Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ако е ова некоја еуфорија заради референдумот мислам дека е рано за тоа (освен ако не се достигне цензусот).

Ако се остварат проекциите за позитивно изјаснување но со излезност под 900.000 гласови неизвесноста ќе продолжи во парламентот каде е клучот за целиот овој процес.
Јас сум сигурен дека ќе помине целиот процес на промена на името од Македонска страна. Референдумот е ирелевантен, излезноста не е битна, работата е завршена во Преспа. Џабе 30 дена кампања за ништо, за свршен чин.
Референдумот нема никаква политичка ни економска тежина. Политичката ситуација е решена веќе со месеци...
За мене кв3 резултати се побитни од име.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Јас сум сигурен дека ќе помине целиот процес на промена на името од Македонска страна. Референдумот е ирелевантен, излезноста не е битна, работата е завршена во Преспа. Џабе 30 дена кампања за ништо, за свршен чин.
Референдумот нема никаква политичка ни економска тежина. Политичката ситуација е решена веќе со месеци...
За мене кв3 резултати се побитни од име.
Се сложувам делумно, само уште не ми е јасно како ќе се обезбеди 81 глас во парламентот.

Резултатите од билансите на успех се подобри во повеќето компании ама не толку за да ги оправдаат овие цени. Мене ми се чини дека растот повеќе се должи на проекции за убави резултати во иднина на краток и среден рок.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Се сложувам делумно, само уште не ми е јасно како ќе се обезбеди 81 глас во парламентот.

Резултатите од билансите на успех се подобри во повеќето компании ама не толку за да ги оправдаат овие цени. Мене ми се чини дека растот повеќе се должи на проекции за убави резултати во иднина на краток и среден рок.
69 гласови од СДСМ и Албанци плус 12 од „европски“ пратенци на ВМРО и опа 81...мислам дека е направена математиката. Инаку се согласувам со вториот дел мислам дека инвеститорите проектираат раст од 10-50% на добивка вечно со овие тенденции. Иако како апсолутна бројка п/е и п/б се умерени не се високи. Спореде мене берзава е умрено вреднувана со може моментално преоптимистички тенденции..

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ме информираа од началството дека почнал предизборен молк, така да секој пост со политичка конотација ќе биде избришан.
Се надеваме на разбирање од ваша страна.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Продадов денес 15% од КМБ на 525х денари . . .
Тактиката „врапче во рака“ не е на одмет.
Чистам позиции купени од пред 2 години на 2300 ден. од 3 причини.
1. Тевдо уште не поднел измени за законот за персонален данок ??? па за секој случај да свртам некоја ниска позиција.
2. Ме разочараа НАТО фановите со оптимизмот, па решив да земам малку кеш. Јас поголеми „серковци и филозофи“ од овие наши НАТО фанови не сум видел . . . Абе толкав оптимизам, а ни една акција не купија или можеби несакаат да ни кажат па и ние некој денар да не ќариме :).
3. Ја намалувам изложеност кон КМБ . . . се плашам од локални игри и манипулации, сакам помирно да спијам,без поголеми нервози...

Неможам да проценам насока на движење, па не е лошо да се има кеш. барем додека не влеземе во ЕУ :D:D.... Сега може каде сака индексот нека оди... Сака горе, сака доле се ми одговара . . . Никогаш не сум бил толку во кеш.

p.s.
Еве уште една земја (Црна Гора) не потепа со раст на економија . . . 4,9% . . .
Колку за споредба, да видиме колку е часот . . .
http://www.seebiz.eu/crnogorski-bdp-u-drugom-kvartalu-skocio-49/ar-182251/

Член од
23 јули 2017
Мислења
40
Поени од реакции
36
Бидејќи тема е Берза а не референдум, да споделам искуство, купив гранит на 460 ден во 2015, ги продадов на 860 Ден пред година и нешто, со тие средства влегов во ТТК 840ден (со див. 757) и излегувам просек 1150 ден. За лаик сум задоволен, но ? во која акција сега да се префрлам...

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Продадов денес 15% од КМБ на 525х денари . . .
Тактиката „врапче во рака“ не е на одмет.
Чистам позиции купени од пред 2 години на 2300 ден. од 3 причини.
1. Тевдо уште не поднел измени за законот за персонален данок ??? па за секој случај да свртам некоја ниска позиција.
2. Ме разочараа НАТО фановите со оптимизмот, па решив да земам малку кеш. Јас поголеми „серковци и филозофи“ од овие наши НАТО фанови не сум видел . . . Абе толкав оптимизам, а ни една акција не купија или можеби несакаат да ни кажат па и ние некој денар да не ќариме :).
3. Ја намалувам изложеност кон КМБ . . . се плашам од локални игри и манипулации, сакам помирно да спијам,без поголеми нервози...

Неможам да проценам насока на движење, па не е лошо да се има кеш. барем додека не влеземе во ЕУ :D:D.... Сега може каде сака индексот нека оди... Сака горе, сака доле се ми одговара . . . Никогаш не сум бил толку во кеш.

p.s.
Еве уште една земја (Црна Гора) не потепа со раст на економија . . . 4,9% . . .
Колку за споредба, да видиме колку е часот . . .
http://www.seebiz.eu/crnogorski-bdp-u-drugom-kvartalu-skocio-49/ar-182251/

Точно на време да се истовари банка. кога банкарските кредити пораснаа за 9%.

https://sitel.com.mk/kreditiranjeto-na-domakjinstvata-porasnalo-za-9-poznavachite-velat-toa-se-dolzhi-na-besparicata

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Точно на време да се истовари банка. кога банкарските кредити пораснаа за 9%.

https://sitel.com.mk/kreditiranjeto-na-domakjinstvata-porasnalo-za-9-poznavachite-velat-toa-se-dolzhi-na-besparicata
Никогаш доста од пари. Човек треба да е среќен со ситни нешта. Тоа е убавината на животот. Затоа живеј го животот со полна плуќа, не се лакоми ;);).

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Kiril Samardzioski сподели објава.

пред 21 часа ·
По шест месеци редовно работење на новата софистицирана линија, Германската "KRONES"- за полнење на пиво, продажбата на ZLATEN DAB се зголеми за ДВОЈНО во однос на истиот период лани! Епилог: ВРЕДЕЛО ДА СЕ ПЛАТИ МОШНЕ СКАПАТА, НО ВРЕДНА ГЕРМАНСКА ОПРЕМА

Член од
2 октомври 2015
Мислења
109
Поени од реакции
50
Здраво на сите, нов сум во ова, но сакам да вложувам во странски берзи каде и како може да го остварам тоа? Фала.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Bogami ne ocekuvav volku niska izleznost. Vekje go slusam Mickovski kako bara predvremeni izbori.
Јас очекував околу 700.000 ама се чини дека и тоа нема да се достигне.

Ќе биде утре чуден ден на берзата, се сеќавам на денот после ветото во Букурешт убаво (-10 проценти) бидејќи баш тогаш бевме на посета во просториите на МСЕ

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Покрај толку фрлени пари, уцени, Меркел & Курц, перење памет само 600.000 гласачи . . .
Сарај, Арачиново, Липково . . . . имаат излезност за 50% повеќе од секои претходни избори . . . . Стар познат метод на полнење кутии . . .
Изгледа не многу народ се за НАТО :D:D:D.
Ај да видиме каков ден ќе имаме утре . . . ???

p.s.
Им викав јас да дадат едно 20-30%, а тие неќат ќесе да одврзат . . . Само за нив си гледаат тендерче, гранд, фонд за иновации . . . БДП=НУЛА,1
Е па #бојкотирам ;) , , ,

Kajgana Shop

На врв Bottom