- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.854
Кратко време ја имам Тундрата, пред тоа 11 год Vivax 12ка OnOf (во друга просторија, ми снема фреон мртва е!http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC&select_partic=133&select_marque=HAIER&select_class=AC-1+/+A+/+S+/+R&tri_chp=&debut_affiche=73&indice_affiche=6
Jas sega gi razgledav podatocive za Tundrite od HAIER i ima nekolku sustinski nelogicnosti:
1.Klimi so SCOP Class A+++ da imaat Tol=-10c (12-kata i 9-ta), a 18-kata e na "nivo" od -15C
- mene prvin ova bi me odbilo od kupuvanje inverter so Tol (operativen limit) od -10C na nivo na obicna
ON/OFF klima, pa mojata FONKO e deklarirana do -7 i raboti sve pet na ovaa T
2.Epten e nelogicno da 9- ka i 12-ka imaat isti max COP na +7 od 3.61, koga znaeme deka sekogas 9-te,
ako se raboti za ista klasa so isti oznaki, SEKOGAS imaat podobar COP vo site uslovi na rabota
3.18-kata ima povisok COP od 9-ta, sto e von pamet ako site nosat isto prezime TUNDRA!
Seto ova kaj mene budi somnez deka nesto tuka ne vo red, deka mnogu pati gi "fativme" EUROVENT" so prezentiranje na cudni podatoci, dali se za toa krivi proizvoditelite ili pak EUROVENT ce zaklucite sami.
Ete moznost @Dr Zmigo da kaze nesto povece, ako dobro se secavam kako taze kupec na tundrata 12-ka, sto pisuva vo deklaracijata za Tol, vo servisnite upastva i negovite iskustva so klimata.
) ... напишав нешто за краткото искуство со Haier Tundra 3.5 ка тивка е (22dB, топли, економична е... дали ќе служи долготрајно ќе видиме) тоа е она што јас очекувам (верувам и сите) еве овде https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1101#post-8305065 инаку како велат колку пари толку музика, видовме погоре Омлет 400кв само за греење, уред кој чини скоро двапати повеќе од Тундрава, а загрева помал простор во слични услови!... Она што Тундрата има TOL -10 не ме загрижува многу, тоа ако не се лажам не е оперативниот лимит на уредот (декларирана е работна т* до -15), туку дека под -10 опаѓа COP фактор на под 2, што не е релевантно за Еуровент да го објават (барем такво мислење прочитав)... и да не е точно тоа, во услови во кои просечните температури СК, горе-долу и повекето градови во МК (Бт Те Ку Пп) се со просечна температура во Јануари максим просечна +5 просечна минимална -3... Во Декември +5 -2)... а зима како минатата, велат со најниски во Ск последниве 30 год... сепак измерени САМО 60 часа пониски од 14*С, или 100 часа измерени пониски од -10 (пежоративно би рекол цели 4 дена) или дефакто не повеќе од 10тина дена! Тие 10 дена ко ќе дојдат во иднина (по 4-5-6 год од сега)... ќе вклучам ТА печка 3ка и период од цели 2 недели ќе потрошам 300kW на евтина
.... мислам дека по таа аналогија си тераш и ти, т.е. и тебе ти врши работа Фонко или ЛЏ не се сеќавам што користиш ... за мене (иако многу нема да се сложат е бесмислено купување клими Нордик или -20)... а кој мисли поинаку нека купува, почитувам туѓ избор!Можеби е премногу паушално она што го напишав за впечатоците со Хаер Тундра 12ка и кратко е времето ја користам, но немам намера да мерам, да следам до детали... мене ми е доволно што месец дена сум се греел (во најладниот период годинава (15 Дек - 15 Јан) за помалку од 900 Денари, ќе повторам вклучена нон-стоп ноќе на 22*С, дење на 24*С (ретко, само кога излегувам, или кога е надвор +10 е на 23!) незнам што е дефрост и со тоа не се замарам, вклучена е и 90% работи на најмал издув (ретко на фан)...
И колку што гледам се намножива корисници на Тундра на форумов (темава барем ги има 3-4ца активни годинава Никола, Димитри, Ljes Njeri... и предходно имаше од лани двајца)... па засега не прочитав некој незадоволен. Солидна клима, пак ќе кажам за парите 22К на попуст во СЕТЕК. 18ката беше 33,000,-
Последно уредено: