Седум света ... лидери ... Ким Јонг Ун ...
У кој трип си ти друже ... ама ај да се
повторам уште еднаш од збор до збор:
"Gree Fairy во се е ист или подобар од Lomo LCLH,
освен што има еднореден изменувач наместо двореден."
Објаснување за
@vlavot:
Еднореден изменувач не е подобар од двореден.
Или полесно да ме разбереш:
Двореден изменувач е подобар од еднореден.
Ако тоа го апсолвира, да прејдеме на следното:
Фери има вентилатор со дијаметар од 438 мм и тој врти со 900 вртежи во изменувач 731 x 19.05 x 550 мм.
Ломо ЛЦЛХ има вентилатор со дијаметар 400 мм кој врти со 900 вртежи во изменувач 710 x 38.1 x 506 мм.
Ајде сега ти како врхунски стручњак рачунај проток на воздух во единица време. Можеш да искористиш и помош од пријател (ало Климе).
И јас ќе ти помогнам: Димензијата на изменувачот не е многу важна за пресметката, но важен е дизајнот на перките.
Тоа што ти си платил 1000 евра за бренд нејм 2.5-ка клима што има најниска потрошња од 270W при зададени 21С и надворешна 12С во 16 м2 изилиран простор, никој не ти е крив. Си имал вишок пари (да ти се множат) за фрлање и толку си разбирал. Ако ништо друго, кога ќе ти дојдат гости ќе ги носиш у спална и ќе им го покажуваш натписот Митцубиши, така да до некаде не ти се бадијала фрлени парите...
Што би направил јас на твое место?
Би ставил во таа иста добро изолирана спална од 16 м2 еден маслен радијатор или конвектор од 50-100 евра и би спиел во мир и тишина (COP 2 ноќна тарифа), со максимален комодитет. Кога веќе би имал 1000 евра за 9000 BTU климиче, не би ми било проблем да плаќам екстра 500 денари за струја 5 месеци годишно ... ама треба да ти текне, нели?
Туку да ги баталиме твоите седум светови и да се вратиме во овој наш еден единствен, реален свет. Имам потреба за уште една клима за 20-на квадрати, што ќе се зголемат на 26 м2 во иднина со мало проширување. Доле полнетица и 50 год. извитоперен дрвен патос, горе трска, малтер и греди (нема плоча). Висина 2.7 м, ѕидовите од полна тула (0 изолација). 50 год. стар двокрилен дрвен прозор на кој потрошив 20 метри траки за да го задихтувам малку од малку. Едното крило толку беше извитоперено што морав да го зашрафам со 10-ка шраф за да го спојам со касата... Нема отворање до пролет.
Ајде сега ти колега форумаш препорачај ми клима за таа просторија. Буџетот е околу 500 евра, значи отпаѓа варијантата да купам Митцу 2.5-ка FH25VE како твојата за 1000 евра и да се правам чатал у маало и по форуми. Не сум вработен во Gree за да ќарам од нив некаков екстра попуст, следствено не сум обврзан да купувам од нив било што.
Се бара 3.5-ка (логично), да има ЕЕV, блиску до 3 кв П-дизајн на греење (малку повеќе не е на одмет). На таа државата јужно од Македонија немам намера да и шприцам евра, значи шверц отпаѓа. Повели со предлози!
П.С.: За мерење, веќе ти
одговорив.