Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Цел ден помина, а никој да ја прокоментира пресудата од апелација против ТЕТО.
Сите жалби отфрлени . . . Топлификација нема да земе денар . . .
Кај е сега коњицата на ХаџиМишев да пере мозок . . . Па нели јас шупак007 врска сум немал и сите купувале топлификација на 2000+ денари :) :) . . .
Ги наплативте ли милионите :) . . . ????? ПАРИ ЈОК !!!
Чие однесување беше срамно и кој беше во право ???

http://www.toplifikacija.mk/Tekstovi/TETOS.pdf

И никој фала да каже што Ве одвратувавме од Топлификација, дури и
@MSE ми го избркавте од форум . . . .
нетреба да си пророк за да раскрстиш со ТПЛФ, само логика . .
Додека завршите со судските процеси некои пари ќе се наполнат . . . Вие само дремете . . . Се надевам дека ќе доживеете некој бенефит од таа пропала фирма . . ..
Еве дел од постовите кој ги откопав набрзина . . .

Максиме што те прозиваат луѓево нешто за ТПЛ не знаат што зборуваат, 100 пати е кажано нема навлекување и креирање берзански трендови туку инфо па кој како чита мисли и разбира негова работа. Пресудата од врховен е добиена денес за ТПЛ против ТЕТО така што ке биде објавена и ќе прочитате. А за оние неколкумина бандити што се нарекуваат "акционери" и срамно, свесно или не им мислеа и правеа зло на илјадници акционери т.е. фамилии "ќе има посебен третман".

Ај толку за сега, ке има многу нови работи понатаму ете нешто се спомнува ОКТА и т.н.[DOUBLEPOST=1520256572][/DOUBLEPOST]A eve: http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42708
Neka poveli shupak007 da im presmeta na shupackata negova druzina "akcioneri" kolku i kako. Ve nema nesto, kupuvate TPL ?! :Кезец::kuracc:
Се јави коњаницата на Хаџи Мишев . . .
Дај веќе еднаш наплатете ги тие тешки милиони . . . Одвај чекам Вие да наплатите, па да ги вратите тие тешки кредити на Комерцијална . . . Ќе ослободиме резервации ќе има мрсна дивиденда за НАС, а акционерите на ТПЛФ ќе останат пак со празни раце. . . .
Знаеш јас сум таму(КМБ) акционер, а не во Топлификација . . . Многу ќе ви бидам благодарен . . .
Кога ќе добијат дивиденда акционерите ??? Ќе ги видите ли Вие нешто од милионите или ќе ги трансферирате одма на сметка на КМБ ????

p.s.
Колку Ве плаќа ХаџиМишев да му ја чувате фотељата по форуми . . .???
На плата сте или Ви дава под маса нешто.
Бедна работа е тоа . . . се потепавте да го спасите . . . .
И на крај кој ги заеба акционерите. Јас или ХаџиМишев ???
Знаеш ли колку негови пријатели ХаџиМишев заебал и ги терал да купуваат акции на 18.000 . . . знам еден чика што има менувачница на КИМ . . . Прашајго колку пари ХаџиМишев му изгорил . . .
Го паметам ХаџиМишев во 2007 кај Чомовски во емисија какви глупости тресеше . . . Знаеш ли тогаш колку народ наведе т.е. заеба . . . . Па јас за него сум светец . . . Откако почнав јас да ве плукам акцијата Ви скокна од 500 на 1700 денари, па јас ви носам среќа :) .

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Цел ден помина, а никој да ја прокоментира пресудата од апелација против ТЕТО.
Сите жалби отфрлени . . . Топлификација нема да земе денар . . .
Кај е сега коњицата на ХаџиМишев да пере мозок . . . Па нели јас шупак007 врска сум немал и сите купувале топлификација на 2000+ денари :) :) . . .
Ги наплативте ли милионите :) . . . ????? ПАРИ ЈОК !!!
Чие однесување беше срамно и кој беше во право ???

http://www.toplifikacija.mk/Tekstovi/TETOS.pdf

И никој фала да каже што Ве одвратувавме од Топлификација, дури и
@MSE ми го избркавте од форум . . . .
нетреба да си пророк за да раскрстиш со ТПЛФ, само логика . .
Додека завршите со судските процеси некои пари ќе се наполнат . . . Вие само дремете . . . Се надевам дека ќе доживеете некој бенефит од таа пропала фирма . . ..
Еве дел од постовите кој ги откопав набрзина . . .
Tuka i KMB e so jaka izlozenost. I kon TETO i kon TPLF. A pozajmicata kon TPLF ne e rezervirana!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Во планот за реорганизација што го направиле вработените, Хаџи Мишев тврди дека „ТЕ-ТО“ планира да отпише долг кон 56 фирми со вкупна вредност од 152 милиони евра.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
4 zgradi se ne 2. Inqku vo zavrshna faza sw uste ne se pusteni.
Kako sto istrazuvav pred 6m doznqv deka kje se prosiruva toj cel del pozadi benzinskata, imav napraveno i birdeye sliki ama yreba da procepkam po sd karticite kaj mi e da ti dolovam uste kolku prostor ima pozadi. Toa e sve parcelata od fabrikata a ogrqda delat i so ex mavrovo...

Мандрац изгледа ти ја рачунаш Берзава како Бинго со лицитирање цени на акции од рака. Ќе оди толку, ќе оди волку...
Се што е над книговодствена според мене е ризично, единствена добра причина би била добрата дивиденда, но сепак се влегува во потенцијален dividend trap.[DOUBLEPOST=1537168182][/DOUBLEPOST]Има некој од Влае што можи да потврди? Како што гледам Карпош ги изградиле и тие двете еко згради што беа во изградба (со зелени атриуми и сл.)

Прегледај го приврзокот 196882

Attachments

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
4 zgradi se ne 2. Inqku vo zavrshna faza sw uste ne se pusteni.
Kako sto istrazuvav pred 6m doznqv deka kje se prosiruva toj cel del pozadi benzinskata, imav napraveno i birdeye sliki ama yreba da procepkam po sd karticite kaj mi e da ti dolovam uste kolku prostor ima pozadi. Toa e sve parcelata od fabrikata a ogrqda delat i so ex mavrovo...
И јас вчера ја истражував малку подлабински акцијата и компанијата и налетав на ова:

upload_2018-9-18_14-10-31.png

Лани ги купиле тие акции што биле на пазар при крај на година:

upload_2018-9-18_14-12-46.png

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Лани ги купиле тие акции што биле на пазар при крај на година:
Ако добро разбрав купиле 0,002 процента од акциите пред една година. Испуштаме нешто битно или?

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Ако добро разбрав купиле 0,002 процента од акциите пред една година. Испуштаме нешто битно или?
Епа имаат донесено одлука за откуп на свои акции и реално откупиле на пазар, што малку компании го прават тоа во мирновременски услови.

Тоа е една транскација што сум ја постирал. Имаат уште една 15 дена пред тоа на 1.700 акции и уште пред тоа...

Ако планираат да купуваат до максимално дозволените 10% има доволно простор.

Откуп на сопсвени акции е една од трите фактори кои имаат позитивен придонес кон цената на една акција.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
А зошто воопшто се замарате со таа фирма, ако смеам да прашам?

Неликвидна акција која не дава дивиденда, а фирмата е потоната во долгови.

Претпоставувам ве мами нискиот маркет/бук. Погледнете го ревидираниот подобро

https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=48633

Во делот мислење на ревизорот со резерва, спорни се најмалку 100 М денари. Отпишете ги и направете математика одново. Може тогаш работите ќе бидат појасни

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Малку промена буби... бдп, нато и еу веќе ги совладавме и во сон знаеме дека се ќе е плафон... само на сон најверојатно.

Во делот мислење на ревизорот со резерва, спорни се најмалку 100 М денари. Отпишете ги и направете математика одново. Може тогаш работите ќе бидат појасни

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Karolina Karovska

10 hrs ·
Здраво на сите!

Берзата има потреба од еден работник во секторот за информатичка и техничка поддрешка со следниве квалификации
1.Одговорен за конфигурацијата, администрацијата и поддршката на Windows Server на разни апликациски сервери, домен контролер, backup, анти-вирусната политика и file server.
2.Конфигурирање на хардвер, изведување на хардверски и софтверски инсталации и надградби, решавање на проблемите со HW / SW и решавање на секојдневни системски проблеми.
3.Способност за интегрирање на новите решенија, решавање проблеми, технички консалтинг за решенија за нови проекти и променети барања.
4.Креирање на техничка документација
5.MS SQL entry level (select, insert, update, stored procedures).
6.Виртуелизација на сервер со користење на VMWare
7.Networking (link monitoring, VPN, Security appliance management)
Контакт емаил: jobs@mse.org.mk

Конечно некој решил да побара професионална помош.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Karolina Karovska

10 hrs ·
Здраво на сите!

Берзата има потреба од еден работник во секторот за информатичка и техничка поддрешка со следниве квалификации
1.Одговорен за конфигурацијата, администрацијата и поддршката на Windows Server на разни апликациски сервери, домен контролер, backup, анти-вирусната политика и file server.
2.Конфигурирање на хардвер, изведување на хардверски и софтверски инсталации и надградби, решавање на проблемите со HW / SW и решавање на секојдневни системски проблеми.
3.Способност за интегрирање на новите решенија, решавање проблеми, технички консалтинг за решенија за нови проекти и променети барања.
4.Креирање на техничка документација
5.MS SQL entry level (select, insert, update, stored procedures).
6.Виртуелизација на сервер со користење на VMWare
7.Networking (link monitoring, VPN, Security appliance management)
Контакт емаил: jobs@mse.org.mk

Конечно некој решил да побара професионална помош.

Бараа и порано, но изгледа со платата што можат да ја понудат, можат да привлечат само неискусни студенти.[DOUBLEPOST=1537295978][/DOUBLEPOST]

Колку што гледам од извештајот Карпош имаат неписмен сметководител кој не направил исправка на вредноста ниту кај побарувањата, ниту кај обврските. Спорни се 30M денари. Фирмата е потоната во долгови??

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Деловни тенденции во преработувачката индустрија, август 2018 година

понеделник, 17 септември 2018

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија
во август 2018 година е зголемен за 0.4 процентни поени во однос на јули 2018 година и изнесува 20.3, а во однос на
август 2017 година е зголемен за 2.1 процентни поени.
Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во август 2018 во однос на јули 2018 година е поповолна,
очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни во однос на претходниот месец, а
залихите на готовите производи се зголемени во однос на јули 2018 година.
Оценката за економската состојба на деловните субјекти во август 2018 година е поповолна во однос на претходниот
месец, а поповолна е и во однос на август 2017 година. Се очекува бројот на вработените да порасне.
Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во август 2018 година изнесува 68.0 % од
нормалното искористување.
Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат следните фактори: недостигот на
квалификувана работна сила со 23.3 %, недоволната домашна побарувачка со 17.2 %, недоволната странска
побарувачка со 17.1 % и неизвесното економско опкружување со 11.1 %.
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=51

Kajgana Shop

На врв Bottom