Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
А што се случува на страната на понудата?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
360 den po akcija
rezervaciite zgolemeni za celi 600mil
prihodite se namaluvaat
rashodite za provizii se zgolemuvaat
ostanati prihodi 500mil poveke...
Значи се се сведе пак на останати приходи односно наплата на отпишаните побарувања. Премногу хаотично ми делува КМБ за мојот вкус.

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
da no i segasnite rezerviranja se zgolemuvaat. Otpisani pobaruvanja se zgolemeni zaradi skopski saem

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Всушност во консолидираниот нето добивка 371 ден/акција.

Блиску до проекциите. Кои беа, да признаеме, оптимистични. Од каде добивката? Може да се види од паричниот тек, главно капитална добивка од продаден запленет имот, дури 670 М ден.

Толку од Пазар 3 муабетите.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Доволно добар ФИ, подобар од тоа што очекував!!!

http://www.seinet.com.mk/?docID=42477

Многу бројки се пореметени . . . . Но тоа е стилот и карактерот на ХАРИ . . . .
Потписот на Хари се гледа во сите квартални извештаи, па и во овој годишниот . . .
Не ги гледам Брилијант, Когел и уште многу заглавени кредити што беа најавени . . . .
Можеби во Q1/2018 ќе влезат ????
Резервациите до небо . . . но тоа знае во иднина да се врати . . .
Овде има пари за сите . . . И за Хари и компанија и за нас ситни играчи . . . .

Сакам да ги чујам СЕГА сите оние кои реагираа на моите проекции од пред 2 месеци дека КМБ ќе биде над 11 милиони ЕУР ??? Сите оние што не веруваа пропуштија 30% добивка!!!

@Branchez, KMB е за купување цело време, но прашање е дали можеш да го издржиш Хари, и дали не е попаметно во меѓувреме да играш нешто друго . . . . .
Јас мислам дека овој биланс е пресвртница и дека следната година КМБ ќе има профит над 22 милион ЕУР . . . Ти сам направи си проекции за цената на акцијата . . . .
И памти ги сите муабети на релација СТБ/КМБ/ОХБ ќе зборуваме за 2-3 години кој е во право . . . на таа тема не трошам веќе енергија.
Оваа година КМБ оди над 4250 денари, во зависност од ФИ2018 може и 5000 да стигне . . .
Тоа е добро за сите акции . . . КМБ ќе биде мотор на целата берза . . .

p.s.
Што бидна со оние инсајдери кои проектираа над 1 милијарда денари . . . .
Зоки Петревски кај отидоа 200 милиони . . . . Оти вака :) .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ova so Feni vo najava izgleda kako burna prolet so 4000 !!! Sega e bar jasno zosto odea blokovite na 2500 denari ke nema veke ispravka pa se fati zadnji voz ;)

B

Bafra

Гостин
Тие што ме знаат на mojnovac знаат дека ретко пишувам постови, затоа и тука и таму имам многу малку пишувано, ама денес сум испровоциран да пишам бидејки гледам некои прогнози за KMB 400 денари по акција, па покасно и 300+-10, овие бројки ако на 6/9 месечие беше надежен извештајот, може ли некој да ми објасни како по тие извештаи 6-месечниот биланс на успех има 49 488 илјади денари со заработка по акција од 27.71 (и е 4 пати помалку од лани каде бил 207 008 илјади денари) и 9-месечниот со 106 милиони денари кој е уште полош од ланскиот кој бил 526,2 милиони денари(овој е 5 пати полош).
Е сега лани 2016 билансот на упсех бил 791 469 со заработка по акција од 345.
Значи вие викате еве ке ја земам полошата варијанта 300+-10 значи сакате да ми кажете дека банкава за 3 месеци треба да направи малку повеќе од 500-600 милиони денари ???
Ако за 3 месеци упеала банкава да направи толку пари, тоа значи дека оваа година ќе прави над 1 500 000 милиони денари, што значи дека акцијава е далеку подценета и дека ќе треба да стигне дури и НЛБ, ама мислам дека тешко ќе оди тоа.
Значи според предложеното од 9-месечието еве нека биде и дупло што чисто се сомневам нека бидат и 200 милиони денари по мое мислење неможе да стигне никако до 300+-. Премногу е оптимистичко.
Денес по 15 часот ќе стигне наштимканиот извештај, па пак ќе анализираме.
Значи Хари алхемичарот 2017 решил помалку да вежба а повеќе да е*е :D

Ај да видиме дали утре ќе се прекине македонската традиција. Штом фирма извади позитивен извештај акцијата во црвено :cautious:

@bosko007 уште една твоја прогноза испадна точна (y) .
Не беше премногу тешко овој пат ама сепак :aplauz: .
А ако го земеш Когел и Брилијант инсајдерите не беа баш во грешка, ама нека има нешто и за 2018 :cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom