- Член од
- 21 декември 2017
- Мислења
- 12
- Поени од реакции
- 0
Потребна ми е книга по словенечки јазик, ја имало на филолошкиот оние што студираат македонски, но не познавам никој таков. Може да се најде од друго место?
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^news/page/([^/]+)?$ category/news/page/$1 [L,QSA]
RewriteRule ^news/page/(.*)$ category/news/page/$1 [L,NC,R=302]
ЗдравоЗдраво дечки!
Го решив проблемот со следниов код:Здраво
Разбирам што сакаш да постигнеш, но сепак не ми е јасно како тоа категорија/листинг е претходник или наредник на пост? Ваљда нареден пост треба да е пак пост а не категорија.
RewriteRule ^news/page/.*$ - [PT]
RewriteRule ^news/page/([^/]+)?$ category/news/page/$1 [L,QSA]
RewriteRule ^news/page/(.*)$ category/news/page/$1 [L,NC,R=302]
За прикажување и менаџирање на код денес најчесто се користи git. Секоја (барем секоја посериозна) фирма користи имплементација на ваков систем (пример github, gitlab) за прикачување и споделување на кодот помеѓу своите вработени.Здраво луѓе,
Пред две години се решив да научам програмирање, тогаш некако одбрав Java да учам, и се фатив доста интензивно со учењето (се на онлајн курсеци). Моментално се мислам да спремам CV кое ќе го пуштам по фирми. Тоа што ме мачи е што не можам да проценам колку уствари сум спремен, за да не биде колку да се пробам само и да оплескам. Имам неколку прашања:
1. Колку се отворени фирмиве денес да примат програмер без соодветна диплома на основа на тоа колку го бива (која е веројатноста да те викнат на интервју)?
2. Како да го вклучам во CV-то тоа што го имам до сега направено, како проекти дома и на CodePen?
3. Дали знае некој страна каде што можам да си го пробам знаењето
Моментално при крај ми е софтвер кој самоволно почнав да го правам, а идејата ми е од фирмата каде што сум уште 2 недели. Накратко кажано во софтверот го има следново:
- Креирање сопствени профили на кои одговорно лице може да внесува податоци за тоа кој колку знае во одреден отсек во фирмата.
- Испраќање Notes до други профили од својот како и запишување на нотес за себеси, исто така, испраќање на kudos со објаснување
- Пријавување на проблеми со податоци за тоа каде е појавен, причина и колку време е потрошено (имам дел кој текстуално ги споредува проблемите, ги категоризира и мери просек временски, како и информации по човек и оддели)
- Читање на ексел документ кој го префрлам во табела каде што корисникот може да бележи што е готово, што е делумно готово и истото си оди во статистика за најавениот корисник.
- Статистика за сработеното од вработените
И уште некои работи. Е сеа, ја не знам колку е ок сето ова за да можам со истото да барам работа. Од друга страна како да го покажа програмот, дали само примерок или цел да го аплоадирам. Исто така имам познавање од HTML, CSS, JavaSript, JQuery, Hibernate, SQL
Фала однапред
Секој framework си има свои предности и слабости. Без детално објаснување за апликацијата (дали е desktop, web, mobile, какви функционалности ќе има итн.) тешко дека некој би ти препорачал одреден framework. Ако апликацијата е релативно мала, тогаш било што и да искористиш ќе ти заврши работа.Кој Framework во JAVA би бил најпогоден за креирање на bank application?
Се работи за мала веб апликација, во која би можела да се префрлаат пари од една транскациска сметка до друга.Секој framework си има свои предности и слабости. Без детално објаснување за апликацијата (дали е desktop, web, mobile, какви функционалности ќе има итн.) тешко дека некој би ти препорачал одреден framework. Ако апликацијата е релативно мала, тогаш било што и да искористиш ќе ти заврши работа.
Зависи од технологијата која се користи за изработка, Java/.NET/Php/python итн. Ќе мораш да ни дадеш повеќе информации за да може да ти помогнеме.Колку е еден грам сребро? Еден обичен сребрен прстен со еден циркон колку пари би бил? Дали може да се најде за 1500-2000?