Излезе извештајот на Стопанска банка Скопје . . .
http://www.seinet.com.mk/?docID=42592
Да не се јават злобниците
да си кажам со време . . .
Промашив, Профитот го очекував +2%, а она падна скоро 9% . . .
Ама погодив кога кажав дека СТБ сигурно нема да стигне до 40 милиони евра . . .
Тоа се прогнози, проекции . . . во глобала си на патот
Што ти прават резервации . . . Огромни се . . . а толку ќе бидат стандардни понатаму откога ќе се продадат . . . .
Ех кога би чул некој од „СТБ лобито“ кои тврдеа дека резервациите нема да растат, дека таман биле и дека профитот ќе биде над 40 милиона ЕУР . . . .
Инаку ФИ 2017 на СТБ е одличен . . .
Гарантира нови 30 милиона следната година профит, што за банка од МКД е одличен профит . . .
А сега малку и за ТТК, Стопанска Битола и.т.н мали/средни банки . . .
Проблемот кај овие банки е тоа што споро растат, трошковите им се големи и конкуренцијата ги јаде . . .
Јас не купувам акции од помали банки. Кога би бил акционер не би бил среќен да гледам дека банката вака споро ми расте . . . . А дивидендата е немање идеа . . . Место да ја вложат во раст и развој они ја цицаат . . .
Охридска беше нивни ранг пред 10 години а сега е 4-5-6 пати поголема зависи кој параметар го анализирате . . . . Споредете ги бројките на ОХБ/ХАЛК со ТТК/СБТ за периодот 2007-2017 и ќе видите за што зборувам . . . .[DOUBLEPOST=1519662205][/DOUBLEPOST]Да не се мачите околу Охридска банка го постирам мојата анализа, а вие извлечете ги бројките за останатите банки . . . немора за сите години . . . само 2007 и 2017 година. Доволни се за споредба . .
сите податоците ги имате на сајтот на берза . . .
Споредете актива, кредити, депозити, профит од камати, провизии . . .
Ова не е препорака за купување на Охридска. Јас ја имам па неќам да навлекувам. Туку чисто за споредба и проекција на очекувања . . . . посебно за компарација со помалите банки. . . Халк има уште поубави бројки од ОХБ . . .
п.с.
ексел фајл не прифаќа . . . па пробав да конвертирав во тхт