Што се измените друже, може линк?Државата го стега обрачот, интересни измени има во предлог законот за данок на добивка.
* Се пропишува дека непризнаениШто се измените друже, може линк?
Тоа е за ревалоризирани средства, така пто опфаќа многу малку компании. Освен СПАЗ, не ми текнува на друга што ревалоризирала скоро.* Се пропишува дека непризнаени
расходи за даночни цели се и трошоците
за амортизација на ревалоризираната
вредност на материјалните и
нематеријалните средства.
* Се дефинира дека Владата на
Република Македонија ја пропишува
Номенклатурата на средствата за
амортизација и годишните
амортизациони стапки, како и начинот на
пресметување на амортизацијата,
односно отписот на вредноста на
нематеријалните и материјалните
средства.
* Се пропишува дека даночните
обврзници кои по стапувањето во сила на
овој закон ќе вршат покривање на
загубите од акумулираните добивки
остварени во периодот од 2009 до 2013
година имаат обврска да пресметаат и
платат данок на добивка што ќе се врши
преку нов образец “ДД-ПЗ“.
Ова е само дел, целиот предлог го има на страната на ЕНЕР
Ќе биде интересно да се види како ќе ја решат номенклатурата за амортизацијата зошто тековните правила немаат логика.Тоа е за ревалоризирани средства, така пто опфаќа многу малку компании. Освен СПАЗ, не ми текнува на друга што ревалоризирала скоро.
Еве го предлог законот
https://ener.gov.mk/files/propisi_files/ria1/1_1363104046predlog_izmeni_dobivka_29.doc
На прв поглед, најголем акцент е ставен на спречување на изнесување капитал преку неисплатени побарувања, трансферни цени, “лихварски” камати (цитат Бошко) и сл.
Всушност е унапредување на постоечкиот закон во правец заштита на малцинските акционери.
Еве една ретка иницијатива која би ја поздравил
Јас па мислам законот е во обратна насока, да спречи преспора амортизација, која ќе ја гуши нето добивката со години.Ќе биде интересно да се види како ќе ја решат номенклатурата за амортизацијата зошто тековните правила немаат логика.
Примерот со резултатот на Прилепска е ептен адекватен. Нема логика линија за производство на пијалоци да се амортизира со 25 проценти.
Веројатно државата драстично ќе ги намали пропишаните стапки и со тоа ќе ја зголеми добивката кај компаниите односно обврските за данок на добивка.
Позитивно е што точката се стави на гласање.Супер вести за имателите на СТБП
https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=49770
Тоа што надзорниот го прифаќа предлогот веројатно значи дека и мнозинскиот акционер е согласен.
А мислам дека овој пат има 51% приоритетни обезбедени.
Па чим мене ме најдоа, што не е баш лесно, веројатно ги нашле повеќетоПозитивно е што точката се стави на гласање.
Немам напишано ништо за СТБП, поради тоа што после собрание немам некои нови информации. (Не сум вклучен лично, за разлика од пред собрание)
Водењето на процесот го превзедоа поголеми акционери кои ангажираа и професионална правна помош.
Според информациите што ги имам, веќе се обезбедени над 50% од приоритетните акции кои ќе присуствуваат на собрание.
(Тоа не ве ослободува вас, ако имате акции, со време да најавите ваше присуство или со време да дадете полномошно, да не се случи како минатиот пат кога сите чекаа некој друг да ја заврши работата)
Конечно ќе го видиме ставот на СТБ (Грците) во поглед на оваа прашање.
Пошо до сега им беше дипломатски: заинтересирани биле да се реши, а не помагаа во процесот.
Супер вести за имателите на СТБП
https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=49770
Тоа што надзорниот го прифаќа предлогот веројатно значи дека и мнозинскиот акционер е согласен.
А мислам дека овој пат има 51% приоритетни обезбедени.