T
Terroir
Гостин
Јас колку се чуствувам како Албанец ти толку жив и здрав да бидеша ти што ако ги знаеш кога се чуствуваш повеќе албанец отколку македонец.
Дијаспора > Ти = anytime anywhere
Јас колку се чуствувам како Албанец ти толку жив и здрав да бидеша ти што ако ги знаеш кога се чуствуваш повеќе албанец отколку македонец.
Дијаспора > Ти = anytime anywhere
А, и? Тоа не негово лични име а името на државата е на сите Македонци, значи и на дијаспората. Не може еден да одлучува за тоа. Ефтини ви се коментариве.Името не го даваме, отишол во Австралија и од Ѓорги станал Џорџ.
Нивните карактеристики што ги кажуваш ги одслукува воопшто нашите карактеристики што ги имаме тука, ни повеќе ни помалце.... Ти го посочи постот кој не објаснува, не се ништо поразлични и тие од дијаспората.... Генерално си имаме проблем...Ти му кажуваш дека си против промена на името, тој ти вика сите што не го застапувале твојот став се неписмени
Види, 500 пати повторив ама и уште 500 да повторам пак ќе цитирате со глупости, навистина не знам што луѓе ќе бевте. Во ред е што си протестираат, секој си има право на протест, не е во ред што ти пишат на чет, потпиши ова, потпиши она, не доаѓај нагоре, срање е, седете во мајка Македонија а утре ќе оди да си го собере пејчекот за кој тука ќе работи 6 месеца.
Да, дојава ми е од Јункер, па пробувам да ја протнам.Дали ова што го напиша е токму причина дека во моментов не треба да се размислува за промена на името, баш од овие причини што не сме достојни за покомплексни прашања како дипломатски спорови....
Тоа е интимна категорија де, кој како си се сваќа... Ти се чувствуваш ли како Македонец ?Ама што е нивниот идентитет, во што се состои, еве ја сум прост не знам и сакам да ми се објасни
Aко имаме беззаконие во едната страна, зошто наместо да не се реши тоа треба да имаме беззаконие и на другата страна само заради баланс?Заради нееднаков третман на Македонци и Албанци во Македонија. Македонец влезе во собрание = затвор. Учка претепа Македонска полицајка = херој. Ти живееш во Макеоднија, ако ти не гледаш што е проблемот никој не може да ти помогне.
BTW не те сватив дека си против промена на името, туку дека го релативизираш прашањето...И се извинувам и го повлекувам тоа што го кажав...Да, дојава ми е од Јункер, па пробувам да ја протнам.
Единствена гаранција на суеверено функционирање на овој народ на оваа територија е влез во НАТО. Само така можеме да добиеме гаранција дека нема да има промена на границите на државата. Зошто пак ако им текне да кренат востание брачата, повторно ќе се третираат како борци за права, а ако сме дел од НАТО ќе се третираат како терористи.Името не е причинител на проблемите во ова општество, глупо е да се мисли дека со негова промена проблемите ќе бидат надминати. Напротив, промената на името ќе отвори нови прашања, нови конфликти и ќе биде дефинитивен крај на какво-такво делумно суеверно функционирање на овој народ на оваа територија.
некој од нив ги носат и сменетите презимиња ( Грција не признава славјански презимиња... сите таму родени се заведени во матичните книги со погрчени презимиња ... Gelavitis а веројатно бил Гелевски) ..Добро бе вол еден не ти текнува дека можеби се македонци од трето или четврто колено?Според презимињата сигурно се егејци кои највероватно се имаат преселено после граѓанската војна во Грција.
Што ако ти живееш тука кога си го продал гзот и душата.Што фајде од тебе има оваа држава.
2018 не е 1945. Денес можеш да живееш на Марс и да си Македонец, Албанец, Германец и да се чувствуваш таков. За нецел ден можеш секаде вп светот да одиш и да се селиш. Глобализам и денешен начин на живеење е тоа. Значи можеш да живееш во Австралија и пак да си Македонец. Не знам што ви е чудно? Тие што се одкажале од Македонија не идат на вакви протести иначе.Што е за нив македонскиот идентитет во суштина? Живеат во странство, имаат странски имиња, земаат за жени странкињи, имаат мешани деца, втората и третата генерација на нивните потомци нема да го знае и јазикот, државјани се на странска земја, што останува?
Како на Ердоган што не му досаѓаат што ги апси пучистите, и истите ги третираат како терористи?Единствена гаранција на суеверено функционирање на овој народ на оваа територија е влез во НАТО. Само така можеме да добиеме гаранција дека нема да има промена на границите на државата. Зошто пак ако им текне да кренат востание брачата, повторно ќе се третираат како борци за права, а ако сме дел од НАТО ќе се третираат како терористи.
Да.Тоа е интимна категорија де, кој како си се сваќа... Ти се чувствуваш ли како Македонец ?
Ердоган е диктатор. Не си сфатил дека западњаците не толерираат режим? Истото беше и со Грујо па видовме како заврши и со чиј притисок и поддршка падна од власт.Како на Ердоган што не му досаѓаат што ги апси пучистите, и истите ги третираат како терористи?
Припадност и чувство на припадност кон една нација не се мери објективно туку е страшно субјективна работа. Емоциите и национализам како чувство. Некои од идните генерации сигурно ќе го изгубат чувството на Македонци ама други и не. Тоа е индивидуално.Да.
Разбирам што сакаш да кажеш, индивудуално право е секој што сака може да се чуствува, но јас сакам да укажам дека голем дел од објективните причини поради кои би требало да се чувствуваат како македонци тие луѓе ги изгубиле, а нивните деца ќе ги изгубат целосно. Правото да се чувствуваат како сакаат не им е ускратено ниту ограничено во никој случај.