Македонска берза

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Toa važi samo za vrabotenite vo Vizbata.Nam može samo da ni se fatat za mandaloto :D pocnuvajki od Svetlana pa na dalje...:pos:

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
upload_2018-8-23_20-54-54.png

Мене ме интересира кои физички лица ги купија акциите кои КБ Прво ги продаде од Гранит пред месец дена?
Се шушка дека Чифлиганец и овде почнав да влегува длабоко.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
upload_2018-8-24_9-29-40.png

Ова е едно од најидиотските соопштенија што воопшто ги имам прочитано на MSE.
Да ги прашам како ќе ме санкционираат ако јас решам да ги продадам акциите на берза без претходно да го известам Надзорниот одбор за мојата намера, количината и за цената на продажба?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Прегледај го приврзокот 195789

Да ги прашам како ќе ме санкционираат ако јас решам да ги продадам акциите на берза без претходно да го известам Надзорниот одбор за мојата намера, количината и за цената на продажба?
Баш овие работи им ги пишав како прашање по меил, секако дека не очекувам одговор.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Вакви идиотизми станаа начин на функционирање на винарски визби каде транзициски пајташи го имаат главниот збор.
Се сеќавам и на небулозната идеја на Јордан од Попова Кула пред две години да протне на собрание одобрување на корпоративна обврзница во САД, за познат купувач кој од друга страна требаше да стане дистрибутер на вино. Зајебот беше во првата реченица од објавата, парафразирано: Се емитува корпоративна обврзница за „познат купувач“, во случај на две и повеќе понуди со иста цена, „познатиот купувач“ има предност :D

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Generalno se odnesuva na vraboteni vo kompanijata kade sto kje mozat da ti vlijaat na nekoj nacin. Za ostanatite nadvor nemoze ama apsolutno nisto...

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Moze li nekoj da mi kaze kakvo iskustvo ima so e-trade na Komercijalna banka, zasto tamu veke ne primaat klasicni nalozi od filijala kako do sega?

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339

Можат ова легално да го направат? Јавна компанија се, не се приватен капитал. Не би требало по сите норми да го конторлираат слободниот пазар на акции. Самата клаузула е противзаконска. Ех колку овде фали таа Америка. Ова да се случи таму ќе се испотепаат адвокатите кој прв да поднесе тужба до компанијата во име на оштетени акцонери за дебела оштета и % за адвокатот.

А и ти со во право... Како ќе ме казнат ако ги продадам? Ова како што кажаа највероватно е за вработени.

Ај да ги исторламе.... Најдете освем главниот кои се следни 5-6 покрупни акциноери, напрајте емаил адреси со нивни имиња и пратете соопштени дека за 15 дена сите тие 5-6 акцинонери ќе ги продаваат акциите по цена пазарна, не повисока од 1 денар по акција...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Можат ова легално да го направат? Јавна компанија се, не се приватен капитал. Не би требало по сите норми да го конторлираат слободниот пазар на акции. Самата клаузула е противзаконска. Ех колку овде фали таа Америка. Ова да се случи таму ќе се испотепаат адвокатите кој прв да поднесе тужба до компанијата во име на оштетени акцонери за дебела оштета и % за адвокатот.

А и ти со во право... Како ќе ме казнат ако ги продадам? Ова како што кажаа највероватно е за вработени.

Ај да ги исторламе.... Најдете освем главниот кои се следни 5-6 покрупни акциноери, напрајте емаил адреси со нивни имиња и пратете соопштени дека за 15 дена сите тие 5-6 акцинонери ќе ги продаваат акциите по цена пазарна, не повисока од 1 денар по акција...
Или секојдневно да им се пишува email со некои високо луди цени :D

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
ја мислев тиквеш кога беше на 3330 избега на 4800 немам намера на овие цени да земам, сега со овој фамозен член 25 изгледа спремаат притисок на акционерите видоа дека во другите фирми успева, па зошто и они да не пробаат. Реплек е нај пример за тоа а после сите останати.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
ја мислев тиквеш кога беше на 3330 избега на 4800 немам намера на овие цени да земам, сега со овој фамозен член 25 изгледа спремаат притисок на акционерите видоа дека во другите фирми успева, па зошто и они да не пробаат. Реплек е нај пример за тоа а после сите останати.
Можеби и не е толку скапа

Винарската визба „Тиквеш“ оваа година планира да откупи околу 30 милиони килограми квалитетно грозје, што е двојно повеќе од минатата година.

Член од
25 август 2018
Мислења
54
Поени од реакции
29
Планирам да почнам со берзата. За старт би сакал да почнамсо капитал од 150 000 ден. Ако може совети од поискусни како би изиграле вие, што да избегнувам ?

Член од
10 септември 2011
Мислења
40
Поени од реакции
40
Здраво и јас планирам да почнам со инвестирање/тргување на берза, би почнал со 2000-3000 EUR и секој месец би сакал да инвестирам дополнителни 500-600 EUR.

Целта ми е да остварам профит на среден рок 5-10 години.

Немам искуство со тргување на берза, Ве молам да ми дадете некој совет.

Kajgana Shop

На врв Bottom