Македонска берза

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
влезена е само 1/3 од продажбата или помалку. Договорот е секоја година по толку.
Што секоја година по толку? Не го имаат искнижено цел приход?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
влезена е само 1/3 од продажбата или помалку. Договорот е секоја година по толку.
Не е возможно ова. Приходот е целосен од продажба, парите можеби се на три години што не влијае на добивката.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
дури и помалце од 1/3. Инаку согласно ИФРС приходот немора да е целосен доколку со се оди со ваков договор бидејќи би прикажал разлика во паричниот тек може да се јави добивка која неможе да има се подели на акционерите

„Утрински“ дознава дека мотивот за продажба на старата зграда на Комерцијална воопшто не е поради никакви финансиски причини. Аргумент за тоа, како што велат наши извори, дека мотивите за продажба на зградата на Комерцијална банка не се од финансиска природа, е фактот што сумата од 21 милиони евра новиот купувач нема да ја плати одеднаш, туку на рати во следните 15 годни.

http://www.redup.mk/site/out/441128-komercijalna-banka-ja-prodade-starata-zgrada-i-se-seli-vo-nova

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Купи ТНБ .. многу е падната а од 2014-2015 ќе земаш дивденда по 22% од сегашната вредност...
МП избегавај.. менаџментот ја цеди вредноста на компанијата преку Оилко.. така го имаат дизајнирано системот да ги пљачкаат акционерите..ТОПЛФ во слободен пазар е нерентабилна..КМБ е интересна..
Ја продадов ТНБ на 2360.. купена на 1850..
Ми требаа парите, инаку ќе ја чував. ТНБ за 2-3 години ќе биде уште поскапа.

bogev4eboy

Хејтер
Член од
6 март 2011
Мислења
382
Поени од реакции
180
За Топлификација не сум сигурен дека ќе исплатат дивиденда за 2012, веројарно за ова година ќе исплатат во 2014та, гранит ќе исплати а колку поточно не знам но 35 ден мислам дека е висока сума, очекувам негде од 15-20 ден по акција
за што да не исплатат ?

Член од
6 мај 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Топлификација ке исплати дивиденда од 60 денари бруто по акција односно 54 денари нето по акција, но датумот за тргување со право на дивиденда е истечен. Гранит за 2011 има исплатено бруто дивиденада од 15 денари по акција, за 2012 сеусте нема објавено дали ке исплака дивиденда, се оцекува во текот на овој месец да објави

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Топлификација ке исплати дивиденда од 60 денари бруто по акција односно 54 денари нето по акција, но датумот за тргување со право на дивиденда е истечен. Гранит за 2011 има исплатено бруто дивиденада од 15 денари по акција, за 2012 сеусте нема објавено дали ке исплака дивиденда, се оцекува во текот на овој месец да објави
toplifikacija ke islpati sega za 2012 ili dogodina za 2013?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Дивидендата е најмала работа. Најважно е што Топлификација ќе откупува сопствени акции д по цена и до 10 000 денари. Така стои во одлуката која треба да се изгласа за некоја недела. Сегашната цена е 1550 денари. Може многу лесно и брзо да ја донесат цената до 6000ден за да се заштитат од превземање за почеток, оти ако ја преземат им отидоа фотељите, брзо ке реагираат со оглед дека веќе имало најави од Русите за промена на менаџментот како точка.
toplifikacija ke islpati sega za 2012 ili dogodina za 2013?
најкасно до Јули оваа година. Бар до сега таква беше праксата.

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Како ги исплаќаат фирмите дивидендите секој месец или ?
И како се добиваат дивидендите,директно од фирмите легнуваат на трансакциона сметка или преку брокерот или на посебна сметка за портфолио?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Најважно е што Топлификација ќе откупува сопствени акции д по цена и до 10 000 денари. Така стои во одлуката која треба да се изгласа за некоја недела.
Вакви најави за откуп на сопствени акции има секоја година кај повеќето профитабилни компании, проблемот е што само минимален дел од нив и се реализираат. Лично оваа најава би ја множел со 0,01.
--------------
Сега го разгледав дневниот извештај од 2-ри мај, прометот е катастрофален, само 5-6000 евра (без блокот трансакција). :facepalm:
Шпатим из Љипкова што шитка шверцан Малборо на Бит Пазар прави поголем обрт, да не зборам за некој пристоен супермаркет.
--- надополнето: 6 мај 2013 во 20:54 ---
Како ги исплаќаат фирмите дивидендите секој месец или ?
И како се добиваат дивидендите,директно од фирмите легнуваат на трансакциона сметка или преку брокерот или на посебна сметка за портфолио?
Ти легнуваат на трансакциска, еднаш годишно.

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
--- надополнето: 6 мај 2013 во 20:54 ---
Ти легнуваат на трансакциска.
Ме интересира дали со вложување во акции можеш да одиш минус и да ги изгубиш сите пари или постојано си плус.:coffee:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ме интересира дали со вложување во акции можеш да одиш минус и да ги изгубиш сите пари или постојано си плус.:coffee:
:cautious: И те како можеш во минус да отидеш.

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Абе ај не ме заебавај имаш дивиденда што секој месец ја добиваш и како можеш да си во загуба.Освен ако фирмата во која си вложил пропадне.:icon_mrgr:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Абе ај не ме заебавај имаш дивиденда што секој месец ја добиваш и како можеш да си во загуба.Освен ако фирмата во која си вложил пропадне.:icon_mrgr:
Друже, гледам дека тролаш, држи си се ти до Форексот со левериџ 400 ;)

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Со Forex ја расчистивме темата и нема што повеќе да се дискутира,барем за мене.И има многу работи што реално не ми се јасни и затоа и се префрлив на оваа тема.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom