Најекономично греење и ладење

L

lleeoo

Гостин
Nejkam da pametuvam, no kaj mene barem razlika vo potrosuvacka na struja 23c vs 26c e skoro dupla. I na 23-24c e prijatno toplo ne treba povece, a sum primetil znaci ako nastavam povece od 24c potrisuvackata raste u parabola. Mislam deka za da se ekonomicni klimite ne treba da se brkaat preku 23-24c. Si misli covek so e 2-3c povece, a ustvari toa e x2 potrosuvacka na struja.[DOUBLEPOST=1544512022][/DOUBLEPOST]
Na starite pukala abe sansa nema da im objasnis deka skopje se true zaradi peckite. A pa tek da im objasnis deka klimite poeftino great od drvata. Misija nemoguke.
Na starite brat ne se dokazuva so zborovi samo na lice mesto. Taka bese kaj mene ide straiot kaj mene lani vo stan jas samo so ja namestiv aerito18ka veli ama ubo toplo. E pa ako e toplo zemi namesti kaj tebe ni da ceois ni da vlecis. Aaa ne kaj mene ne ja biva ako mi ja dades tvojata kaj men biva peki a jas ke ti kupam druga ooooo pa aj taka neka bide i taka stana aerito kaj nego puka vo kukata bes izolacija obicen blok ama dnevna so trpezarija neka e 30 kv ama sega banja:)))toa e samo so kazuvanje jok samo da vidat i da osetat oti oni nauceni na kumbeto ida deneska bev kaj nego smetka 3050 top so ogled oti stari luge pa si ja brkaat u rebra poveke klimata. Pozdrav

Последно уредено од модератор:
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Штипски остај бошмаабет, јас мојот февруар 2015 го купив 39900 ден а предходно е бил најскапо мислам 43900!
Vavot веројатно мисли на Twin Rotary (или каков и да е овој Two stage compress..) Hansol (-30)... кој навистина беше 50 карти!
upload_2018-12-11_19-56-36.png
но и ти си имал среќа да земеш Хансолот GWH12TB за 39, кој пак беше со цена од
upload_2018-12-11_19-57-52.png
46,000... дури и по-неекономичен овој поскапиот GWH12TB!
Па незнам колку им е пријатно на луѓе кои искеширале 46 пред 3-4 год ...сега да прочитаат сега дека е 34... тоа е голема разлика... но секако голем е и придонесот на GREE (како оди кампањата) во борба за почист воздух...[DOUBLEPOST=1544555687][/DOUBLEPOST]
I moite roditeli od drva se prefrlija na inverter ovaa godina :)
Kupija Fujitsu ASYG14LMCA od Grcija i se mnogu zadovolni. Great okolu 60m2 sprat od kukja. Pozdrav i neka se mnozat korisnici na inverteri ;)
Bravo! Одлична клима една од 10-15 најдобро оценети клими по критериум јачина 4-5кW na Topteneu! http://www.topten.eu/english/building_components/air_conditioners/monosplit-4-5-kw.html ova ne e bas evtina klima, mozebi na "frajdejot" ja zemavte... me interesira kako preku granica, so taksisti ili...!? Uspeva velis da zagree 60m2 (i zadovolni se).... Izolacija kukjata stiropor fasada nesto... PVC prozori!?

Последно уредено:
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
IMG_6942.JPG IMG_6942.JPG IMG_6945.JPG Потрошувачка за од 10.12. 18ч до 11.12. 19ч, вкупно 25ч.. Вика вака вкупно 11.7 кв/ч, или 460вати за 1сат..По втората слика може да се заклучи дека за скоро 74дена климата потрошила 433.2 кв/ч или просек над 5кв дневно или 240вати на сат...
@Che59 мислам дека не делам јас правдини,не сум ни судија ни модератор..Мислам дека со непотребни кавги се уништува темата и од двете страни..Го има тоа во моите претходни постови..

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Moze li nekoj da mi kaze kako moze da se kupi klima od Grcija? Kako se reshava toa shto uvezuvash freon?
zemi prikolka idi na odmor u kamp i na vrakjanje spakuj ubavo klimata u prikolkata i kje projdes i bez prijava za freon i bez carina :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Gree Hansol покажува ли на инвертерот кога надвор е температурата во минус (light>temp) пример -3? Кај мене секогаш стои на 0 кога надвор е минус, а кога е во плус нормално работи. Да не е тоа проблемот што прави дефрост?

@Strelec

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Ај едно стручно прашање ќе поставам
дали ќе смета ако обична клима ја приклучам преку обичен аналоген тајмер?
Zlatko ke ti recese: Kajli kako nas so analogen tajmer “automatiziraat” klima!
Ti teknue muabetot :D
Pozdrav gevgeliski i tebe te nema odamna..

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Gree Hansol покажува ли на инвертерот кога надвор е температурата во минус (light>temp) пример -3? Кај мене секогаш стои на 0 кога надвор е минус, а кога е во плус нормално работи. Да не е тоа проблемот што прави дефрост?

@Strelec
Имаше пред 10тина страни дека не покажува под 0.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Nemoze na display so mesto za 2 znaka da pokaze 3 (minusot e tretiot).
Minus 2c bi trebalo da se ispise kako "-02" sto e nemoguce na displejce so 2 znaka. Toa bi mozelo na daljinskoto ili na WiFi da pokazuva, mozda moze da se implementira ama zasega go nema.

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Амбер е повисока класа од Хансол или грешам?

Многу се пишува за Хансол а ретко за Амбер.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Многу коментари прочитав за неправилно или правилно монтирани клими, но не разбрав што е тоа што е неправилно монтирано.
Ме интересира, зошто Даикинот што го порачав треба да стаса утре, а наредниве денови ќе се монтира. Поради тоа што скоро сите мајсториве се попари-окуби сакав напрво да се консултирам со искусни, па да го надгледувам монтерот да не заеби нешто.
Надворешниот дел ќе се монтира на истиот ѕид, на кој што ќе биде и внатрешниот дел. Ќе ги дели само ѕидот од 45см.
Цевките што треба да ги поврзуваат, внатре во собата не сакам да се гледаат, па ќе бидат зад внатрешниот дел и директно низ ѕидот со најкратко растојание да влегуваат во надворешниот дел од климата.

1. Дали може на овој начин да се намонтираат двата дела без да има проблем , или пак надворешниот дел ќе мора да се помести лево/десно??
2. Колку растојание треба да има помеѓу таванот и внатрешната единица??
3. Колку растојание треба да има помегу ѕидот и надворешната единица??
4. Дали надворешниот дел може да биде на иста висина со внатрешниот или мора да биде поставен пониско??
Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom