Јас ја имам истата клима ја набавив во SETEC токму по оваа акциска цена (22К) и минатата зима греев токму 16м2 (повремено те преку ден уште и 6м2) неизолирана просторија во зграда, на приземје (ладен под) стара столарија... и поминав убаво! И со сметките за струја сум задоволен и со квалитетот на греењето! Скоро цела сезона на греење ја користев на најмалиот издув (ги има 4 мода) и цело зимо направи само еден дефрост! Не ја мерев детално, но намалена ми е потрошувачката (постирав предходно сметки од 5-6 предходни зими греено со Thermor 2kW)...
Е сега , да! Мора да се земе нешто во предвид: ЗИМАТА БЕШЕ МЕКА! Една од потоплите зими последниве години, но сепак и оној студен - поларен бран од 2 дена на почеток на Март ми се чини беше, кога ноќните т. паднаа -12 или -15 климата си одработи без проблем. Тивка е и едвај чујна внатрешната (во тоа се уверив) по спецификации само 22dB (силина на звукот на шепотење). Веројатно како и климите Mitsubishi (кои се тивки) бидејки Тундрата има Mitsubishi компресор ... а надворешната искрено незнам дали е бучна бидејки ми е монтирана на 3 метри подалеку од просторијата (веројатно комшијата поише знае
не, сепак не беше бучна и надворешната, бидејки како реков ја користев дури и повеќе 90% од времето на најмалиот издув, многу ретко на Фан или во втора... каква би била во најсилниот мод на издув 550м3/h навистина неможам да кажам (ма да во 4Х4, ама ич и не треба
.
Генерално како реков сум задоволен од климата, многу задоволен вреди за сите пари...
Е сега да не испадне дека ја фалам само оваа би рекол дека и Vivax 35 AERI Gold кој чини некое иљадарче поише, a кога велиш буџет до 30К и GREE Lomo LCLH (31К) се можеби и подобри клими, со греачи на надворешната единица при екстремно ниски (вториот наменет за греење и до -20) но повеќе чинат!...
Некој ќе ти препорача можеби и четврт модел, но еве ти (од Клими.мк) моделите кои ги спомнав па спореди ги и паметно одбирај.
Прегледај го приврзокот 192810
и уште една забелешка. Иако надворешните се сосема исти, сепак внатрешната на Тундрата што ја нуди СЕТЕК, се разликува од оваа на клими.мк кои ја нуди Енергија (и која чини 26К) од Сетек за разлика од оваа која има LED десно долу, има поголем скриен дисплеј - бројка Температура *С и знак сонце или снегулка десно од логото ...