предлагаат овие закони немаат ден работно искуство во приватен сектор, па така и не ми е ич чудно.
Комуњарите секогаш биле генијални само ќе ја потикнат сивата економија . . .
Нас акционерите ќе не срозаат, ние и така немавме акционерска култура, а да не зборам дека ниедна фирма нема дивидендна политика . . .
Ама сами си го баравме, премногу експерти имавме на форумов за Фамилијата, Слободата, Демократијата, Рамниот данок од 10% . . . сега дојде сметката за тие експертизи да ја платиме .
1. 15% персоналец на дивиденда.
2. дупло поголем данок на капитална добивка.
3. за дополнителните директни даноци на компаниите во друга прилика, горенаведениот е само еден од нив . . .
p.s.
Години наназад зборувам баш за оваа неспособност, но секогаш добивав политичка етикета . . .
Оваа неспособност ја предвидував пред 2-3 години, а сега ќе ја осетиме на своја кожа.
Истите тие што етикетираа сега се тивки, дел од нив неможат да набројат 2 добри економски потези за две години . . .
Бошко немам потреба да ти реплицирам. Немам потреба ни некого да напаѓам, ниту да глорифицирам криминалци.
Не знам што очекуваш? Да го пофалам “Проектот 2351: Поставување на кош во с. Слоештица“ - овековочен од 1.012 камери и пуштен во употреба од избеганиот бивш премиер? 3% раст во услови со -3% градежништво (читај напумпани државни измислени проекти) е успех, особено во услови на тргни-застани и економоија заробена од државата. Напишав и погоре. Има ослободување на економијата, малку послободно се диши од тотално заробената држава пред тоа. Инаку од тоа идеолошко левичарско дуо во министерство за финансии (Тевдовски - Јовновиќ) не очекувам ништо добро во практична економија. Од луѓе што не сакаат да ги слушнат луѓето од бизнисот, туку се палат на подобрување на џини индексот.
Очекував да пофалиш нешто што ни одговара на нас малите акционери . . . Барем една работа . . .
Ако е економијата ослободена со поголеми даноци и акцизи блазеси ни . . . . затоа растот е најмал во Европа, од премногу слобода.
"Кошот и Чешмата" се далеку покорисни од "Чочекот во тунелот " и "Сендвичарата во Ситимол" !!!!