Дежурна Ординација! #2

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.465
Поени од реакции
17.965
HELP.

Имам тешкотија на желудник, најверојатно од лоша исхрана и стрес.
Проверив хелико бактер, негативно.

Најверојатно, имам водпаление на слузокожа на желудник. Ме занима, каква храна треба да внесувам во организмот, чаеви?
Хеликобактер само со уреа издишен тест, преку крв тестот е гола вода, една гастроскопија ( не е толку страшно), нека ти постават дијагноза и терај терапија и диета, и не се лажи со форумски врачари дека ќе те излечат, зашто само време ќе изгубиш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.800
Поени од реакции
42.431
HELP.

Најверојатно, имам водпаление на слузокожа на желудник. Ме занима, каква храна треба да внесувам во организмот, чаеви?
Па смени ја исхраната, батали пецива хамбургери и такви џанк фуд ствари, газирани сокови, јади храна зготвена дома, зголеми на овошје и зеленчук, не гнети превише леб. Не јади луто исто така, од тоа и г'зот може да те пржи не само желудникот.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
HELP.

Кумин, анасон, ѓумбир, кориандер, нане (чаеви)

Од храна, бегај од,

Запршки, леб, житарици млечни продукти, (сем кефир - домашен аслно направен) кисела храна (сем туршија - да се тестира дали ти смета) без млечни продукти, без пушено и зачинето месо, благо.....

Вода додека јадеш не, и 30 минути пред-после оброк, дигестивни ензими, и пробиотоци.

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Ај збор два
резултат реф.вредности единица
Сендиментација 2/4 (10/20) 3.6ks
лимфоцити% 47 24-42% %
MCHC 36.70 31-36.3 g/dl
ph 6 (4.8-7.2)
Glikoza serum 4.45 (3.9-6.4) mmol/l
urea(serum) 3.99 (2.5-8) mmol/l
kreatin(serum) 88.65 (45-109) umol/l

holesterol 3.8 (<5.2) mmol/l
trigliceridi 0.59 (0.8-1.9) mmol/l
zelezo 24 (9-31) ummol/l
AST 18.70 (10-34) U/L
ALT 18.65 (9-43) U/L

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.577
Поени од реакции
37.471
Ај збор два резултати реф.вредности единица
лимфоцити% 47 24-42% %
MCHC 36.70 31-36.3 g/dl
... често пати во некои литератури Средна концентрација на Хемоглобин ( MCHC) како референтна вредност ја имат границата од 34 и све што е над го сметат за покачена!
причини? па ги има повеќе, но за тебе еве неколку одбери според состојбата како се чувствуваш, оти не кажуваш ништо зошто воопшто си ги направил анализи....

одредени инфекции (можно според твоите минимално покачени лимфоцити), тироидна дисфункција, можна анемија или некоја слична состојба поради недостаток на еритроцити т.е. црвени крвни клетки...
често пати симптомите од макроцитна анемија се мешаат демек проблеми со функцијата на срцето, затоа што дава некои срцеви компликации како палпитација и необјаслив замор а самата анемија преставува крвно нарушување во кое телото не успева да произведе доволно црвени крвни зрнца, а тие што се формирани се поголеми од нормалните црвени крвни клетки оти внатре имаат повеќе хемоглобин!
причина?
па сега има повеќе, ај да речеме дека немаш доволно вит Б12 т.е. Фолна киселина со што или не ја внесуваш со исхрана (строг вегетаријанец) или ја внесуваш ама телото не може да ја искористи да речеме при состојби на злоупотреба на алкохол, пушење или проблем со јетрата или едноставно генетска предиспозиција, штета што немаш лабораториски параметар на еритоцитите да видиме дали навистина се ниски , инаку вредноста на железото е во нормална граница, но тоа не значи дека истото се искористува во телото, оти едноставно недостаток на трансферин може да доведе до прекин на транспортот на железото...
ете, онака кратко искажано горе доле дадено мислење според твојата табела :)
п.с.
дали со притискање или онака приметуваш безболни јазолчиња на вратот ,пазувите или на ципите ?

Последно уредено:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
... често пати во некои литератури Средна концентрација на Хемоглобин ( MCHC) како референтна вредност ја имат границата од 34 и све што е над го сметат за покачена!
причини? па ги има повеќе, но за тебе еве неколку одбери според состојбата како се чувствуваш, оти не кажуваш ништо зошто воопшто си ги направил анализи....

одредени инфекции (можно според твоите минимално покачени лимфоцити), тироидна дисфункција, можна анемија или некоја слична состојба поради недостаток на еритроцити т.е. црвени крвни клетки...
често пати симптомите од макроцитна анемија се мешаат демек проблеми со функцијата на срцето, затоа што дава некои срцеви компликации како палпитација и необјаслив замор а самата анемија преставува крвно нарушување во кое телото не успева да произведе доволно црвени крвни зрнца, а тие што се формирани се поголеми од нормалните црвени крвни клетки оти внатре имаат повеќе хемоглобин!
причина?
па сега има повеќе, ај да речеме дека немаш доволно вит Б12 т.е. Фолна киселина со што или не ја внесуваш со исхрана (строг вегетаријанец) или ја внесуваш ама телото не може да ја искористи да речеме при состојби на злоупотреба на алкохол, пушење или проблем со јетрата или едноставно генетска предиспозиција, штета што немаш лабораториски параметар на еритоцитите да видиме дали навистина се ниски , инаку вредноста на железото е во нормална граница, но тоа не значи дека истото се искористува во телото, оти едноставно недостаток на трансферин може да доведе до прекин на транспортот на железото...
ете, онака кратко искажано горе доле дадено мислење според твојата табела :)
п.с.
дали со притискање или онака приметуваш безболни јазолчиња на вратот ,пазувите или на ципите ?
Леле аман, минимално се вон граници вредностите, не го паничи човекот за џабе. Буквално може да се и последица на лошо титритан апарат или стандардна грешка, безначајно се различни од нормала.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
441
Колку месеци треба да поминат минимум за повторно да проверам крв?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Колку месеци треба да поминат минимум за повторно да проверам крв?
Супер ти се резултатите, не се замарај, троши енергија на нешто попродуктивно.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.884
Вчера трчав и на крај осетев како да ми пукна коленото. Нема никаков оток, ставав мраз, маст и сите тие работи и имам еластичен завој. Сакам да го заменам трчањето, осеќам болка и ме интересира да веднаш може да продолжам да возам точак или да се одмара некое време?
Не можам да седам така.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.740
Поени од реакции
7.251
Вчера трчав и на крај осетев како да ми пукна коленото. Нема никаков оток, ставав мраз, маст и сите тие работи и имам еластичен завој. Сакам да го заменам трчањето, осеќам болка и ме интересира да веднаш може да продолжам да возам точак или да се одмара некое време?
Не можам да седам така.
А да почекаш некој ден, додека се стабилизира и се види што е причината? Можно е да си оштетил нешто

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.560
Поени од реакции
2.524
ИТНА РАБОТА, оперирав хемороиди на Велигден баш, и до вчера немав болки кога идев по голема нужда АМА вчера кога бев по голема нужда 2 пати (насабајле и навечер) и денеска сабајле - додека се празнам тоа е можеби 2-3 минути АМА тоа е најужасната болка што сум ја имал во живот, не знам кај се наоѓам во тие моменти а бе пржи ненормално, вчера може затоа и ми се сврти и почна да ми се лоши, по препорака на докторов земам стално пред одење во вц Кетонал Форте ама мене ме спотерува одма и очигледно нема време да дејствува, дали има нешто друго (по)јако а што делува брзо што би можел да го земам, докторов денеска ми спомна не го разбрав убаво Тробонт или така нешто...?

Kajgana Shop

На врв Bottom