Н
невидливио
Гостин
- Прво прочитај некој учебник од оние што се основни за економија. Самуелсон, Менкју на пример се ок автори. Околу 1000 страни се ама не се залудни. Ќе те научи да размислуваш за понуда побарувачка, да црташ графикони као што треба. Исто помага да предвидиш камати и инфлации и сличноЗдраво и јас планирам да почнам со инвестирање/тргување на берза, би почнал со 2000-3000 EUR и секој месец би сакал да инвестирам дополнителни 500-600 EUR.
Целта ми е да остварам профит на среден рок 5-10 години.
Немам искуство со тргување на берза, Ве молам да ми дадете некој совет.
-Потоа земи некоја книга учебник за финансиски пазари односно берзи. Во таквите книги одат подетално што и како. Ама пак се основи. тоа ти е едно 500 до 1000 страници.
-е откако ќе го совладаш тоа вид од Бенџамин Грахам има он за инвестирање, ми се чини неговата стратегија е уште нај ок. Можеш и некоја друга за стратегија да ја проучиш ако не ти се допаѓа неговата.
-Исто е пожелно и некои основи на сметководство да знаеш.
-корисно е ако знаеш и математика и физика добро пред се тука мислам на моделирање... Знае да ти се најде корисно.
Е после откако ќе ја имаш оваа теорија зад себе и знаеш што правиш и што значат цените можеш да почнеш па ќе видиш сам што и како. Времето ќе те учи. Ќе пратиш блогови на познати економисти, твитер, претплата на некои странски сајтови со анализи, форуми да го опипаш пулсот на малите инвеститори...И така натака
Имај во предвид дека Исак Њутн еден од најголемите умови изгубил во свое време големи пари...така да треба и малку среќа[DOUBLEPOST=1535241282][/DOUBLEPOST]За да не испадне дека ова е некоја теорија еве ти личен пример мој како знаењето од овие книги ми спаси солидн сума на пари иако не сум економист
Октомвриот лани еден мој многу близок пријател ми пристапи и ми рече ај брат бит коини да купиме. Поим неам колку беа ама знам растеа ко луди.
Ок се заинтересирав и видов дека во самиот дизајн имаат дефлаторни тенденции. И заклучив дека нема шанси на бизниси да им биде коин примарна валута. Јер дефлација и бизнис не одат заедно. Има и други проблеми ама овој е онака најлесен да го воочиш.
Потоа кога пробав да оценам на колку да влезам, на колку да излезам, колку е ризикот. Одговорот на овие прашања беше немам појма односно страшно несигурни оценки беа. Заклучок: Тоа е шпекулација, а не инвестиција. И не влегов во биткоини иако скоро два месеци другаров ме гњавеше да купиме заедно или да му дадам заем. Се покажа како добра таа одлука.
Најбитно според мене е да се разграничи помеѓу инвестиција и шпекулација.
Кога размислував дали да влезам во берзава пошо расте и тоа мошне помислив на следниве ризици:
-близу 50 посто званичен долг. надворешен долг не така мал. Со години минус на тековна сметка. бдп раст 0. Бајаги поврзаност со Турција. Намалување на даноци нема. За најмногу од една година, а може и порано Европејците ќе мораат да ги креваат каматите пошо почна инфлација да ги гризи. Името најверојатно нема да се смени,а со тоа знаеме дека си доаѓа изолација, можеби и санкции ви краен случај. И што е најбитно сеуште има меѓу популацијата оптимизам некој, а криза и шпекулативни напади удираат баш тогаш кога повеќето не ги очекуваат. За шок терапија и аранжман.
-значи ова се ризици онака со пола око што се гледаат, а не се мали. А за возврат на овие општи ризици колку би била добивката и растот во следниве неколку години? Никој не може да каже, ама под 40% годишно не треба да се прифаќа. А тука се и ризиците од самите акции значи, од самите фирми и стопански гранки во кои работаат.
Според мене се премногу големи ризици за да може купувањето на рандом акции да се нарече инвестиција. Повеќе мириса на шпекулација иако сигурно има по некоја поединечна акција што е отпорна на ризициве и ги исполнува критериумите за инвестиција наместо шпекулација. Ама тоа долгорочно онака 10 години плус.
Последно уредено од модератор: