Македонска берза

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Уште добра дивиденда да даваа, ќе беше топ. Вака остануваат во оние не толку ФЕЈВОРИТ кај физичките лица.
Fondot na Tutunska sobira se.. pogledni vo CDHV procentot rasne.Koga ke bide FEJVORIT :D ke nema poveke akcii za šoping.Taka da profesore ne mi mudruvaj tuku javi se na ask dodeka ima.:)

Последно уредено:
Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Fondot na Tutunska sobira se.. pogledni vo CDHV procentot rasne.Koga ke bide FEJVORIT :D ke nema poveke akcii za šoping.Taka da profesore ne mi mudruvaj tuku javi se na ask dodeka ima.:)
Фондот на Тутунска купуваше и во МТУР па после се отепаа молејќи ги да ја качат мочаната дивиденда од 3% на нешто повеќе. Откога тоа критериум за тоа дали акцијата е добра или не е дали фонд или физички лица купуваат/продаваат ???

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Фондот на Тутунска купуваше и во МТУР па после се отепаа молејќи ги да ја качат мочаната дивиденда од 3% на нешто повеќе. Откога тоа критериум за тоа дали акцијата е добра или не е дали фонд или физички лица купуваат/продаваат ???
МТУР има и 600-700 милиони денари резерва и над 1.1 милијарда акумулирана добивка, со тие пари би купиле третина комерцијална, десетина тутунска и витаминка и брилијант заедно, и би правеле уште по 200 милиони годишно плус
ама тој шо е директор изгледа парите ги чува за во гроб.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Што мислите кој од овие двајца акционери е Бошко? Дел од записникот на охридска банка. Пази се надевал дека банката ке дели 32%-33% во дивиденда од добивката денес доби 0.% Се демантираше што пишуваше на форумот, а излезе од стб со 15% дивиденда да купи во охридска ке давале 33%..... Ова е за вчерашни вести..

Од страна на акционерот беше наведено дека ја поддржува Одлуката за зголемување на акционерскиот капитал преку емисија на акции по пат на приватна понуда, бидејќи смета дека е во интерес на сите акционери. Истакна дека цената која купувачот Сосиете Женерал СА ја плаќа за акциите е коректна и единствено се надева дека во иднина Банката нема да се задолжи со нов субординиран долг, како и дека Банката ќе продолжи со политиката на делење на дивиденда, и тоа во зголемен износ од 32 % ‒ 33 % од расположивата добивка за делба. --------------------

За збор се јави акционер кој наведе дека со новата емисија на акции ќе се зголеми вкупниот број на акциите и ќе опадне профитот од една акција, така што малцинските акционери ќе бидат оштетени, а доминантниот акционер ќе биде привилегиран бидејќи ќе поседува уште поголем број акции. Наведе дека лично се чувствува како оштетен бидејќи купувачот самиот ја определува цената на акциите, за која тој смета дека треба да биде повисока бидејќи со купување на акциите купувачот купува дел од бизнисот на Банката, односно дека на цената треба да влијаат и други фактори освен берзанската цена на акциите. Според него, Банката требало да одбере друг начин за зголемување на капиталот, односно тоа да го направи со скрит-емисија на акции со која секој акционер би добил соодветен број акции од новата емисија на акции.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Наведе дека лично се чувствува како оштетен бидејќи купувачот самиот ја определува цената на акциите, за која тој смета дека треба да биде повисока бидејќи со купување на акциите купувачот купува дел од бизнисот на Банката, односно дека на цената треба да влијаат и други фактори освен берзанската цена на акциите.
Најжално е што моментално може да се купат акции на слободниот пазар за поефтино отколку што Социете Женерал плати за новата емисија акции. Да не правам муабет што дотичниот најверојатно ги купил акциите за 2-3.000 денари.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
МТУР има и 600-700 милиони денари резерва и над 1.1 милијарда акумулирана добивка, со тие пари би купиле третина комерцијална, десетина тутунска и витаминка и брилијант заедно, и би правеле уште по 200 милиони годишно плус
ама тој шо е директор изгледа парите ги чува за во гроб.
Ги финансира банките има некој податок кај има е сметката на МТУР? да не е во ТНБ :cool:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Од страна на акционерот беше наведено дека ја поддржува Одлуката за зголемување на акционерскиот капитал преку емисија на акции по пат на приватна понуда, бидејќи смета дека е во интерес на сите акционери. Истакна дека цената која купувачот Сосиете Женерал СА ја плаќа за акциите е коректна и единствено се надева дека во иднина Банката нема да се задолжи со нов субординиран долг, како и дека Банката ќе продолжи со политиката на делење на дивиденда, и тоа во зголемен износ од 32 % ‒ 33 % од расположивата добивка за делба.

Тоа сум јас!!! Да нема забуна. И на форумот пред собранието ја изразив мојата подршка.
Некои ликови мешаат дивиденден принос 15% со поделба на 33% од профит . . . Тие две работи не се споредливи... Побитно е банката да расте годишно по 15% отколку да дели добра дивиденда.
Некој неможат да ми опростат за СТБ и моето предупредување кога таа беше најпопуларна на МСЕ, за денес скоро никој да не ја спомнува . . .
И не се каам ама баш ни малку што Ве предупредив дека СТБ и не е така ефтина акција на 970 денари . . . Тоа и пазарот го потврди. Види таа после 6-7 месеци е на 940 денари . . . Купував јас тогаш КМБ на 2600, 2700, па ми се нафрлија многумина дека сум безврска . . . . Охридска дополнив на 4600, 4750, 4850 пред месец дена. . . Можна е дополна на ОХБ или КМБ деновиве . . . .
Тие вносни дивиденди од СТБ ги оставам на други, нека им се алал парите. Јас распродадов 75% од СТБ акциите . . .
КМБ и ОХБ се банките на кои се кладам следните 2-3 години . . .
Всушност французите денес ги платија ОХБ акциите по 5536 денари, а вие имате можност да си купите на 5050/5100 денари скоро 10% поефтино од нив.

p.s.
Некои ликови неможат да поднесат кога некој не им ги преферира нивните акции . . . . Тоа не ти го простуваат. Они се во состојба да навлечат милион луѓе за да направат профит . . .
Па и кога сте во право они ја копаат главата во песок и те етикетираат политички, те вадат од контекст . . . . . . Цела среќе што приказната со СТБ и ТПЛФ се на моја страна сега за сега . . . инаку ќе ме расчеречеа до сега . . .
Кој сака дивиденда од СТБ 120 денари уште утре да си купи. СТБ ви се тргува на 1,25 боок бидете претпазливи !!!
А јас глуп мислев дека ќе добијам благодарност околу предупредувањето за СТБ, за предупредувањето околу резервациите на СТБ, па и Фени се случи, а тие ме убедуваа дека СТБ има „непостоечка“руда како залог . . . А ќе ги видите резервациите за 2017 год. благодарение на таа „руда“ :) .

Да нема забуни и потпрашања. . .
Акциите од ОХБ почнав да ги собирам на 2200, 2800, 1800, 1100, 950, 1000, 1700, 3500, 4700 . . . . Просек за ОХБ ми е 2500 денари сега проверив :) .
Има се на мојновац и од 2017 на кајгана . . . .
98% од трансакциите ги објавувам може да се провери. . .
А и во СТБ бев еден од поголемите физички акционери и добро ја познавам банката, па и тоа лесно се проверува. . . .

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Од страна на акционерот беше наведено дека ја поддржува Одлуката за зголемување на акционерскиот капитал преку емисија на акции по пат на приватна понуда, бидејќи смета дека е во интерес на сите акционери. Истакна дека цената која купувачот Сосиете Женерал СА ја плаќа за акциите е коректна и единствено се надева дека во иднина Банката нема да се задолжи со нов субординиран долг, како и дека Банката ќе продолжи со политиката на делење на дивиденда, и тоа во зголемен износ од 32 % ‒ 33 % од расположивата добивка за делба.

Тоа сум јас!!! Да нема забуна. И на форумот пред собранието ја изразив мојата подршка.
Некои ликови мешаат дивиденден принос 15% со поделба на 33% од профит . . . Тие две работи не се споредливи... Побитно е банката да расте годишно по 15% отколку да дели добра дивиденда.
Некој неможат да ми опростат за СТБ и моето предупредување кога таа беше најпопуларна на МСЕ, за денес скоро никој да не ја спомнува . . .
И не се каам ама баш ни малку што Ве предупредив дека СТБ и не е така ефтина акција на 970 денари . . . Тоа и пазарот го потврди. Види таа после 6-7 месеци е на 940 денари . . . Купував јас тогаш КМБ на 2600, 2700, па ми се нафрлија многумина дека сум безврска . . . . Охридска дополнив на 4600, 4750, 4850 пред месец дена. . . Можна е дополна на ОХБ или КМБ деновиве . . . .
Тие вносни дивиденди од СТБ ги оставам на други, нека им се алал парите. Јас распродадов 75% од СТБ акциите . . .
КМБ и ОХБ се банките на кои се кладам следните 2-3 години . . .
Всушност французите денес ги платија ОХБ акциите по 5536 денари, а вие имате можност да си купите на 5050/5100 денари скоро 10% поефтино од нив.

p.s.
Некои ликови неможат да поднесат кога некој не им ги преферира нивните акции . . . . Тоа не ти го простуваат. Они се во состојба да навлечат милион луѓе за да направат профит . . .
Па и кога сте во право они ја копаат главата во песок и те етикетираат политички, те вадат од контекст . . . . . . Цела среќе што приказната со СТБ и ТПЛФ се на моја страна сега за сега . . . инаку ќе ме расчеречеа до сега . . .
Кој сака дивиденда од СТБ 120 денари уште утре да си купи. СТБ ви се тргува на 1,25 боок бидете претпазливи !!!
А јас глуп мислев дека ќе добијам благодарност околу предупредувањето за СТБ, за предупредувањето околу резервациите на СТБ, па и Фени се случи, а тие ме убедуваа дека СТБ има „непостоечка“руда како залог . . . А ќе ги видите резервациите за 2017 год. благодарение на таа „руда“ :) .

Да нема забуни и потпрашања. . .
Акциите од ОХБ почнав да ги собирам на 2200, 2800, 1800, 1100, 950, 1000, 1700, 3500, 4700 . . . . Просек за ОХБ ми е 2500 денари сега проверив :) .
Има се на мојновац и од 2017 на кајгана . . . .
98% од трансакциите ги објавувам може да се провери. . .
А и во СТБ бев еден од поголемите физички акционери и добро ја познавам банката, па и тоа лесно се проверува. . . .
Битно е дека те погодив дека си ти те чекав на записник и те дочекав, само ти си фенонем 15% да губиш еве 3пати по ред затоа што тоа е исто со купување на охридска банка на еве 4000+ и да чекаш да даваат 400-500ден .Битно е банката да расте со 15% секоја година со надеш дека за 5години ке се дуплира добивката. Незнам во оној Драмски театар дали некој пат има јавен конкурс или преку статист се влага.

ова со французите си купија акции поскапо од вас купете си вие побрзо утре оваа најмногу ми се допаѓа ептен е Сале- Попуст варијанта.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
шо е со гласиниве дека бобо дајнерсс влегол во Тутунска ?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ako TNB go prodava spored zakonski odredbi udelot vo Penziskiot 15 milina evra dali istoto ne treba da go napravi i KMB i kolku tezi nivniot?

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Битно е дека те погодив дека си ти те чекав на записник и те дочекав, само ти си фенонем 15% да губиш еве 3пати по ред затоа што тоа е исто со купување на охридска банка на еве 4000+ и да чекаш да даваат 400-500ден .Битно е банката да расте со 15% секоја година со надеш дека за 5години ке се дуплира добивката. Незнам во оној Драмски театар дали некој пат има јавен конкурс или преку статист се влага.

ова со французите си купија акции поскапо од вас купете си вие побрзо утре оваа најмногу ми се допаѓа ептен е Сале- Попуст варијанта.
Ама така и пред да превземат мнозински пакет SG се ширеа патки и „анализи“ дека отворената понуда за OHB ќе биде околу 150 евра за парче, па многумина се извозија дури и над 10.000 денари ако добро ме служи памтењето, а ме служи :)

Многу ме радува фактот што неколкумина форумџии, сега веќе искусни на МСЕ, со голем успех го поминале курсот за пумпачи кој неколку години им го држеа хрватите, и дел од домашниве фондови.

Мојата порака до новите фаци на форумиве секогаш била и ќе остане: Мислете со своја глава, и верувајте им на своите инстинкти ;)

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
уште не е апдејтиран бројот на акции на ОХБ на сајтот на МСЕ? Колку се во моментот, ова сега ново е или тоа од претходно што беше? Нели зголемија еднаш пред неколку месеци?

извинете, не пратам многу, затоа прашувам, не сум у тек.

фала.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
уште не е апдејтиран бројот на акции на ОХБ на сајтот на МСЕ? Колку се во моментот, ова сега ново е или тоа од претходно што беше? Нели зголемија еднаш пред неколку месеци?

извинете, не пратам многу, затоа прашувам, не сум у тек.

фала.
Не е уште променето, треба да биде 516к.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ама така и пред да превземат мнозински пакет SG се ширеа патки и „анализи“ дека отворената понуда за OHB ќе биде околу 150 евра за парче, па многумина се извозија дури и над 10.000 денари ако добро ме служи памтењето, а ме служи :)

Многу ме радува фактот што неколкумина форумџии, сега веќе искусни на МСЕ, со голем успех го поминале курсот за пумпачи кој неколку години им го држеа хрватите, и дел од домашниве фондови.

Мојата порака до новите фаци на форумиве секогаш била и ќе остане: Мислете со своја глава, и верувајте им на своите инстинкти ;)
Почна со дивидендата . Незнам каде отиода парите за дивиденда што Бошко ги збореше дека ке ги има.[DOUBLEPOST=1518898110][/DOUBLEPOST]
шо е со гласиниве дека бобо дајнерсс влегол во Тутунска ?
Прво Ката да влезе па после може бобо.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom