Македонска берза

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Vekje ti rekoa momce jali ovde ili na drugo mesto seriozno gubis kontrola, prioriteten kaj psiho.

Seti se samo koj ja urnisa MSE do sega 10tina godini samiot narekuvajki ja kockarska rabota, zaradi reketiranje i nasilno prevzemanje firmi i biznisi one and only tvoeto omileno :place: brokerce, poznat statist, pa neviden balkanski glumec psiho minhauzen sitna dusa od coek koj se krie zad se i sekogo :facepalm:

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
...

3. Штрабаг фаќа проекти во МКД веќе 10 години, а Гранит и Бетон никогаш не им биле подизведувачи. Никогаш . . .

...
За волја на вистината, еден од првите проекти - ако не и првиот проект - на Штрабаг во Македонија, е завршувањето на изградбата на Светскиот Бизнис Центар во Скопје, откако Соравија го откупи од претходната влада на плавите жолтици на чело со Владо Бучковски и го ангажираше Штрабаг за да ја заврши изградбата на објектот, кој беше завршен како трговско-деловен центар Соравија.

...

Грујо врати се . . . се ти е простено . . .
Ако си христијанин - простувај, јас лично немам што да му простам бидејќи на мене ништо не ми згрешил - освен ако ми згрешил, а да не знам за тоа.

Но за враќање - никогаш, убави се` бројките, но условите за работење во погоните на Дрекселмајер и некои други таканаречени инвеститори кои пвеводбеничкиот пастир ги донесе се` не само нечовечки, туку и навредливи за човечкото достоинство.

И да, убаво е тоа што Ванхоол се задоволни од бизнисот во Македонија до тој степен што отворено и јавно потврдија дека субвенциите од македонската влада предводена од страна на пвеводбениците и нивниот пастир ја спасиле нивната компанија од загуби, но тоа не е оправдание за вработување и отпуштање на работници по партиски клуч како што испадна подоцна, а да не зборувам па за сегашните чаршиски муабети кои гласат дека работници си заминуваат поради нехуманите услови за работа и неплатената прекувремена работа.

Бројки изградени врз трудот на евтина работна сила можат да донесат долготрајни резултати во диктатури како Кина, ние во Македонија не сме баш демократија, но после 10 години црнчење за мизерија и сиромашниот ќе посака да чисти канализации за ситни пари, отколку да црнчи во производствен погон во замена за лаги и мизерија исплатени од страна на таканаречените странски инвеститори.

Ако на ова ги додадеш безусловната поддршка на пвеводбеничкиот пастир за неговиот министер за смрт Никола Тодоров, кој оставаше деца да умираат бидејќи планирал да ги користи за јавна промоција на идни медицински центри во кои ќе се лекуваат - ако го доживеат тоа, а тоа не беше случајот со 9 годишната Тамара Димовска - па екстерно тестирање и за студентите на факултетите бидејќи државата останала без пари за крадење и бројни други идиотизми кои пвеводбениците и нивниот пастир ги направија помеѓу 2006 и 2017 година, нивното враќање на власт не само што е` непожелно, туку не е ниту добредојдено.

Истово важи и за плавите жолтици, но тие барем историски се` познати како предавнички крвопијци кои никогаш не победиле на избори, туку дочекале да дојдат на власт или преку наместени избори, или бидејќи на народот му дошло преку глава од пвеводбениците.

Простување за пвеводбениците и нивниот пастир - да, враќање на власт - НИКОГАШ !!!

Член од
19 мај 2018
Мислења
17
Поени од реакции
27
,,Грујо врати се . . . се ти е простено . . .,,

Аха. Ова значи избегал?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Опа, некој бил на митинг и уште го држи еуфоријата. :oeoeoe:
Грујо првин да врати народните пари во државна каса, па ќе му простиме пола од затворските казни.

Боле, нема поента да паламудиме дневна политика, она што нас тука не интересира е растот на берзата од 30-35% за една година:

MSE_YtY.png
И што е најбитно ова не е заслуга на реформите од Грујо или Зајо, и затоа е ирелевантно да замараме со линкови од Курир, Доказм, Инфомакс, Мактел и слични новинарски фецеси. Се надевам се разбираме.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
1. Сите инфраструктурни проекти до сега се подготвени од претходната власт, па и оние кои се сопрени . . .
2. Овие не само што не се способни, туку и неописиво импотентни се.
3. Штрабаг фаќа проекти во МКД веќе 10 години, а Гранит и Бетон никогаш не им биле подизведувачи. Никогаш . . .
4. Колку ќе бидат странските инвестиции кога странците ќе си го повлечат профитот преку дивиденди ??? Памтете ги оние 233 милиони евра, па ќе ги споредиме во Q3/2018 . . . Знаете ли колку е извозот и профитот на Џонсон Мети ???? Мене би ми било срам да се китам со туѓи перја ....
5. Лани БДП беше нула, оваа година нема да помине 3,5 . . . Збирно за 2 години сме последни во Европа . . . . БДП ќе расте благодарение на оние инвестиции во слободните индустриски зони, а не поради домашна индустрија . . .
6. Знаете ли некоја странска инвестиција што ја донесла Шарената власт во оваа година ???
7. Прашав за некоја економска реформа, некој потег на подобро??? Пишете ???? Чекам ???

Фала богу што не ги враќаат оние 15% од ДДВ, клучна реформска предизборена понуда . . . . ќе ни ја банкнотираат државата :) . . .

p.s.
Супер е за демократија што кретени како мене сега можат слободно да серат и да се заебават со шарениte полтрони кои сега имаат можност да направат нешто добро, а Тие само подметнуваат и манипулираат како да се во опозиција . . . Еве пример . . .

https://fokus.mk/tevdovski-rekordni-2-4-milijardi-evra-izvoz-vo-germanija/

Џонсон Мети и виновник за ова, а тоa е проект на ГРУЈО.

Авторот е фан на Груевски . . . Не е вмровец . . . И не беше вечерва на митинг . . . Строго независен.
Имам против шарени комуњарски полтрони кои ништо не работат, само манипулираат и подметнуваат . . . Шетаа по улици, блокираа собраќај за да грабнат фотељи. Имам против оние кои 5,6 години плукаа по се, а сега молчат како пич _ _ . . .
И после толку години конфронтации со комуњарчиња како Максимус, Џозеф, разни Бонбони, Премиери . . . . . . и останати шарени економски експерти . . . . можеме и ние необоените да изразиме став !! Сега неможат да етикетираат бидејќи самодовербата им е на ниско ниво :) . За разлика од нив мене не ме интересираат фамилии и картели туку бројки . . . . А бројките се ЛОШИ . . .
Гореспомнатите и засегнатите слободно да ме демантираат со некоја економска реформа и напредок што јас не сум ја забележал. . . Само без политички памфлети, нека имаат тежина . . . . а не како она со 233 милиони инвестиции без да набројат инвестиција :) !!

За Џонсон Мети си грешка тоа не е проект на груевски туку формално на Бучковски, а најпрецизно на Ристо Гуштеров кој заедно со пријател личен од бордот на Џонсон Контрол па потоа и Мети одлучија да инвестираат во Македонија уште во времето на Бучко. Смени си ја догмата од читанката.

Друго Гранит и Бетон колку пари лапнаа последниве 12 години од проекти, требаше едниот да дава 300денари дивиденда а другиот 5000-6000 денар, ама од тоа само ветер и магла завршија парите во приватни џебови само долгови им останаа на акционерите и профити за менаџерите . Сега нема кој да ги штити од Штрабаг и др нормална конкуренција.

А за нас ке беше најголема срека Штрабаг да правеше наместо Трансмет, секоја шахта на улица е тротоар, а за квалитетот на изработката и колку ке трае да не зборуваме, пред народна банка тие 400метри 3 пати ги ре-асвалтираат.и пак пропаѓа,овој пат ке биде 4мајка ако се решат.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Секој лично може да фаворизира една партија без разлика дали е за Сдсм или Вмро , секој може да си каже мислење но овде на берзава сите сме влегле ради пари и профит :)

Лично мене ме интересира како партијата ке направи подобра економија подобар стандард за граѓаните повисоки плати , за фрлени пари за споменици музеи и палати од миљони евра како онаа на Вмро не фала , во овие 10 години имале и добри проекти но забегаа после 2012 со невиден криминал и рекет ..

Околу Сдсм сеа за сеа нема проекти, целата енергија им е во ЕУ и Нато и ке почекам пред да коментирам бидејки за една година неможеш да смениш све преку ноќ ..
Ја би ги оставил овие 4 год еден мандат да видиме како ке изработат за народот па ке судиме , ако не ги бива одма нека се сменат ..

Нас тука не интерсира берзата , а берзата во овие 10 год владеење на Вмро беше слаба , џабе граделе Гранит и Бетон и зеле 200 тендери од Вмро кога акцијата на берза си останала иста , некој си зел миљони во џеб а дивиденда иста ..

Со доаѓање на Заев на власт се гледа дека берзава живна и оди напред , ако влеземе ЕУ и Нато ке влијае позитивно на берзава и очекувам овде сите да бидат задоволни ..

Факти постојат дека е зголемен прометот на берзата и акциите полека растат , така да Грујо или Вмро нека не се враќаат таман тргна работава околу берзава што треба пак да ја закочат уште 10 години ако се вратат ..

Последно уредено:
Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Bosko go obozava Grujo ,samo edno ne kazuva kolku bese MBI-10 koga dojde Grujo na vlast , a kolku posle deset godini koga istiot padna od vlast.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Доволно е да се прочитаат неколку од последниве коментари и да се сфати зошто таа земја е осудена на пропаст. И дека нема спас.

Било нечовечно и недостоинствено да се работи во Дрекселмаер и Ванхоол. А што е достоинствено? Да се краде? Да се седи без работа? Да се чека социјална помош?

Гранит џабе земал проекти и работел овие 10 години. Гранит, и може да се провери лесно, во 2008ма година имаше скоро 25М евра долг. Гранит во 2018та има 0,5М евра долг, и готовина да купи 5% стек од најголемата домашна банка.

Претходната власт крадела и рекетирала. Јас не се сеќавам дека во претходната власт вицепремиер за економски прашања бил тужен пред меѓународен суд за незаконско одземање на капитал на странски инвеститор.

Берзата растела 35%. Берзата расте заради политичката стабилност и шпекулациите за НАТО и ЕУ. Сигурно не расте заради билансите на фирмите. Ако ги тргнеме на страна банките и Телеком, другото е скоро све во негатива.

Едно само мора да им признаеме на сегашниве. Мајстори се за продавање илузии и шарени лаги. Некој им веруваат и чекаат подобро утре. Тешко си на тие.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Доволно е да се прочитаат неколку од последниве коментари и да се сфати зошто таа земја е осудена на пропаст. И дека нема спас.

Било нечовечно и недостоинствено да се работи во Дрекселмаер и Ванхоол. А што е достоинствено? Да се краде? Да се седи без работа? Да се чека социјална помош?

Гранит џабе земал проекти и работел овие 10 години. Гранит, и може да се провери лесно, во 2008ма година имаше скоро 25М евра долг. Гранит во 2018та има 0,5М евра долг, и готовина да купи 5% стек од најголемата домашна банка.

Претходната власт крадела и рекетирала. Јас не се сеќавам дека во претходната власт вицепремиер за економски прашања бил тужен пред меѓународен суд за незаконско одземање на капитал на странски инвеститор.

Берзата растела 35%. Берзата расте заради политичката стабилност и шпекулациите за НАТО и ЕУ. Сигурно не расте заради билансите на фирмите. Ако ги тргнеме на страна банките и Телеком, другото е скоро све во негатива.

Едно само мора да им признаеме на сегашниве. Мајстори се за продавање илузии и шарени лаги. Некој им веруваат и чекаат подобро утре. Тешко си на тие.
буби незнам дали намерно манипулираш со бројките или на памет ги нафрли. Сеедно, за гранит некој може да отвори и да провери. долгорочниот долг на гранит од 2008 до 2017 е намален за само 70 милиони денари, а вкупните приходи се зголемени за 4 милиарди денари годишно , а добивката е иста дури и намалена оваа година. Па и на мало дете му јасно дека добивката во разликата од приходите ја нема никаде,а долгот е намален за само 70 милиони денари додека за овие 10 години кеширал онака пластично вкупно 10 * 4 = 40 милиарди денари во приходи а долгот е намален за 0.01% или 70милиони денари исто и со краткорочните обврски ! ТАТ на стероиди.....Где су паре.....

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370

Prasav za MBI-10 pisuvas za Granit. Ok kazi za Telekom tvoj kolku pravese profit koa doe Grujo kolku pravese koa si otide?

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
буби незнам дали намерно манипулираш со бројките или на памет ги нафрли. Сеедно, за гранит некој може да отвори и да провери. долгорочниот долг на гранит од 2008 до 2017 е намален за само 70 милиони денари....... ТАТ на стероиди.....Где су паре.....
Ја знам где су паре, тоа се легалните 30%, испумпувани преку сметки на ГД ИЗМЕТ (Трансмет) кон лицата НГ СМ ВМ МЈ ГЈ ЗС и други, обединети во жмро ДООЕЛ.

Сега ќе им требаат минимум 2 години на нашите градежни мастодонти Гранит и Бетон да ги надминат двата најголеми проблеми:

- одредување реална money-for-value понуда која ќе биде пониска од конкуренцијата
- подмладување на ултра старите теренски работници

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ќе забегаме во политка ама покрај директниот, опортунитетниот трошок од децениското владеењето на лопатарот е сигурно во милијарди евра

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Буби не се нервирај . . .
Менталитет е во прашање . . . а кај некои фали и знаење . . .
Од 7 точки никој не одговара на ниедна, никаква бројка, се само памфлети и празни зборови . . .
Економија е бројки и берза се бројки се е мерливо . . . Берза не секогаш зависи од економија, но по правило треба . . .

1. Лошо е на берза кога те води емоција и кога од емоција неможеш да гледаш правилно.
2. Добро е што читам баш вакви постови . . . . Ќе има уште волна . . . Би се загрижил да е поинаку :) . Толку непознавање на економија мора да е на добро . . . ќе направиме пари!!
Но внимавајте некој ќе изгуби, а тоа нема да сум јас . . .
3. Кога во 2007 почнував со берза ич не ми беше јасно како психологија влијае на берзата . . . . И обратно како берзата влијае на расположението на луѓето . . . . Психологијата е најбитна, никакви економски параметри . . .

Некогаш си викам што кур трошиш време, пишуваш реферати, отвараш очи, откриваш трендови . . .

Денес купив СТБ на 923, и ако продолжи да паѓа пак ќе купам. Далеку се банките од рецесија, напротив прават рекордни профити.
Опа, некој бил на митинг и уште го држи еуфоријата. :oeoeoe:
Грујо првин да врати народните пари во државна каса, па ќе му простиме пола од затворските казни.
Боле, нема поента да паламудиме дневна политика, она што нас тука не интересира е растот на берзата од 30-35% за една година:
И што е најбитно ова не е заслуга на реформите од Грујо или Зајо, и затоа е ирелевантно да замараме со линкови од Курир, Доказм, Инфомакс, Мактел и слични новинарски фецеси. Се надевам се разбираме.
1. не читаш. кажав не сум бил на митинг.
2. линкот е на курир ама тоа е официјален податок. 7% реализација на СВОИТЕ планови е страшно. Тоа значи дека ВЛАДАТА не работат . . . Ако не ти чини курир . . . еве ти time.mk па сам избери . . .
https://time.mk/c/bf7ad5556a/slaba-realizacija-na-kapitalnite-investicii.html
3. Тука некој прави пари, а некој губи . . . . не прават сите пари . . . загрижувачки е ако берзата скокнала 35% ти да направиш само 12% . . . Нешто ти фали во стратегијата. Не треба да ја пикаш главата во песок . . . Цела година се инаетиш . . . Прво со СТБ, па со КМБ, а сега за реализацијата на владата . . . .
4. Јас никогаш не паламудам за дневна политика, туку за економски политики !!!

За Џонсон Мети си грешка тоа не е проект на груевски туку формално на Бучковски, а најпрецизно на Ристо Гуштеров кој заедно со пријател личен од бордот на Џонсон Контрол па потоа и Мети одлучија да инвестираат во Македонија уште во времето на Бучко. Смени си ја догмата од читанката.
Џонсон Мети и Џонсон Контрол се две сосема различни глобални фирми со различни сопственици.
Тоа ти е како Стопанска Скопје и Стопанска Битола, тоа ти е како Баерн и Интер :) .
А тие што ти удриле лајкови се дунстери како тебе. Некогаш сте жива смешка !!!
Гуштеров ги донеси Џонсон Контрол, а Груевски ја превзема Џонсон Мети која требаше во Полска да инвестира . . . Истиот тој Џонсон Мети (не оној на Гуштеров) уплатил оваа година 25 милиони евра во буџет на РМ.

Bosko go obozava Grujo ,samo edno ne kazuva kolku bese MBI-10 koga dojde Grujo na vlast , a kolku posle deset godini koga istiot padna od vlast.
Ако мислиш дека падот(до 2013) и растот(2006/07, 2014- 2016 ) на МБИ10 зависел од Грујо тогаш појма немаш од берза . . . Економијата зависеше од Грујо, но берзата не . . . Човекот 10 години по ред беше во топ 5 земји по раст на БДП во Европа, за разлика од 2017 кога бевме последни . . .

Vekje ti rekoa momce jali ovde ili na drugo mesto seriozno gubis kontrola, prioriteten kaj psiho.
Јас да сум на твое место посериозно би се загрижил за себе, а не за други . . .
Јас сум добро . . . Добро ми оди . . . Правам пари одлично, за разлика од некој и продолжете со оптимизмот :) .
Кога ќе ја досонуваш Топлификација анализирај ги другите.

p.s.
Kako и секогаш, така и сега бато Боле ќе ги погоди работите . . . па и овој пат околу неспособноста. Уште нема раст на БДП Q1/2018. Пишував во ноември/2017 , јуни/2018 . . . па пак при крај на годината . . .
Уште нешто. Грујо не го сакам зошто ми е симпатичен туку зашто сработи . . .
1. реформира даночен систем. многумина и врска немаат што е персонален данок, а камо ли да знаат дека беше 24%, данок на добивка беше 15% и сите го криеја . Денес се сите даноци 10% (барем засега :) ) . . .
2. Донесе 30-40 странски компаниии и во истите работат 50-60 илјади луѓе директно и уште 10-20 илјади индиректно . . .

И се тоа во светска и европска економска криза . . . .
Не сум му адвокат, но кажете еден кој направил повеќе од него . . . Со бројки и факти. . . . Доста памфлети . . .
И на крај сега го осудија, а не бараат од него да врати пари . . . Ако плукате плукајте со факти . .

Оние што плукаа по странските инвестиции во зоните, субвенциите, ниските плати не разбираат економија, се остаток од еден изумрен систем и треба да знаат дека така функционираат работите во цел свет. Грујо само ги прифати тие правила. Другите пред него не ни беа свесни и затоа пред него немаше странски инвестиции . . .
Дрекслермаер ги дигна платите од 7000 на 13/14000 во кавадарци и околина. Ако е толку лошо нема да работат таму 6000 луѓе за време на животот.
Кронберг и Шуберт исто вработува 6000 луѓе и таму се платите поголеми него било кој домашен битолски бизнисмен што дава . . .
Сите странски компании даваат поголеми плати и имаат подобри услови од домашните бизниси што нудат. . .
Да се толку лоши нема сите шарени министри да им одат на поклонение, а претходно ги плукаа.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Што не укинаа капитални контроли и дозволат слободно флукторирање на денарот ги множам ВМРО со 0. А СДСМ ги множам со -1 за ова што не го укинауваат уште една година данокот на капитална добивка и не се откажуваат од ДДВ обврска за над 1 милион денари и ставаат 18% ставка за данок на добивка за над 1000 евра месечно приход.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom