A ovaa firma?
Прегледај го приврзокот 200405
Firmava vo 2017 imala amortizacija na revaloriziranata vrednost vo vrednost od skoro 200M koja ne ja prikazuvale u Bilans na uspeh i preku dobivka, tuku ja nosat od revalorizaciona rezerva direktno na akumilirana dobivka.
Dokolku firmava gi vodela zgradite po nabavna vrednost dobivkata ke bila pogolema za 200M denari ili +25%.
Прегледај го приврзокот 200406
A ti vikas samo SPAZ koristi revalorizirana vrednost?[DOUBLEPOST=1543610606][/DOUBLEPOST]Gledam site gi sporeduvaat p/e i p/b bez da gi gledaat smetkovodstvenite politiki na firmite.
Pr. ALK ima visok book poradi revalorizacijata na sredstvata i pomal earning zasto ima visoka amortizacija na revaloriziranite sredstva.
Od druga strana go imate GRNT koj na primer del od transportnite sredstva i oprema gi amortizira za 4 godini i kade verojatno bookot e ponizok od realniot, a poradi toa ima visoki trosoci za amortizacija koi ja namaluvaat dobivkata.
Ili bankite kade poradi strogite kriteriumi na NBRM i pobaruvanjata i prezemenite sredstva (hipoteki i zalozi) se obezvrednuvaat mnogu brzo. Poradi toa vo del od nasite banki bookot e znacitelno ponizok pd objektivniot book.
Za da mozete da se sporeduva p/e i p/b na dve firmi najcesto ke treba da se napravi nekakvo prilagoduvanje.
Bar jas taka mislam...