Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Garancijata e pominata. A i klimata ne e rasipana vo smisla deka ne raboti, samo potrosnjata bese golema, a greenjeto poslabo.
Mnogu me interesira dali nekogas ste se javile da prijavite deka nesto ne e vo red. Koj ja montiral klimata, koga...[DOUBLEPOST=1539289743][/DOUBLEPOST]
@martinpetkovic

Прегледај го приврзокот 198008

Daikin-ot измериле дека на -15 граница и е 2.09кв топлина со 1кв потрошувачка. Но тоа не мора да значи дека ако се зголеми потрошувачката на 1.5кв топлината ќе биде 3кв. Ако беше така тогаш сите ќе купувавме Нео, Вивакс и на -15 ќе ги пукавме на најјако. @mdeni ??

За Грее нема вакви податоци па не можеш да бидиш сигурен што ќе добиеш на -15 иако во името носат -20!!!

Кажи колкава квадратура ќе грееш и што изолација имаш отприлика.
Kakov strucnjak nikna odednas na temava, sekoja cest. Kaj se kriese do sega ne mi e jasno. Hahahaha[DOUBLEPOST=1539289862][/DOUBLEPOST]
Koga sme kaj zgradite ,vo gevahir greenjeto e do toplotni pumpi no cija marka se znaete?
Vo Gevahir e VRF, centralna klimatizacija na Arcelik.
Kako sto imam slusnato, nesto e utnata rabotata.[DOUBLEPOST=1539290076][/DOUBLEPOST]

Sent from my iPhone using Tapatalk
A i ti ne si mi jasen, kazuvas deka imas problem so Amber, a ne kazuvas koj ja montiral, kade, koga ( edinstveno deka e pred 6 meseci...mozebi edna godina).
Ti si izgleda edinstveniot sto ima problem so Amber.
Zosto ne se javite i prijavite defekt. Mnogu ste cudni...ili e nesto drugo vo prasanje.[DOUBLEPOST=1539290198][/DOUBLEPOST]Kratko i jasno ke vi kazam, vo momnetov kaj nas ima dva modela koi ja zasluzuvaat investicijata, HANSOL i AMBER, koga zborime za modeli od visoka klasa.
Ajde sega pocnete da kritikuvate.....START.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Kakov strucnjak nikna odednas na temava, sekoja cest. Kaj se kriese do sega ne mi e jasno. Hahahaha
Многу едноставно, сега ми затреба клима!!!

Очекував повеќе помош, добив промоција на неквалитетни клими и големо иссмевање.
Решив сам да се поднаучам колку толку и да не дозволам да бидам изманипулиран.

А сеуште сум тука да не дозволам на другите да бидат изманипулирани. Подобро моја мала но точна помош отколку "голема" но грешна.

Нешто друго нејасно?

Член од
28 април 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
@martinpetkovic

За Грее нема вакви податоци па не можеш да бидиш сигурен што ќе добиеш на -15 иако во името носат -20!!!
Se nadevav deka od grafikot bi mozele da se izvlecat ovie podatoci, ne mi e jasno sto znaci "Capacity variation ratio according to temperature".

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Se nadevav deka od grafikot bi mozele da se izvlecat ovie podatoci, ne mi e jasno sto znaci "Capacity variation ratio according to temperature".
Eve kolku moze da isporaca toplina Hansolot rebrendiran kako Skanvarm

scanvarm_kayra1.png

Eve go i euroventot na Hansolot kako York

EV.jpg

Vidi majkata euroventot na York i grafikot na Skanvarm na-10 stepeni se poklopuvaat isporacuva 3.2kw i cop vrednosta se poklopuva.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
За ова не знам би можел само да те излажам. Можеби се работи за тоа што како надворешната температура се намалува така опаѓа и моќноста на компресорот. Мене повеќе ме интересираат конкретните бројки односно на која температура со колкава потрошувачка колку климата може да те стопли. Најмногу тука помага тестот на Еуровент може да имаш комплетна и едноставна слика за одредена клима и да правиш споредба со други.

Член од
3 октомври 2018
Мислења
28
Поени од реакции
1

Dino-Juve

Juve Per Sempre
Член од
20 октомври 2005
Мислења
1.147
Поени од реакции
458
некој кој лани се греел на пелет да кажи искуство, колку му била потрошувачката? Нека сподели ако има таков.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Mnogu me interesira dali nekogas ste se javile da prijavite deka nesto ne e vo red. Koj ja montiral klimata, koga...
Normalna, so prvoto zaladuvanje, koga se vide deka matematikata za ekonomicno zagrevanje nema da izleze. Klimata ja montiraa luge isprateni od Gree. Posle povuci-potegni, gi ispratija istite monterite za servis. Deckite dojdoa, ja proverija ja klimta dali voopsto raboti i dali duva toplo, i tolku. A toa sto vlecela i do 1.8KW na 0 nadvisesna temperatura, i sto panelka pobrzo zagrevala ne bilo nivni problem, i za takvi raboti da gi so go baram servisot od SK. I posle povuci-potegni dobiv odgovor deka nemale nikakva matematika da idad do kaj mene, kaj bilo tuka gorivo, patari i sl. i da si go baram sam resenieto. Na krajot slucajot go prijaviv i vo DPI ama djabe.[DOUBLEPOST=1539327238][/DOUBLEPOST]
некој кој лани се греел на пелет да кажи искуство, колку му била потрошувачката? Нека сподели ако има таков.
Koj sto sum prasal za peleti, ako se iskreni velat deka izleguvalo mnogu poskapo od drva. Imam samo dva slucai, koi ja renoviraa kukata i stavija izlolacija, pa potoa greenje na peleti i koi se zadovolni, ama ne se relevantni.
Smetaj deka potrosuvackata na kamin ke ti bide nekade prosek od min i max na kaminot. Vo prosek okolku 1.1-1.2 kg na cas, pa ako grees 12 casa, od 13,2 do 14,4 kg. Odnosno stavi edna vreka peleti na den, odnosno okolku 200-220 den denot.

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Normalna, so prvoto zaladuvanje, koga se vide deka matematikata za ekonomicno zagrevanje nema da izleze. Klimata ja montiraa luge isprateni od Gree. Posle povuci-potegni, gi ispratija istite monterite za servis. Deckite dojdoa, ja proverija ja klimta dali voopsto raboti i dali duva toplo, i tolku. A toa sto vlecela i do 1.8KW na 0 nadvisesna temperatura, i sto panelka pobrzo zagrevala ne bilo nivni problem, i za takvi raboti da gi so go baram servisot od SK. I posle povuci-potegni dobiv odgovor deka nemale nikakva matematika da idad do kaj mene, kaj bilo tuka gorivo, patari i sl. i da si go baram sam resenieto. Na krajot slucajot go prijaviv i vo DPI ama djabe.
Zatoa jas nikogas nema ni da preporacam nitu pak da kupam Gree klima.

Isto vakov problem so servisot imase i rodninava so gree LCLH i na kraj ja prodade si kupi Haier tundra i e prezadovolen od Haier-ot.

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Zatoa jas nikogas nema ni da preporacam nitu pak da kupam Gree klima.

Isto vakov problem so servisot imase i rodninava so gree LCLH i na kraj ja prodade si kupi Haier tundra i e prezadovolen od Haier-ot.
Климе јас да треба да купам втора клима 2 секунди не се мислам за Hansol,бидејќи го имам дома три зими и точно знам како работи! Ама не сме мали деца по стопати едно исто да пишуваме на пр.како тебе. Дај откачи се,смири се малку ако не отвори твоја тема * Питај го Климе* па треси ги зелени по твоја препорака цена vs квалитет,на комшијата климата итн...
Друго луге не бидете наивни дека сите овие дилери на клими имаат само нивни сервиси или само нивни мајстори и монтери,туку соработуваат со сите подобри што се на располагање.Едноставно не можат да ги задржат со тие плати а посебно не добар мајстор.

Kajgana Shop

На врв Bottom