D
Deleted member 95595
Гостин
Moze li nekoj da mi kaze kako moze da se kupi klima od Grcija? Kako se reshava toa shto uvezuvash freon?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Moze li nekoj da mi kaze kako moze da se kupi klima od Grcija? Kako se reshava toa shto uvezuvash freon?

Brat, ne znam bash kako bi se sokrila cela edna klima sose vnatreshna i nadvoreshna. A i nema sekoj prikolkazemi prikolka idi na odmor u kamp i na vrakjanje spakuj ubavo klimata u prikolkata i kje projdes i bez prijava za freon i bez carina
Sent from my iPhone using Tapatalk
Brat, ne znam bash kako bi se sokrila cela edna klima sose vnatreshna i nadvoreshna. A i nema sekoj prikolka
Ај едно стручно прашање ќе поставам
дали ќе смета ако обична клима ја приклучам преку обичен аналоген тајмер?
Имаше пред 10тина страни дека не покажува под 0.Gree Hansol покажува ли на инвертерот кога надвор е температурата во минус (light>temp) пример -3? Кај мене секогаш стои на 0 кога надвор е минус, а кога е во плус нормално работи. Да не е тоа проблемот што прави дефрост?
@Strelec
Најважно е:Многу коментари прочитав за неправилно или правилно монтирани клими, но не разбрав што е тоа што е неправилно монтирано.
Ме интересира, зошто Даикинот што го порачав треба да стаса утре, а наредниве денови ќе се монтира. Поради тоа што скоро сите мајсториве се попари-окуби сакав напрво да се консултирам со искусни, па да го надгледувам монтерот да не заеби нешто.
Надворешниот дел ќе се монтира на истиот ѕид, на кој што ќе биде и внатрешниот дел. Ќе ги дели само ѕидот од 45см.
Цевките што треба да ги поврзуваат, внатре во собата не сакам да се гледаат, па ќе бидат зад внатрешниот дел и директно низ ѕидот со најкратко растојание да влегуваат во надворешниот дел од климата.
1. Дали може на овој начин да се намонтираат двата дела без да има проблем , или пак надворешниот дел ќе мора да се помести лево/десно??
2. Колку растојание треба да има помеѓу таванот и внатрешната единица??
3. Колку растојание треба да има помегу ѕидот и надворешната единица??
4. Дали надворешниот дел може да биде на иста висина со внатрешниот или мора да биде поставен пониско??
Поздрав
Најважно е:
1. Секоја бакарна цевка во своја изолација
2. Надворешната да не е на ѕид од спална
3. Дупките да се затворат кај ѕидовите што се бушени
4. Вакуумирање на системот барем 10 минути
5. Да има простор над климата внатрешна најмалку 5цм, пожелно и 15цм зависи од просторот
6. Цревото да е два пати обмотано со трака, ќе си доплатиш 200-300 денари
7. Со здравје да се служиш
8. Секоја есен да ја чистиш внатрешната убаво, а филтрите на внатрешната секој месец да ги миеш.
Druze ti greese 30tina m2 so Hansolot ako ne se lazam. Ke moze da dades podatelen opis na prostorot, kuka, stan, m2 na nadvoresni zidovi, prozori, debelina na zid, vid na tula, izolacija, greenje na drugi protorii expozicija, tavan, pod i sl.Прегледај го приврзокот 201088 Прегледај го приврзокот 201088 Прегледај го приврзокот 201089 Потрошувачка за од 10.12. 18ч до 11.12. 19ч, вкупно 25ч.. Вика вака вкупно 11.7 кв/ч, или 460вати за 1сат..По втората слика може да се заклучи дека за скоро 74дена климата потрошила 433.2 кв/ч или просек над 5кв дневно или 240вати на сат...
@Che59 мислам дека не делам јас правдини,не сум ни судија ни модератор..Мислам дека со непотребни кавги се уништува темата и од двете страни..Го има тоа во моите претходни постови..
Taman.ti.e.potrosuvackata ako nemas nikoj pod tebe.ili do.tebe.da te gree .(kaj mene vo sobata kaj sto.great pod mene klimata pomalce mi.trosi.a vo.drugite sobi kaj sto.ne great mi.trosat.poveke klimite toa e fakt)Druze ti greese 30tina m2 so Hansolot ako ne se lazam. Ke moze da dades podatelen opis na prostorot, kuka, stan, m2 na nadvoresni zidovi, prozori, debelina na zid, vid na tula, izolacija, greenje na drugi protorii expozicija, tavan, pod i sl.
Kaj tebe izgleguva deka potrosuvackata e nekoi 30% pomala za 40% pogolem prostor.
Inace potrosuvackata od 11.12 utrinata do 12.12 utrinava 21KWh za 24h. I temperaturata ne bese postgnata. Na zadadeni 23 temperaturata bese 21 na senzorot koj ja merese vntaresnata temperatura.