Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Можеби конечно луѓето (инвеститорите) ќе почнат да гледаат фундаменти и кои од компаниите работат добро, а не само политички шпекулации во форма овој предавник гласал, а овој херој не гласал...

Искрено во изминатиов период не тргував. Нити продавав, нити купував.
Уште пред неколку месеци добро се позиционирав и си ги чекам новите извештаи.

П.С. Е тоа ме нервира. Што секогаш каснат со извештаите на СеиНет. Голем број од компаниите особено банките веќе ги имаат извештаите затоа што морале до сега да ги пратат до НБРМ или до мајката банка. Вака со пролонгирање на објавувањето на извештаите се создава простор за злоупотреба на информации од страна на луѓето кои ги имаат и интерно во банката и во НБРМ.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
За момент се откажувам од мојот завет за молчење :) . . . . Во бурни времиња мора да си искажеш став за да можат луѓето после да ти судат . . .
Од понеделникот решив да распродадам 1/2 од моето портфолио . . .
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=51
Во понеделникот истурив ОХБ на 6800 денари (мојата омилена акција) . . .
КМБ продавав на 5600, 5500 и се каам што понеделникот се успав за да истурам на 5700 денари . . . .
Ајде да видиме кој ќе го погоди трендот оние во понеделникот што купуваа или ние што продававме . . . Јас тврдев и останувам на мојот став дека НАТО и ЕУ никако нема да влијаат на берзата.... Очекувам корекцијата да продолжи . . .
Како ли само некои беа полни со себе во Понеделникот . . .
Вистинско незнаење и аматеризам . . . Некои го обраа бостанот . . .
Ве читам понекогаш и многу сте смешни . . . . Форум за сатира и смеа, а не за берза.
Еве некои аматерски и сатирични постови :D :D :D...

МБИ буши рекорди ...
Нато ја полуди берзата :)
Јас купив од двај ова е лудо ..
Neli nema vrska berza I politika.?
Како беше тоа Нато и ЕУ не влијаат ?
Дојде живот на берзава :)
Имаше и разумни сериозни постови, но тие беа игнорирани . . .

Само нека пумпаат...Баш ме интересира до кај ќе оди.:masa:
Еве еден нов ГОЛЕМ играч . . . можеби тој ве одра :D:D
https://faktor.mk/trajche-zaev-zadovolen-od-dnevniot-rpomet-na-berzata

p.s.
Се одјавувам до некои поинтелегентни времиња . . .

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@bosko007 јас иако не се согласувам со некои работи со тебе (што е ок и здраво) како на пример краткорочно -до 6месеци ти гледаш корекција јас експанзија, сепак и јас сум на истата линија да се исклучам до некои поинтилигентни времиња.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Izgleda nema veze eu i nato so berzava. Nemase veze ni vo 2008ma nema ni veze, barem ne poseriozna i sega. Pisuvav za ova pred godini.
Cenite vo poslednite godini porasnaa bidejki bea eftini i ekonomijata imase nekakov rast.
Berzava ke tera uste gore ne deka ima veze so integraciive tuku poradi toa sto nema logika vo nesto drugo parite, depoziti 1%, kirii 3-4% nedviznost tapa, stranski valuti isto 1%, zlato tapa (ne deka nekogas bilo relevantno).
Trendov nagoren ke prodolzi do slednata recesija na globalno nivo ili evropsko barem. A toa nema da bide vo slednite 6-12 meseci so golema sigurnost, za posle ke vidime.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Не се согласувам дека Нато и ЕУ не влијае на нашата берза ..
Во понеделникот беше еуфорија и премногу рипна што значи влијаеше Нато и ЕУ , тоа што деновите после тоа има пад има две причини ..

1 - Падот на светските берзи оваа недела беше потоп , никој тоа не го искоментира па можно е да влијае и кај нас ..
2 - Во понеделникот премногу скокна , а веројатно доста играчи се искусни од 2008 и не се залетуваат сите да купат на цена 5 пати повисока за еден ден .. пример Комерцијална 500 ден рипна за саат тоа е веќе ептен лудо ..

Јас не викам дека со влезот на Нато берзата ке биде како во 2008 но сепак ке има нагорен зелен тренд , башка се уште не е завршен цел процес околу договорот ни тука ни во Грција .

Bosko 007 глеам си ме реплицирал, ок со среќа нека ти се парите што си продал Охр и КБ , ти велиш сега купувале "овци " на еуфорија од Нато и Еу ..

Па јас купив пак Ком Банка на 5.600 , сметам дека уште може нагоре и во ефект на Нато и ЕУ и според рекордниот профит оваа година ..
До нова година веројатно ке оди над 6.000 , ке даде Хари веројатно и поголема дивиденда па ке ја чекам на 6.500 .. ке покаже времето кој бил во право ..

Како и дае мене Нато многу ми значи , безбедни ми се акциите , можат само да растат јас сум задоволен :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Што мислите по вас: што влиаеше да замре еден толку интересен форум (мојновац)?? А може да влијае и на кајгана.
Толку активност, анализи, мислења, натегања, размислувања теми и идеи... мал период на техничкии проблеми и нефункционалност не ми е верно да луѓето изгубат интеррс, да профолжат да полемизираат бидејки секако сеуште се бават со берза...

Мислите ли дека се префтлуваат на посовррмрни методи како вибер групи, тетатет состаноци и слично...?

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
Што мислите по вас: што влиаеше да замре еден толку интересен форум (мојновац)?? А може да влијае и на кајгана.
Толку активност, анализи, мислења, натегања, размислувања теми и идеи... мал период на техничкии проблеми и нефункционалност не ми е верно да луѓето изгубат интеррс, да профолжат да полемизираат бидејки секако сеуште се бават со берза...

Мислите ли дека се префтлуваат на посовррмрни методи како вибер групи, тетатет состаноци и слично...?
Јас па сакав да се регистрирам... "Бацив квака" ...покана нешто?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Site veke znaeme deka Fersped ne e vo KMB tuku vo Halkbanka taka da glupa e emisijata i samo sakaat da reketiraat
Ako nekoj vide korist od Hari toa e Fersped ama istite posto ja izgubija mokta sega ja baraat krivicata kaj Hari a ne kaj niv oni mislat deka se rodile so milionite posto tatko im ne im ja raskazal ubavo prikaznata :)
Fakt e deka moze da se zloupotrebi nokna greska da prenokat parite kaj druga firma i sabajle da se razbudat pak so parite na smetka pod izgovor deka e napravena greska i sistemot da go izlazat za da gi napravat fiktivno pod rezervacija ili da im odobrat nov kredit za likvidnost ama za toa ne treba pogolema analiza tuku porevnosno tresenje na rezervaciite a i zakonot za otpis na rezervaciite ne pridonese porano da se otuguvaat zaloznite predmeti tuku naprotiv se koristi za manevar kesh u dzeb posto ne se prodalo po pazarna cena !!! Ja ne znam kako e mozno so vakov tip na hipotekarni krediti da ne mozes da se realiziras navremeno i pak da ostanes bez krivicna prijava ?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471

Нема инвеститори од бивши Ју, ете тоа е.

Порано вриеше Словенци и Хрвати и имаше живи дискусии, ама скоро сите распродадоа и излегоа. Всушност, право чудо, абе чудо е како МСЕ не потона на таква распродажба, па уште и порасна

M

machine

Гостин
Site veke znaeme deka Fersped ne e vo KMB tuku vo Halkbanka taka da glupa e emisijata i samo sakaat da reketiraat
Ako nekoj vide korist od Hari toa e Fersped ama istite posto ja izgubija mokta sega ja baraat krivicata kaj Hari a ne kaj niv oni mislat deka se rodile so milionite posto tatko im ne im ja raskazal ubavo prikaznata :)
Fakt e deka moze da se zloupotrebi nokna greska da prenokat parite kaj druga firma i sabajle da se razbudat pak so parite na smetka pod izgovor deka e napravena greska i sistemot da go izlazat za da gi napravat fiktivno pod rezervacija ili da im odobrat nov kredit za likvidnost ama za toa ne treba pogolema analiza tuku porevnosno tresenje na rezervaciite a i zakonot za otpis na rezervaciite ne pridonese porano da se otuguvaat zaloznite predmeti tuku naprotiv se koristi za manevar kesh u dzeb posto ne se prodalo po pazarna cena !!! Ja ne znam kako e mozno so vakov tip na hipotekarni krediti da ne mozes da se realiziras navremeno i pak da ostanes bez krivicna prijava ?
И? Има криминал или не? Тоа е прашањето? Кратко и јасно! Мољим љепо за одговор.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom