Македонска берза

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Економично греење осначува колку просечниот Македонец нема појма од финансии. Ај тоа што тотално е утната темата 95% коментари се колку вати вади кој климатизер ни е од економичност нема. А згора на тоа ако се пресмета колку малку се троши на греење а колку е побитно акции. А она што е најбитно и најголем дел од парите се на просечниот Македонец-недвижност еднаш месечно дали има коментар и тоа од рангот колку скапи се недвижностите...а не им текнува дека губат пари со нивен пад или стабилна цена. Форумов најсовршено кажува дека Македонец не 0 туку -1 има појма од финанси. Сега не е така лошо во 2010-2012 на темава имаше само по еден коментар неделно и тоа колку не ги бива акции а колку се добри денарски депозити :rolleyes:
Epa toa mi bese muabetot .

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Уни со одличен раст на приходите, позитивна исправка и речиси дуплиран профит. Аплауз
Честитки до сите кои ја имаат во портфолиото. Јас ја немам, но во првата прилика, доколку остане на овие цени, ќе соберам нешто. :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Честитки до сите кои ја имаат во портфолиото. Јас ја немам, но во првата прилика, доколку остане на овие цени, ќе соберам нешто. :)
Ја немам и јас а сум клиент на УНИ , не ги послушав советите од форумот :)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Alkaloid:
Согласно Одлуката за употреба и распоредување на нето добивката остварена по годишната сметка за 2017 година, на акционерите им се исплатува дивиденда за 2017 година во висина од 243,00 денари нето, односно 270,00 денари бруто, за една акција.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Најверојатно нема да делат дивиденда па нека не ти е криво што не си ме послушал :(
На два пати се мислев да земам кога беше 700 и потоа 1040 ама баталив. Сепак најверојатно ќе излезев на 1400 зошто тоа ми се чинеше како плафон.

Навистина е чудно 2 години по ред банка да заврши со плус исправка на вредност.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Nekoj denes orocil 166.000 eur vo stopanska banka so 11,3% kamata... ne e fer... :P vie sto mislite? :unsure:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Бидејќи го знаеме ФИ на КМБ можеме да прогнозираме дивиденда.
Бруто 180 денари е моја прогноза, а тоа е близу 5% од моментна цена што е одлично !!!!
Од завчера знаев дека ќе се збогатам . . .
1. Штом @maksimmus е во СТБ, КМБ и Охридска оваа година ќе експлодираат . . . . . .
2. @dekis влезе во ОХБ, а следниот влез му е КМБ, а за него се лепат пари . . . Така да и јас ќе профитирам :) . . . Штом Тетекс го фати и ОХБ гарант ќе ја фати . . .

http://www.seinet.com.mk/?docID=42697

Ревизорскиот на КМБ не го погледнав, но планот го ѕирнав и видов планиран профит од 24 милиони ЕУР за 2018 . . . . . А планот секогаш сите го исполнуваат . . .
Другите ставки од планот не ги коментирам . . . .
За следната година храбро прогнозирам дивиденда 250 денари, па да видиме . . .
Цената на акцијата ја очекувам на 4500 денари за година дена + дивидендата од 2017(162 денари) . .

Секој нека внимава што ќе купува, мојата прогноза немора да е вистина. . . Тоа е само прогноза. . . Но добро ми одат овие прогнози без инсајдерски информации :) !!

p.s.
Уште еднаш се потврди правилото . . . Купувај тоа што другите не го сакаат . . . .
Колку профитиравме на СТБ од август до денес???? Јас на КМБ 25-30% . . . Само Тетекс е со подобар раст . . . .
Има КМБ и за лоповлук и за дивиденда, на следни 2-3 години и за големи профити . . . Хари потер е заебан играч ќе има уште изненадувања . . .
Денес КМБ допре 3500 денари . . . . А @Branchez не ме послуша кога му зборев дека 3450 ќе стигне за кратко време, па прерано продаде . . .

Член од
25 ноември 2012
Мислења
31
Поени од реакции
6
Дали може да се купуваат акции на странски берзи?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
За сите скептици кои не ја обичаат Комерцијална можат да го видат Ревизорскиот на КМБ според меѓународни стандарди на стр.162 . . .
Комерцијална според тие стандарди има 20 милиони евра добивка ( 13,5, беа според НБРМ) . . . .

Така да сигурен сум дека 4500 ќе биде помината како граница . . .

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Nekoj denes orocil 166.000 eur vo stopanska banka so 11,3% kamata... ne e fer... :P vie sto mislite? :unsure:
Ќ
За сите скептици кои не ја обичаат Комерцијална можат да го видат Ревизорскиот на КМБ според меѓународни стандарди на стр.162 . . .
Комерцијална според тие стандарди има 20 милиони евра добивка ( 13,5, беа според НБРМ) . . . .

Така да сигурен сум дека 4500 ќе биде помината како граница . . .
Бошко дај бе малку олади, го отупи со КМБ и ОХБ секој ден. Разбравме ОХБ ќе оди на 12.000, а КМБ ќе оди на 6.000.

Не го искоментира коментарот на нерецидираните извештаи. Има еден интересен дел таму, за одлагање на еден дел од резервациите за после 01.01.2018. Да не беше тоа одлагање на резервациите, поинакви ќе беа бројките во ексел фајлот, кој го спуштаат и гледаат сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom