Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Denes sumirana potrosnjata za minatiot mesec.
411KWh za 672, casa odnosno 28 dena. Prosek 0.62KWh. Setirana na 23 stepeni vnatresna na maksimalen izduv. Treba da se ima vo predvid deka barem polovina od mesecot bese prilicno topol so denski temperaturi znacajno nad 7 stepeni.

Ovoj mesec ke bide vistinskiot test. Ocekuvana potrosuvacka i granicnik za isplatlivosta mi e 600KWh mesecno. Se nad ova ke mi bide razocaruvanje.

I moja preporaka e da ne veruvate mnogu na prikaski za mala potrosnja. Ako jas gi slusav monterite kaj mene (maksimum potrosnja 2000 mesecno, vo najladni meseci za prostorot koj sega se gree + spalnata od 10tina m2 - imam pisano vo nekolku priliki nazad), od potrosnjata trebase da bidam nezadovolen.

Последно уредено:
Еве уште некоја слика од вториот Хансол (монтажа @kodus).
Прегледај го приврзокот 200841
Прегледај го приврзокот 200842
Прегледај го приврзокот 200843
Останав должен за овие фотки од надворешната. Плус да нема забуни, некој фанатик дилер да не ме стави во ист кош со него и неговите колеги. ;)
Ти посакувам долго и економично да те грее и лади.
Ги гледам фотографиите од монтажата од лице кое барем на овој форум сите имаат пофални зборови, но мене секогаш ми паѓа во очи една работа, која за жал е карактеристика и за “најпрофесионалните„ . Ова најпрофесионалните е ставено во наводници, затоа што за мене не е професионалец кога при монтажата цевките не се ставени во соодветни пластични каналици. Монтажата може да е ок во целост и да се почитувани правилата на струката, меѓутоа очи боде ( барем мене ) немањето чуство за естетика, а со тоа и нагрдувањето на естетскиот изглед на самиот објект. Наместо сите тие цевки ( а се две ) да се стават во соодветни каналици и сето тоа да изгледа поестетски и да не го нагрдува објектот ( што само ќе дава слика за професионалноста на монтажерот ), цевките се изолирааат и се оставаат така да се гледааат што е неестетски, а богами и кажува и за „ професионаноста на монтажерот “. За некоја ситна пара за каналици сета работа, колку и таа да е професионална и по правила на струката, се расипува, имајќи го предвид естетскиот изглед. Дотоклу повеќе што со ставање на цевките во пластични каналици се заштитуваат истите од надворешните влијанија.
Ајде можеби на некој од монтажерите ќе им текне дека естетскиот изглед на монтажата многу кажува за нивниот вистински професионализам во вистинска смисла на зборот.

Ги гледам фотографиите од монтажата од лице кое барем на овој форум сите имаат пофални зборови, но мене секогаш ми паѓа во очи една работа, која за жал е карактеристика и за “најпрофесионалните„ . Ова најпрофесионалните е ставено во наводници, затоа што за мене не е професионалец кога при монтажата цевките не се ставени во соодветни пластични каналици. Монтажата може да е ок во целост и да се почитувани правилата на струката, меѓутоа очи боде ( барем мене ) немањето чуство за естетика, а со тоа и нагрдувањето на естетскиот изглед на самиот објект. Наместо сите тие цевки ( а се две ) да се стават во соодветни каналици и сето тоа да изгледа поестетски и да не го нагрдува објектот ( што само ќе дава слика за професионалноста на монтажерот ), цевките се изолирааат и се оставаат така да се гледааат што е неестетски, а богами и кажува и за „ професионаноста на монтажерот “. За некоја ситна пара за каналици сета работа, колку и таа да е професионална и по правила на струката, се расипува, имајќи го предвид естетскиот изглед. Дотоклу повеќе што со ставање на цевките во пластични каналици се заштитуваат истите од надворешните влијанија.
Ајде можеби на некој од монтажерите ќе им текне дека естетскиот изглед на монтажата многу кажува за нивниот вистински професионализам во вистинска смисла на зборот.
И јас имав идеа да ги ставам цевките во канал, ама после испадна дека ќе ја подигам надворешната единица па цевките завршија во круг позади неа.
Незнам на што се должи тоа ама најверојатно овие мајстори од почеток имаат фатено терк да не се потресуваат по прашање на естетика. Втора причина е да се биде поефтин и тука македонецот веќе е во свој елемент, 90% од муштериите би се согласиле да останат цевките така, отколку да платат дополнителни 1000 денари за канал и негова монтажа.

Huawei = Haier, Midea, etc..
Xiaomi = Gree, Vivax
Apple = Mitsubishi

Треба леб да јади Xiaomi за прво да го стигне Huawei, па потоа да мисли за Apple
Xiaomi = Gree, Vivax
Apple = Mitsubishi

Треба леб да јади Xiaomi за прво да го стигне Huawei, па потоа да мисли за Apple
Druze ima internet denes daj zemi pobaraj vidi ubo nesto ne ti se jasni rabotive so tehnikava kako e so e. Vidi koj gigant stana gree so koj e partner kolkava korporacija e vidi deka se povejke ima inovacii I sl. A za apple uste posmesno. Apple mozi da si go dozvolat pojke bogative ne deka e nesto Kiznaj so od telefon. Imam huawei tel nekolku god I sum prezadovolen.[DOUBLEPOST=1544475823][/DOUBLEPOST]
Sozdravje da te sluzhi, super izbor.

Ај едно стручно прашање ќе поставам
дали ќе смета ако обична клима ја приклучам преку обичен аналоген тајмер?
значи може да се погоди баш кога работи компресорот да исклучи тајмерот, исто како да снемало струја. Прашувам баш заради компресорот, страв ми е да не го пое*ам нешто, денеска пробав и баш кога работеше климата тајмерот ја исклучи и се слушна звук ист како кога климата излегува од дефрост....тој познатиот на сите вас звук.....ппшшшш

Zemi si Broadlink RmMini pa ke ja gasis so namaluvanje Temperatura vo odredeni periodi, so Analogen tajmer koj ke iskluci dovod na struja ti e isto kako od steker da ja gasis, ne e dobro toa za kompresorot go seces ko so noz. Ke ti dojde kako da sto raboti i Midea pa od 800W na 400w i gasi na nula u 5sekundi :)
Inace kako terate "zima" vo Gevgelija na Topla zona ? SCOP 5,1 ili 7,1 :)

Последно уредено:
Ај едно стручно прашање ќе поставам
дали ќе смета ако обична клима ја приклучам преку обичен аналоген тајмер?
значи може да се погоди баш кога работи компресорот да исклучи тајмерот, исто како да снемало струја. Прашувам баш заради компресорот, страв ми е да не го пое*ам нешто, денеска пробав и баш кога работеше климата тајмерот ја исклучи и се слушна звук ист како кога климата излегува од дефрост....тој познатиот на сите вас звук.....ппшшшш
Zosto da ja gasis Klimata koga si doma pustija na 26°C koga ne si doma na 19°C.

Sto marka na klima imas?

Јас имав купено канали па ооооодвај го намолив монтерот да ги стави и тоа без прицврстување за зидот.
Прво и прво дупките не сакаат да ги пополнат па камоли канали да ставаат[DOUBLEPOST=1544477621][/DOUBLEPOST]
Xiaomi = Gree, Vivax
Apple = Mitsubishi

Мала поправка:
Xiaomi со андроид оне = Haier со митсубиши :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom