Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Pamti nekoj 2018koj mesec bese krajniot rok za prodazba na stb soglasno dogovorot so evropskata komisija.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Па УСА и Мексико се комшии географски, мексико има 848$ средна месечна плата а во УСА е истата 849$ ама неделно...

Истата ситуација ти е и со МК и ГР таму е х 3~4 поголема а ене кај сме локациски топ локација...

Што ако имаат локација не е тоа фирма што ородава станови па имаат згради на топ локација па вредат... хотелите за да им се конкурентни треба од корен да ги преработат а за тиа малце им се 20мил ... и бтв конкурентите нивни немаат локација??

Помина времето кога врв хотел ни беше Палас и и кога во ск се наплаќаа цени како да спиеш на менхетен ...

И баш ме занима зашто ти е скапо да ја купиш на 4250??

MTUR na 4250 e toptan 30 miliona evra a raspolaga so 20 miliona evra kesh!! Ne e valjda deka veruvas tie 4-5 hoteli deka vredat samo 10 miliona a se super lokacii !! Moe ubeduvanje e deka ovaa akcija ispod 100 evra e poklon a imas pravo sekoj so svoe ubeduvanje ;)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Па УСА и Мексико се комшии географски, мексико има 848$ средна месечна плата а во УСА е истата 849$ ама неделно...

Истата ситуација ти е и со МК и ГР таму е х 3~4 поголема а ене кај сме локациски топ локација...

Што ако имаат локација не е тоа фирма што ородава станови па имаат згради на топ локација па вредат... хотелите за да им се конкурентни треба од корен да ги преработат а за тиа малце им се 20мил ... и бтв конкурентите нивни немаат локација??

Помина времето кога врв хотел ни беше Палас и и кога во ск се наплаќаа цени како да спиеш на менхетен ...

И баш ме занима зашто ти е скапо да ја купиш на 4250??[/QUOTE

Da ne se svativme pogresno mene bas mi izgleda evtino na 4250 naprotiv pisuvam deka 6250 e nekoja realna!!

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
стигна стб и алк потврда
STB. I ALK. dobiv pred nekolku dena ,sega samo OHB. mi fali,ne znam dali dobil nekoj ili uste ne se pusteni?[DOUBLEPOST=1516906021][/DOUBLEPOST]
Pamti nekoj 2018koj mesec bese krajniot rok za prodazba na stb soglasno dogovorot so evropskata komisija.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Kolku se sekavam mislam deka rokot bese do juni 2018, ama ne sum bas siguren....

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
А само што распродадов се од КМБ вчера :facepalm:
Изгледа си подранил . . . .
Нели ти кажав да чуваш :) . И цена ти кажав (3450) :) .
Ако има добар извештај (КМБ) ќе има МАГИЈА . . .
И врати го муабетот од пред неколку месеци кога тврдев дека КМБ на 2700/2800 е подобра шанса од СТБ на 970 . . . .

п.с.
Се шалам, вртелешка е ова, некогаш гаѓаш, некогаш не . . . .
Ама со КМБ/СТБ на среден рок (2-3 години) сум убеден дека погодив.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Изгледа си подранил . . . .
Нели ти кажав да чуваш :) . И цена ти кажав (3450) :) .
Ако има добар извештај (КМБ) ќе има МАГИЈА . . .
И врати го муабетот од пред неколку месеци кога тврдев дека КМБ на 2700/2800 е подобра шанса од СТБ на 970 . . . .

п.с.
Се шалам, вртелешка е ова, некогаш гаѓаш, некогаш не . . . .
Ама со КМБ/СТБ на среден рок (2-3 години) сум убеден дека погодив.
ти @bosko007 нели си во кеш целиот и чекаше пад огромен на берзата, се караше туке дека берзата само што не тропнала. дури и кмб имаше продадено.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne e magija KMB tuku saem i brilijant katna garaza i sto se ne se rasprodade od rezervacii a eve go i feni se vraka sega taka da 4000 ke ja gledame za skoro vreme :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Продадов 7-8% од вкупниот број на КМБ акции, сакав да имам кеш . . . . за причините пишував.
Не шортав, ретко шортам . . . . не е мој стил . . . играм на долги стази . . .
Значи КМБ не докупив, а на ОХБ не одолеав . . . купував на 4600, 4750, 4800 . . . .

И ова што се случува со КМВ е случајност . . . За КМБ да стигне 6200 денари ја проектирав во 2020, а не сега :) Оваа ситуација ме затекна, но ако продолжи . . . . трлам дланки . . .
Јас не сум бил никогаш фан на КМБ, фан бев на СТБ. Јас само тврдев дека КМБ е далеку поефтина од СТБ. КМБ прв пат ја купив пред 2 години на 1700 ден. претходно никогаш сум ја немал. Еве пред пет години што сум купувал . . .
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43
(пролистајте страниците напред назад, па видете што сум купувал)

п.с.
Всушност, кога ќе полета берзава или уште колку ќе трае корекцијава . . . . изгледа ќе потрае :)
Мало раздвижување на пролет, но потоа . . .
Јас докупив ОХБ на 4750 пријавувам, а СТБ уште не сум продал . . . . никој не ја сака на 930 den. :) .
@dekis се испука на ТЕТЕ на 1850 и СТБ на 970 , а други јунаци скоро и да нема . . . .
Колку ќе нарасне профитот на СТБ во 2019 ???? Јас прогнозирам негативна стагнација . .
Денешно тргување освен историските СТБ 3, Гранит 1 акција, ППИВ 1 акција, Макпетрол 1 акција, Реплек и Фершпед заедно 1 акција, ОКТА 8, КМБ 15 . . . . Го виде извештајот од берза :D . . . Јако сте пазареле денес СТБ, а и оние оптимистите што се остреа нека кажат што купиле денес ???
ПАЗАРОТ Е МРТОВ ПОВЕЌЕ МЕСЕЦ ДЕНА . . .

p. s .
Изгледа ќе мора ние ПЕСИМИСТИТЕ да го спасуваме пазарот . . . Јас се острам за КМБ, ФЗЦ, а ОХБ веќе купив . . . .
Акциите од СТБ што ги купував на 200, 280, 390 денари ви ги продадов на 970, 930 денари на Вас ова лето . . . со тие пари купував КМБ на 2600, 2700, малку за тест на 2930 . . . . и велам дека КМБ е моето најголемо промашување во последниве 5 години.

Релаксиран сум јас, оваа ситуација со КМБ не ме тангира многу . . . Тука јас ги чекам моите 100ЕУР, а не 57ЕУР како некој инсајдери што проектираат . . . но ќе почекам некоја година, никаде не брзам.
Освен КМБ јас цело време ја препорачувам и ОХБ, а таа не е во мода . . . Немој да кажето после . . . Случајно погодил ГОЛЕМИОТ ПРОРОК :) . А Вие како сакате купувајте СТБ за 970 ден.
Цела среќа што форумов се памти и јас пишувам секогаш што правам и неможе на ми се импутира . . .
1. Пазарот беше мизерен цели 2-3 месеци . . . . . . . . . Јас бев во кеш најмногу во мојата кариера (20% од сумата на пари која ја вртам)
2. Во меѓувреме ОХБ падна на 4600 ден.. нудат акции од извршител и јас цело време докупувам 4600, 4750, 4850 . . . . КМБ не ја фатив на 2700 ден. на дисконт пред еден месец . . . .
Кешот се стопи на 5%, а ОХБ стигна 5250 денари . . . . Моментално имам потенцијална добивка . . . .
3. Возот Комерцијална тргна и ја покрена цела берза . . . Во новата година има чуден оптимизам и јас моментално уживам . . . . бидејќи јас сум укрцан внатре . . . .

п.с.
Некои малодушни ликови кои ветив дека нема да ги цитирам неможат да ми го расипат денот.
Ама приказната за скапата СТБ и ефтините КМБ/ОХБ им ја имав раскажано уште пред неколку месеци, но дали тие сфатија и како ќе заврши истата само времето ќе покаже . . . Они цело време само ја туркаа водата на нивното портфолио (СТБ) . . .
Потцртајте дека КМБ ја проектирав на 6200 во 2020 (пред некој месец кога кмб беше тапа) и дека сите ми се смееја, а види она може и во 2018/19 да стигне повеќе од 100 ЕУР . . .
моето портфолио е ОХБ, КМБ, СТБ, ЗПКО (наредени по вредност). ОХБ и КМБ ми се 80% од портфолио . . .
И вака потпораснати КМБ/ОХБ се подобра шанса од СТБ . . . . мое мислење. . . немора да сум во право. Никого не убедувам, само изнесувам став. Воопшто не се лутам ако некој има поразличен став . . . како некои . . . .

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Значи добро памтам дека продаваше комерцијална банка ме спаси да не барам кај што се фалеше за успешноста да продадеш на повисоко кога бесе пониска, затоа не попувај погоре, гледам сега последниот пост не ти е така црн колку што потроши боја да ја оцрниш економијата и берзата дека све ке пагја доле кај што било и затоа ти треба кеш.

Јас ти посакувам со здравје да си трошиш заработените пари.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
007 kolku kratno si zarabotal na berza do sega? NPR: si pocnal so 100k evra segasi 600k znaci puta x6
Тој е подобар од што можеш да замислиш. Пример долго време „се дружевме“ на мојновац, единствено ми остана нејасно до сега, како луѓе од калибарот на Бафет или Сорос го немаат земено во нивните аналитички тимови.

Како што пишал Максимус погоре, тој вели дека распродава, онака НАЈТРАНСПАРЕНТНО, и кога по 2 месеци се дебатира одредена ситуација, тој е толку голем што распродал само 20% од портфолиото, никогаш не бил под 80% во акции :masa:

По слободна проценка, еве ја ќе се обидам да одговорам на твоето прашање, сигурно почнал со заем од братучед му од 2000 евра, ама пошто е неподносливо добар, до сега е на х75, па има заработено еден стан во Центар и Волво XC90, до сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom