Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
претопставувам дека повеќето нема да бидете одушевени од предлогов ама мислам дека во моментов е најниска цена (17499 ден.) на инвертер клима во македонија

http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70281
I jas vcera pisav za ovaa klima deka e na popust i prasav na forumov sto kompresor ima i gospodinot @tomi_z se ismea na moeto prasanje.[DOUBLEPOST=1513020633][/DOUBLEPOST]
Koj gi proizveduva ovie ST ( Superior Technology )klimi inverter gledam vo setek 3.5kw klima ST od 22.499 na popust 17.999den pa dali znae nekoj sto kopresor imaat ovie ST klimi i koj gi proizveduva.
Eve go vcerasnoto prasanje postaveno od mene.

Таа и за џабе да ја даваат не ви треба. :D

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Podobro najslaba klima otkolku greenje i truenje so drva !
Tolku e zagaden vozduhov sto ne se disi zalno za malive decinja sto disat vakov otrov ova ne e vozduh otrov e !!!
90% od zagadeosta e od greenje na drva jaglen otpad !!!

Има ли некој овде график на загаденоста на воздухот во Скопје за цела година?
Зошто мене ми се чини дека и летово имавме висок степен на загаденост?
Иако пола народ беше дома( по родните села) , на одмор и никој не се грееше на дрва!

Тоа тек треба да се види дали е така. На ова време Хансол прави чести дефрости, како ли ќе биде на -10, ќе каже времето, но малку сум скептичен во способноста да грее на многу ладно.
лани имаше -15с. во моето место 2-3 дена, Gree Change 9-ka грееше 20м2 на 22с. со потрошувачка од 350-400w. Можеш да замислиш мојата клима да ти ја дадам колку би трошела кај тебе ??
максимумот и е 1670w што може да потегне

Да не има проблем сензорот за температура на надворешната единица, најниско што покажува е 0. Не оди под 0 (нула).

Нема никаков проблем сензорот е залепен на кутијата од надворешната и најниско што покажува е 0. После дефрост види ќе ти покажи 5-6 степени, а надоворешната температура е многу пониска пример -5.

И јас како @omlet13m се посомневав во надворешната сонда на Хан Соло. :)
Рано сабајлево на accuweather кажуваше -5C, а Хансолот 0C. Извадив живин термометар на тераса, го пратев скоро еден час ( од 5 - 6h) и најниско што покажа беше 1C. Ова ми е втор таков тест (во првиот accu -6C, Hansol 0C, живин термометар на тераса 0C).

Едно се измерени температури на Зајчев Рид и Аеродром Петровец, друго во вашата непосредна околина (стан, куќа)...

Стигна и сметката за струја за месец Ноември, 4650 ден. Стандардна потрошувачка во летниот период е 1350 - 1500 ден, значи остатокот е за греење. Имам соба + кујна (22 м2) која е покриена со термо печка 5 KW (што се полни од 22-07h) и (вкупни) 29 м2 што ги покрива Хан Соло, монтиран на 13.11. До 13 работеше Termor панелка во собата од 16 м2, ходникот и бањата беа оставени на милост и немилост, значи беа ладни. Повеќе инфо тука.

Пресудете сами колку евтино или скапо ме чинело греењето во стара куќа без изолација и со стари дрвени прозорци/влезна врата.

Последно уредено:
Pa ne e bas evtino jas gream vo kuka okolu 52-53 m2 so klimava preku den navecer panel vo spalna plus panel vo kupatilo 5m2 12h plus sushara non stop t.e struja koja mi odi za drugi potrebi e okolu 2000 vkupno 4100 den

Рано сабајлево на accuweather кажуваше -5C, а Хансолот 0C. Извадив живин термометар на тераса, го пратев скоро еден час ( од 5 - 6h) и најниско што покажа беше 1C. Ова ми е втор таков тест (во првиот accu - -6C, Hansol 0C, живин термометар на тераса 0C).

А дали имате видено во упатството што пишува бидејки кај мене има ваква забелешка.

upload_2017-12-11_22-40-18.png

Imam slusnato deka nekoj inverter modeli na Toshiba i koga pravat defrost prodolzuvaat so greenje ne prestanuva greenjeto ( duvanjeto ) kako ke drugite klimi inverteri koga e defrost drugite klimi za vreme na defrost prestanuvaat da duvaat ( great ) pa bi go zamolil @Nenadbitola bidejki ima TOSHIBA DAISEIKAI da spodeli iskustvo na kolku vreme Toshiba-ta pravi defrost i dali prekinuva so duvanje za vreme na defrost ili prodolzuva da duva toplo.
I uste nesto ke ostanative ( kineski ) inverter klimi greacot na kompresor i kondezator e elektricen dodeka ke pojakite modeli na Toshiba na mestoto na gracot ima fabricko bakarno cevce vo koe sto kruzi topol freon i ne dozvoluva smrznuvanje na kondens vodata vo dolniot del od nadvoresnata edinica.

Рано сабајлево на accuweather кажуваше -5C, а Хансолот 0C. Извадив живин термометар на тераса, го пратев скоро еден час ( од 5 - 6h) и најниско што покажа беше 1C. Ова ми е втор таков тест (во првиот accu -6C, Hansol 0C, живин термометар на тераса 0C).

Едно се измерени температури на Зајчев Рид и Аеродром Петровец, друго во вашата непосредна околина (стан, куќа)...

Стигна и сметката за струја за месец Ноември, 4650 ден. Стандардна потрошувачка во летниот период е 1350 - 1500 ден, значи остатокот е за греење. Имам соба + кујна (22 м2) која е покриена со термо печка 5 KW (што се полни од 22-07h) и (вкупни) 29 м2 што ги покрива Хан Соло, монтиран на 13.11. До 13 работеше Termor панелка во собата од 16 м2, ходникот и бањата беа оставени на милост и немилост, значи беа ладни. Повеќе инфо тука.

Пресудете сами колку евтино или скапо ме чинело греењето во стара куќа без изолација и со стари дрвени прозорци/влезна врата.

Само термо печката ти троши 4900 денари месечно, имаш некоја грешка.

А дали имате видено во упатството што пишува бидејки кај мене има ваква забелешка.

Прегледај го приврзокот 181644
Како што и се сомневав, не покажува пониско од 0, пак треба рачно да мерам надворешна температура.[DOUBLEPOST=1513030987][/DOUBLEPOST]
лани имаше -15с. во моето место 2-3 дена, Gree Change 9-ka грееше 20м2 на 22с. со потрошувачка од 350-400w. Можеш да замислиш мојата клима да ти ја дадам колку би трошела кај тебе ??
максимумот и е 1670w што може да потегне

Уште на хартија делува очајно 8/28кг. Кога се предомислив и наместо Митсубиши/Фуџитси зедов Грее, првично бев решен да земам Ломо. Среќа го немаше на лагер, сега гледам дека Ломо би бил голема грешка за моите потреби и ќе беше џабе фрлени пари. Малку се каам што не зедов Хансол -30 или нешто појако.

Дали некој паралелно има Хансол -20/-30, Амбер -30, да може да направи споредба?[DOUBLEPOST=1513031393][/DOUBLEPOST]Oние со добрите Митсубиши и Фуџитсу клими ќе можат да кажат колку често прават дефрост?

Последно уредено:
Imam slusnato deka nekoj inverter modeli na Toshiba i koga pravat defrost prodolzuvaat so greenje ne prestanuva greenjeto ( duvanjeto ) kako ke drugite klimi inverteri koga e defrost drugite klimi za vreme na defrost prestanuvaat da duvaat ( great ) pa bi go zamolil @Nenadbitola bidejki ima TOSHIBA DAISEIKAI da spodeli iskustvo na kolku vreme Toshiba-ta pravi defrost i dali prekinuva so duvanje za vreme na defrost ili prodolzuva da duva toplo.
I uste nesto ke ostanative ( kineski ) inverter klimi greacot na kompresor i kondezator e elektricen dodeka ke pojakite modeli na Toshiba na mestoto na gracot ima fabricko bakarno cevce vo koe sto kruzi topol freon i ne dozvoluva smrznuvanje na kondens vodata vo dolniot del od nadvoresnata edinica.
Погрешно имаш слушнато или си наглув....тоа што го збориш го има Panasonic a ne Toshiba....Heatcharge се вика тоа и тие клими коштаат по 2000евра...успут тие компресори во Hetatchargr се на Sanyo, купен од Pansaomic
Во тошиба ги имаат лажено и дека компресорите нивни биле со навојно вретено а не со цилиндри.....а кој ја слушнал прикаскава ке се препознае....ги лажат.....завојно вретено е Scroll компресор а такво нешто у Тошиба нема за 1000че а ниту за 1500че. Scroll има у некое VRF или можда повисока класа на уреди ама у резиденцијални навојни вретена=Scroll ке видат Шипак!!!
А за второво дека некојси фреон кружи низ некое цевче кај тебе кое успут "НЕ ПОСТОИ" погрешно си разбрал...и џабе тролаш и мајтапиш=манипулираш
Решение за конденз кај Тошпиби од 25кг и до -15 е сами да си уградат греач на тава за да им одмрзнува ледарина која секако се јавува у секоја втора зима кај нас.
И на тастер ручно да го пуштаат.....и нема кој да им го намести греачот, значи фатаморгана е.
За Даисекаи незнам колку прави дефрост и на кој период зашто го немам....ама знам дека Амберов досега само еден дефрост има направено.......45.5кг надворешна и 2ипол реда изменувач засега си ја вршат работата како што треба кај секој Nordic климатизер.

Последно уредено:
Vivax AEZI 5.5kw 18 btu so Toshiba kompresor GMCC ASM135D23UFZ

На хартија е само основна 5ка, 9/38кг, 13800бту компресор, односно реална тројка. Но хартија трпи се, може добро да работи во пракса..

Мојот стар вивакс ова зимо нема направено дефрост. 13/52кг, Sanyo 19.000btu, 1.6kg freon, double rotary. Го земав 43.000 пред 10 години. Сега истиов хардвер испод 70.000 не се наоѓа :(

Последно уредено:
Pa ne e bas evtino jas gream vo kuka okolu 52-53 m2 so klimava preku den navecer panel vo spalna plus panel vo kupatilo 5m2 12h plus sushara non stop t.e struja koja mi odi za drugi potrebi e okolu 2000 vkupno 4100 den
Кога ќе се одбие стандардната потрошувачка, ти си платил 2100 денари за климата што ти грее 52-53 м2, плус два панели за во спална и купатило што ти работеле по 12h дневно. Браво друже, ептен ти е економично греењето.

Бидејќи ја имаме истата квадратура, би сакал да ми дадеш повеќе информации. Зошто и јас да не заштедам некој денар како тебе...
1. Дали твојата куќа е 50 години стара, ѕидана со полни тули (0 изолација)?
2. Дали имаш дрвена (извитоперена) двокрилна врата што кога е затворена може глушец да ти се протне доле кај прагот?
3. Дали прозорот во купатилото (60x90cm) ти е толку роскоп што не ти се затвора до крај, а ако запнеш, излегува со се целата каса?

Би можел уште да набројувам, но ми ја разбираш поентата. Секој простор е специфичен.
Инаку знам дека на оваа куќа и е потребенo комплетенo реновирање.
Една моќна клима како Хансол е само прва помош во конкретнава ситуација и ѕверов во целост ги исполнува зададените задачи, без ни еден хикап до сега...

@SlobodanT
Не сум го сретнал тоа во упатството, интересен момент. Сепак ќе сакам и термометаров што последниве денови повеќе е надвор отколку внатре да ми покаже минусна температура, па да споредам со надворешната сонда на Хан Соло. :)

@omlet13m
Немам грешка, термото не влече константни 5KW (за воља на вистината еден греач е цркнат), туку си има термостат и се полни колку што ќе му зададеш.

@Strelec
Пошто си активен во моментов (твое време), можеш да ја разјасниш дилемата дали надворешната сонда за мерење температура кај Хансол мери и под нула или не?

@Strelec
Пошто си активен во моментов (твое време), можеш да ја разјасниш дилемата дали надворешната сонда за мерење температура кај Хансол мери и под нула или не?
Хансол немам да ти потврдам,само знам дека ни Mitushubishi FH35VE не покажува надворешна температура.....ни до +7 не па до нула.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom