Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
На моменталните цени, од која банка би купиле акции

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Sto I da zemes od banka imas 10% up na ovie ceni makar I da utnes tolku dividend ke lapas ;)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ова што Макпетрол го прави со откуп на сопствени акции е многу актуелно моментално во Америка и ја турка нивната берза во рекорди.

За нашиот пазар необично, но сепак убав начин да се наградат акционерите.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Изгледа пак STBP е во мода ;)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
MTUR ke leta skoro nad 5000 kako pocnaa da skokaat cenite na bankive :)
Denes TNB se sobra se do 14300 TTK jak napon vo posledni denovi OHB ,UNI I normalno KMB ne pominaa spekulaciite za pad na cenata !!
Sledi varolizacija na akumuliranoto ovaa I sledna nedela stigaat rezultatite a nekoj veke gi znae :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Доколку се заглави работата и околу референдумот ќе биде и ова уште една залудно потрошена година, како претходните две.

Фантастично ниски 16 проценти од вкупно предвидените пари за капитални инвестиции за годинава реализирала Владата за шест месеци. Значи за половина година не се потрошени ниту една петина од предвидените пари за патишта, училишта градинки, железница. Од месец во месец реализацијата на капиталните расходи беше лоша, па на полугодишно ниво кога практично треба да се реализирани барем 40 до 50 отсто од овие расходи, не се потрошени ниту 20 отсто.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Еве зошто БДП не расте т.е. расте со НУЛА,1 :) .
Државата е најголем работодавач во МКД . . .
Капитални инвестиции реализирани само 16% за пола година!!! Тоа се над 100 милиони помалку пари вбризгани во економијата.
Економијата не расте поради неспособноста на државната администрација (власт) . . .
Место да се поправаат нив им е јуни најслаб месец . . . Па ни НАТО оптимизмот не ги поправил бројките !!!
Све е тргни, застани, поништи, стопирај . . . . е така нема економија . . .
Посебно нека се замислат оние што вложуваат во градежни компании . . . .

(извор... министерство за финансии пренесува АЛСАТ не е КУРИР . . . за оние политички обоените)
https://www.alsat-m.tv/mk/катастрофална-реализација-на-капита/
Тоа е само 16,6 отсто од планираното, што е најмала реализација во последните 10 години.

p.s.
БДП ќе расте НУЛА,5 немора да чекате статистика и биланси на фирми . . . Бате Боле претскажа...
Само странските компании во зоните растат друго се е ТАПА.
Тоа е економската реалност во последните две години ! ! !
И сега колку ќе скокне СТИЛ, ГРНТ, БЕСК, Витаминка, Фершпед ??? Ајде НАТО оптимисти колку ќе биде индексот до крај на годината ??? Според која економска логика МБИ10 ќе расте ??? Моја прогноза е за КМБ дека ќе стигне над 6000 денари за 6/7 месеци . . .
Што бидна со оние НАТО ултраси од пред 2 месеца . . . Ќутат нешто. . . А колку ли ме прекоруваа за мојот НАТО реализам :D:D:D . . .
Знам дека се одмори, но знам дека доста следат и читаат . . . Август секогаш бил убав месец за МСЕ во последните 3-4 години . . . .

Член од
7 август 2011
Мислења
4.949
Поени од реакции
15.121
Еве зошто БДП не расте т.е. расте со НУЛА,1 :) .
Државата е најголем работодавач во МКД . . .
Капитални инвестиции реализирани само 16% за пола година!!! Тоа се над 100 милиони помалку пари вбризгани во економијата.
Економијата не расте поради неспособноста на државната администрација (власт) . . .
Ја кога ти го пишав ова вреѓаше и ми бараше статистички податоци (секако дека не се замарав да ти цртам дека падот во градежништвото е главна причина за нулата кај бдп), сега ти кога го пишуваш се фураш дека си измислил топла вода. Уживај дечко, берзава ја разбираш повеќе од мене не викам не, ама не мора толку арогантно да настапуваш на форумов.
Еве јас купував во градежништво, кај и да е ќе продавам само да одлучам што ќе купам. Моментално тиквеш и уни банка ми се фаворити. Со цирка 15% во гранит од мај до денес сум ултра задоволен.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Конечно MSE ќе добие нова веб страна почнувајки од 01/08/2018

@bosko007 малку ми е несфатлив твојот отпор кон процесите што се одвиваат во државата. Не ги знам бројќите ама можеби паторот имаше 100% реализација на капитални инвестиции во палми, рингишпили и плажи на Вардар со 5% на целото провизија.

Јас после толку многу години почнав да чуствувам некој оптимизам за државата како жител, а бидејќи сме на темата и како инвеститор

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ja pamtam ne taka daleku vo vremeto na patorot druze i 15% kamata na vlog na pravno lice se zemase i bevme oslobodeni od danok na dobivka a dojde vreme tie kamati da gi lapa bankata ;)
Sega e pozicija na percepcija dali ti se raduvash na troshkite ili se raduvash sto na troshkite ke moras da odvois uste nekoja za drzavata normalno otkako ke platis danok na dobivka ?

Moze nema investicii
Конечно MSE ќе добие нова веб страна почнувајки од 01/08/2018

@bosko007 малку ми е несфатлив твојот отпор кон процесите што се одвиваат во државата. Не ги знам бројќите ама можеби паторот имаше 100% реализација на капитални инвестиции во палми, рингишпили и плажи на Вардар со 5% на целото провизија.

Јас после толку многу години почнав да чуствувам некој оптимизам за државата како жител, а бидејќи сме на темата и како инвеститор

Kajgana Shop

На врв Bottom