Буби не се нервирај . . .
Менталитет е во прашање . . . а кај некои фали и знаење . . .
Од 7 точки никој не одговара на ниедна, никаква бројка, се само памфлети и празни зборови . . .
Економија е бројки и берза се бројки се е мерливо . . . Берза не секогаш зависи од економија, но по правило треба . . .
1. Лошо е на берза кога те води емоција и кога од емоција неможеш да гледаш правилно.
2. Добро е што читам баш вакви постови . . . . Ќе има уште волна . . . Би се загрижил да е поинаку . Толку непознавање на економија мора да е на добро . . . ќе направиме пари!!
Но внимавајте некој ќе изгуби, а тоа нема да сум јас . . .
3. Кога во 2007 почнував со берза ич не ми беше јасно како психологија влијае на берзата . . . . И обратно како берзата влијае на расположението на луѓето . . . . Психологијата е најбитна, никакви економски параметри . . .
Некогаш си викам што кур трошиш време, пишуваш реферати, отвараш очи, откриваш трендови . . .
Денес купив СТБ на 923, и ако продолжи да паѓа пак ќе купам. Далеку се банките од рецесија, напротив прават рекордни профити.
Опа, некој бил на митинг и уште го држи еуфоријата.
Грујо првин да врати народните пари во државна каса, па ќе му простиме пола од затворските казни.
Боле, нема поента да паламудиме дневна политика, она што нас тука не интересира е растот на берзата од 30-35% за една година:
И што е најбитно ова не е заслуга на реформите од Грујо или Зајо, и затоа е ирелевантно да замараме со линкови од Курир, Доказм, Инфомакс, Мактел и слични новинарски фецеси. Се надевам се разбираме.
1. не читаш. кажав не сум бил на митинг.
2. линкот е на курир ама тоа е официјален податок. 7% реализација на СВОИТЕ планови е страшно. Тоа значи дека ВЛАДАТА не работат . . . Ако не ти чини курир . . . еве ти time.mk па сам избери . . .
https://time.mk/c/bf7ad5556a/slaba-realizacija-na-kapitalnite-investicii.html
3.
Тука некој прави пари, а некој губи . . . . не прават сите пари . . . загрижувачки е ако берзата скокнала 35% ти да направиш само 12% . . . Нешто ти фали во стратегијата. Не треба да ја пикаш главата во песок . . . Цела година се инаетиш . . . Прво со СТБ, па со КМБ, а сега за реализацијата на владата . . . .
4. Јас никогаш не паламудам за дневна политика, туку за економски политики !!!
За Џонсон Мети си грешка тоа не е проект на груевски туку формално на Бучковски, а најпрецизно на Ристо Гуштеров кој заедно со пријател личен од бордот на Џонсон Контрол па потоа и Мети одлучија да инвестираат во Македонија уште во времето на Бучко. Смени си ја догмата од читанката.
Џонсон Мети и Џонсон Контрол се две сосема различни глобални фирми со различни сопственици.
Тоа ти е како Стопанска Скопје и Стопанска Битола, тоа ти е како Баерн и Интер
.
А тие што ти удриле лајкови се дунстери како тебе. Некогаш сте жива смешка !!!
Гуштеров ги донеси Џонсон Контрол, а Груевски ја превзема Џонсон Мети која требаше во Полска да инвестира . . . Истиот тој Џонсон Мети (не оној на Гуштеров) уплатил оваа година 25 милиони евра во буџет на РМ.
Bosko go obozava Grujo ,samo edno ne kazuva kolku bese MBI-10 koga dojde Grujo na vlast , a kolku posle deset godini koga istiot padna od vlast.
Ако мислиш дека падот(до 2013) и растот(2006/07, 2014- 2016 ) на МБИ10 зависел од Грујо тогаш појма немаш од берза . . . Економијата зависеше од Грујо, но берзата не . . . Човекот 10 години по ред беше во топ 5 земји по раст на БДП во Европа, за разлика од 2017 кога бевме последни . . .
Vekje ti rekoa momce jali ovde ili na drugo mesto seriozno gubis kontrola, prioriteten kaj psiho.
Јас да сум на твое место посериозно би се загрижил за себе, а не за други . . .
Јас сум добро . . . Добро ми оди . . . Правам пари одлично, за разлика од некој и продолжете со оптимизмот
.
Кога ќе ја досонуваш Топлификација анализирај ги другите.
p.s.
Kako и секогаш, така и сега бато Боле ќе ги погоди работите . . . па и овој пат околу неспособноста. Уште нема раст на БДП Q1/2018. Пишував во ноември/2017 , јуни/2018 . . . па пак при крај на годината . . .
Уште нешто. Грујо не го сакам зошто ми е симпатичен туку зашто сработи . . .
1. реформира даночен систем. многумина и врска немаат што е персонален данок, а камо ли да знаат дека беше 24%, данок на добивка беше 15% и сите го криеја . Денес се сите даноци 10% (барем засега
) . . .
2. Донесе 30-40 странски компаниии и во истите работат 50-60 илјади луѓе директно и уште 10-20 илјади индиректно . . .
И се тоа во светска и европска економска криза . . . .
Не сум му адвокат, но кажете еден кој направил повеќе од него . . . Со бројки и факти. . . . Доста памфлети . . .
И на крај сега го осудија, а не бараат од него да врати пари . . . Ако плукате плукајте со факти . .
Оние што плукаа по странските инвестиции во зоните, субвенциите, ниските плати не разбираат економија, се остаток од еден изумрен систем и треба да знаат дека така функционираат работите во цел свет. Грујо само ги прифати тие правила. Другите пред него не ни беа свесни и затоа пред него немаше странски инвестиции . . .
Дрекслермаер ги дигна платите од 7000 на 13/14000 во кавадарци и околина. Ако е толку лошо нема да работат таму 6000 луѓе за време на животот.
Кронберг и Шуберт исто вработува 6000 луѓе и таму се платите поголеми него било кој домашен битолски бизнисмен што дава . . .
Сите странски компании даваат поголеми плати и имаат подобри услови од домашните бизниси што нудат. . .
Да се толку лоши нема сите шарени министри да им одат на поклонение, а претходно ги плукаа.