Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Јееее Економски раст 3%, последни во европа . . . . ама само што не ни тргнало :D:D.
Нека спијат влада, министри, градоначалници . . . и ќе ни тргне :D:D.
Само нови задолжувања, никогаш не сме биле позадолжени, нема капитални инвестиции, ама сме биле на вистинскиот пат.
Србија, Романија, Црна Гора, растат дупло од нас, а наша администрација спие . . . бараат локација за новиот клинички.
Па дури и нивната Гувернерката почна да ги плука за неспособноста, а да го фали Грујо . . . Сите проекции на бдп се намалуваат . . . .
Кој не верува нека чуе, јас го зборувам ова година дена. Дамите се одлични, Бишев е лигуш како и секогаш.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=MU5X6Xn8Tds
https://kurir.mk/makedonija/ekonomija/angelovska-bezoska-bevme-edna-od-zemjite-so-poznachajni-stapki-na-rast-sega-podolg-period-unazaduvame/

Ниедна нова странска инвестиција, освен сендвичарата во Сити мол :D:D:D.
Затоа народе само Комерцијална банка му е мајката ;).

@machine Топлификација не е пред стечај туку во стечај :D:D.
А Комерцијална банка све ќе си наплати дури и каматите . . . . највероватно од државата, град Скопје . . . СЕЗАМЕ, јас како акционер на КМБ мирно спијам... Можеби не одма, ама са 2-3 години сигурно... Единствено акционерите на ТПЛФ ќе го изедат цел . . Јас не сум Супермен, ама овој колапс се гледаше од месечина, само слеп човек неможе да го види . . .
- ако се врати ТПЛФ во живот пиши да частам ручек ;).

Уни банка стварно била лоповска банка . . . 9% да плаќа обврзница денес е криминал. Мило ми е што не купив акции таму, но на акционерите им препорачувам да се изборат со оваа кражба. Нас од Охридска ни успеа и секоја чест за новиот менаџмент на ОХБ.
Ова ти е можеби најлошиот пост до сега.
Некако ептен е напишан во курирски стил. Прво имаш идеја што сакаш да пофалиш, што сакаш да нападниш и после се смислува текст согласно со „Насловот кој го дал уредникот“.

Цела година бараш раст, па сега не чинело 3% економски раст создаден без измислени напумпани градежни “проекти“. (Па уште цитат од Курир...)

Не најдов ништо во постот зошто Комерцијална му е мајката и на кој начин ќе ги наплати каматите од Топлификација, Бетон Штип, за акционерите мирно да спијат...

И мене на прв поглед ми изгледаше лоша одлуката на УНИ, но не остануваат баш и премногу алтернативи за да се задоволат регулаторните барање на НБРМ и да се обебеди стабилен раст на банката на долг раст. Споредив неколку алтернативи до кои може да се стигни до тој капитал, и изгледа ова е најмалкуболното решение, колку и да не изгледа така. Има разлика во поглед на кредитот со 13% за субороднираниот долг и бонусите на менаџментот кои подоцна ги враќаа во SoGe.

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Сериозен си дека веруваш на постовите на Миленко? На криминалец? By the way, замјата е рамна! :icon_lol:
Cenata na berza se si kazuva... nema potreba da veruvas na ovoj ili onoj.
Sekogas toj sto ima najdobro info go pokazuva na berza... tuka nema krienje.. a cenata na Kmb se strupoli od 5700den na 4700den za nepoln mesec dena... nisto ne e slucajno...

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Abre deco...... Pa kb za mesec + otide I od 2900 na 5700.... Fina e korekcijava..... I ova e negde na realen minimum, a realen max e na 5600-5800..... Do prolece :).... Ako stopanstvoto otide up (sto so ovie ekonomski poitiki I kadar tesko) ... Kb ke ja gledame na 6500....... Drty Hari ?!?! Uhodan e. .... A I da dojde nekoj po esnaf pak nema da bide golema zaguba.... Taka da ostavete se na sitni previranja ako nemate 2-3 milioni evrici da go kreirate momentalniov pazar.....
Ps..... Vo up down trendov mozete I da karite za novogodisna vecera ......ama previse energija I nervoza za tolku..... Zatoa uzivajte opusteno vo zivotot..... A da .... I disete na skrgi (ako ste vo Skopje)

M

machine

Гостин
Cenata na berza se si kazuva... nema potreba da veruvas na ovoj ili onoj.
Sekogas toj sto ima najdobro info go pokazuva na berza... tuka nema krienje.. a cenata na Kmb se strupoli od 5700den na 4700den za nepoln mesec dena... nisto ne e slucajno...
Ајде од почеток. Сериозен си? Па бар на овој форум имас сериозни анализи, мислења, тумачења и ти пак со Миленко (читај криминалец) ? Уште верувам дека земјата е рамна! :cuc:

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Ајде од почеток. Сериозен си? Па бар на овој форум имас сериозни анализи, мислења, тумачења и ти пак со Миленко (читај криминалец) ? Уште верувам дека земјата е рамна! :cuc:
Druze abe za kakvi analizi zboruvas...kakov Milenko..( slucajno mu se sovpadna postot so padov na cenava.. a moze i ne.. ke pokaze vremeto)..
Zar ne ti e nekoj signal padot na akcijata od 1000den za nepoln mesec?KMB kako super kotirana akcija periodov procentualno padna najvekje od site banki (so isklucok na SBT... ja znaeme tamu rabotata) ..
Ne treba da analiziras mnogu, glej ja berzata .. tamu se site analizi.. analizite po doma i na pazar ne se isti

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Мора да се потенцира и признае:

Единствено асално во земјава (економски) се странските инвестиции во слободните зони.

Ако се исклучи нивниот ефект врз извоз/увоз, и врз нивото на сди и вработување, ќе бевме во длабока дупка.

Да не беа ДПМНЕ, ова тутурутките од СДСМ (особено Тевдоски и Бранимир) никогаш немаше ниту да му текне ниту да сака да спроведе ваков концепт.

Тоа е вистината, и тоа мора да се признае. Исто како и џабе фрлените пари за Скопје2014...

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ова ти е можеби најлошиот пост до сега.
Некако ептен е напишан во курирски стил. Прво имаш идеја што сакаш да пофалиш, што сакаш да нападниш и после се смислува текст согласно со „Насловот кој го дал уредникот“.

Цела година бараш раст, па сега не чинело 3% економски раст создаден без измислени напумпани градежни “проекти“. (Па уште цитат од Курир...)

Не најдов ништо во постот зошто Комерцијална му е мајката и на кој начин ќе ги наплати каматите од Топлификација, Бетон Штип, за акционерите мирно да спијат...

И мене на прв поглед ми изгледаше лоша одлуката на УНИ, но не остануваат баш и премногу алтернативи за да се задоволат регулаторните барање на НБРМ и да се обебеди стабилен раст на банката на долг раст. Споредив неколку алтернативи до кои може да се стигни до тој капитал, и изгледа ова е најмалкуболното решение, колку и да не изгледа така. Има разлика во поглед на кредитот со 13% за субороднираниот долг и бонусите на менаџментот кои подоцна ги враќаа во SoGe.
Јеби га откако пристигна слободата и демократијата, дојде време курир да стане релевантен медиум и да се линкува, останатите се во служба на перење памет и се занимаваат со глупости.
Зар има нешто да пофалам, ајде посочи ми ??
Да пофалам што зголемија акцизи на дизел, ми зголемија персоналец, буџетот им е рекорден 3,7 милијарди евра, а и задолжувањето е рекордно, го сотреа градежништво, ниедна фабрика не отворија, сите проекти за патишта се од мината влада немаат нов... Да не почнаа со поврат на ДДВ 15% :D:D:D:D. Да не најдоа локација за клинички?? Измислија грантови за иновативност кои ги поделија по партиска линија за глупости.
Кажи што се случи позитивно во економијата, отвори ми очи и јас ќе пофалам. Наброј нешто. За 2 години власт да неможеш ништо да сработиш е СРАМОТА.... Уствари направија журка во тунелот на Грујо, журка за 50ка во ГТЦ, ги вратија грешно буквите на тито...
И ни ветија дека 2019 ќе биде година на економијата истото и лани го ветуваа.

1. Економијата во Македонија е катастрофална. Да ти расте БДП со 3% квартално (2%годишно) кога цела ЈИ Европа расте со 5% и тоа да го претставуваш за успех е ГЛУПАВО. Тоа е како да изгубиш од Партизан или Стеауа со 5:3 и поразот го славиш како победа. Притоа продолжуваш да се задолжуваш, а кредитите едноставно не се гледаат (градежништвото е ДУПКА). "Напумпани градежни проекти" се алиби зборови на Анѓушев на кои ти им веруваш, а јас уште сега ти кажувам дека и догодина ќе бидеме послаби од Србија и Романија. Америка расте повеќе од нас, значи нас разликата ни се зголемува, а не ни се намалува. И овој мизерен раст се должи на оние странски инвестиции што Грујо ги донесе и невработеноста што се намалува е поради тоа што тие вработуваат. Овде немаш политика, овде имаш бројки кои се никакви. Цела година барам раст како оној во цела ЈИ Европа 5%, а не 3% . . .

2. Предлог одлуката на Уни банка е повеќе од катастрофална. Кога годишните каматите во Македонија се 1% ти да се задолжуваш со 9% е криминал, ама ако тебе како акционер ти е добро мене ми е уште подобро . . . . Кога ОХБ се задолжуваше со 13% годишните камати во Македонија беа 9%. Сега каматите што ги плаќа ОХБ за најновиот субординиран долг се 4%, а тие од 13% ги симнаа на 7-6% . . . А што не пробаа да докапиитализираат ако им било до развој ???? SG беше фер и после укажувањето ги намалија за дупло каматите на субординираниот долг, а Вие акционерите да Уни можете да си ќутите и пушите тоа е ваш избор. . .

3. За КМБ све сум напишал, немора повеќе.. Едноставно ми се сони. Топлификација мислам дека им е резервирана и од таму ќе наплатат, исто како со Фени. Во Бетон Штип и ЗПКО немаат нешто посебно кредити се бројат на една рака...

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Timeless izjava na francuskiot ambassador..... Zar EU ke pregovara so prazna drzava!!!.... (site ostanati vo drzavava od kriminalci, metuzalemi, ligavci) spadjaat vo praznata drzava
Znaci..... Posledicata e vidliva .... Pricinite milioni nabrojani od mene I ostanati forumasi..... Duri ni edna edinstvena od pricinite ne e suzbiena..... Do denes

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Добро тогаш ќе веруваме на твојот сон дека Топлификација е резервирана, а не е.

Некој што е подобро информиран нека провери колкава е каматната стапка на купонот на обврзницата издадена од Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank e од Австрија и нема вклучено таква можност за неисплата на купонот на својата обврзница. (што е додатен ризик)

Тие што сакаат подлабоко да анализираат нека направат две компаративни анализи и нека пресметаат колкав е процентот на дилутација на акционерите при ваквиот начин со хибридниот финансиски инструмент, а колкав е процентот на дилутација на акциониерите при нова емисија на акции со толкав износ (по просечна цена од последните 6 месеци). Ова не е сјајно решение, но е најдобро ако се сака да се обезбеди фолгорочен раст и да се задоволт критериумите за адекватност на капиталот од НБРМ.

Ќе видиме времето и пазарот ќе си кажат. Сепак ако успеат да го постигнат тоа што го најавуваат од УНИ (т.е. Нето добивка од 7 милиони евра) за 3 години од сега, и исплатата на оваа висока стапка кај хибридот нема да е проблем.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Добро тогаш ќе веруваме на твојот сон дека Топлификација е резервирана, а не е.

Некој што е подобро информиран нека провери колкава е каматната стапка на купонот на обврзницата издадена од НRaiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank e од Австрија и нема вклучено таква можност за неисплата на купонот на својата обврзница. (што е додатен ризик)

Тие што сакаат подлабоко да анализираат нека направат две компаративни анализи и нека пресметаат колкав е процентот на дилутација на акционерите при ваквиот начин со хибридниот финансиски инструмент, а колкав е процентот на дилутација на акциониерите при нова емисија на акции со толкав износ (по просечна цена од последните 6 месеци). Ова не е сјајно решение, но е најдобро ако се сака да се обезбеди фолгорочен раст и да се задоволт критериумите за адекватност на капиталот од НБРМ.

Ќе видиме времето и пазарот ќе си кажат. Сепак ако успеат да го постигнат тоа што го најавуваат од УНИ (т.е. Нето добивка од 7 милиони евра) за 3 години од сега, и исплатата на оваа висока стапка кај хибридот нема да е проблем.
Тендо било кој, кој има мало познавање од банкарско работење знае дека кредитот даден кон Топлификација од страна на Банка (во случајот КБМ) кој станал нефункционален, па банката го пролонгирала периодот од кога очекува наплата, МОРА ДА Е РЕЗЕРВИРАН! - Дури и во банана држава како нашата...
Многу пати имам за ова пишувано, веројатно ова е последен пат :)

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.388
Тендо било кој, кој има мало познавање од банкарско работење знае дека кредитот даден кон Топлификација од страна на Банка (во случајот КБМ) кој станал нефункционален, па банката го пролонгирала периодот од кога очекува наплата, МОРА ДА Е РЕЗЕРВИРАН! - Дури и во банана држава како нашата...
Многу пати имам за ова пишувано, веројатно ова е последен пат :)
Кредитот треба да почне да се исплаќа од 2020, сега се плаќаат само каматите, никаде немам прочитано дека не ги исплаќале ратите, што значи уште не ги исполнил условите за резервација.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
резервиран или не целио ассет веке го има продадено кмб ако стигне до тоа, претпоставувате на која страна. Дали пред тоа ке има резервација или веке е резервирано и отпишано што ке значи вондреден приход не воопшто битно,дали страшо или курто не е битно.

Kajgana Shop

На врв Bottom