- Член од
- 29 октомври 2011
- Мислења
- 1.712
- Поени од реакции
- 1.152
Незнам кој е оригинал,ама мене ми е добар, и ми е оригиналИ јас овој го користам од време на време. Не е нешто најоригинален, но вкусен ми е.
Незнам кој е оригинал,ама мене ми е добар, и ми е оригиналИ јас овој го користам од време на време. Не е нешто најоригинален, но вкусен ми е.
Жолт бил претпоставувам ради кари зачинот? Евентуално куркума.Мразам ориз од кога знам за себе и го одбегнувам по секоја цена најмногу бидејќи е лигав.
Случајно денес земав храна од Take Away и му реков да клат и ориз и баш ме бендиса.
Беше со жолта боја, солен и не беше течен.
Рецепт? Бидејќи обично дома готват бел и наликува на сутлијач т.е благ и течен
Авокадото сестрами знам дека го користи у салата, и печено на лебче со кашкавал за доручек .. така да може свежо, може и готвено.. Аспарагус ќе да е за у супа добар...Можеби е малку глупо прашањето, но досега не сум готвел нешто со авокадо и аспарагус. Дали можат да се јадат живи/свежи или потребна им е приготовка од типот варење?
Авокадо свежо, јас го сакам со пилешко, риба, во салати, чоколаден мус.... Секако!Можеби е малку глупо прашањето, но досега не сум готвел нешто со авокадо и аспарагус. Дали можат да се јадат живи/свежи или потребна им е приготовка од типот варење?
Цвеклото, морковот и зелката можат исецкани по 2-3 дена да останат доволно свежи за јадење, секако ако се чуват во фрижидер. Зелката може да потемне, цвеклото да се исуши и да фати мувла, а морковот кога нема да го бива ќе стане кисел и ќе има (лигава)течност на дното од садот.Колку време би можел разновиден зеленчук да стои излупен и исецкан, без да ги изгуби својствата, а потоа само да се зачини? Цвекло, морков, зелка, краставица, кромид, домат, тоа ми е најважно?
Да ви кажам една финта за "нелигав" ориз од мајка ми, инаку и јас го неќам кашест воопшто. Загрејте рерна на повисока температура. Премачкајте тавче со путер/зејтин/маргарин. Зовријте коцка за супа (зеленчук, најмалку солена ми е). Истурете ориз во подмачканото тавче и од зовриената коцка малку над оризот да има. В рерна и проверувајте. Дотурајте од течноста по потреба додека не се ипече како што треба. Сув, мек ориз. А за жолтото се сложувам со shumeca.tableta, најверојатно поради карито. Јас на овој му ставам биберче. На здравје!Жолт бил претпоставувам ради кари зачинот? Евентуално куркума.
По мерки не знам зошто не мерам, ама од прилика... стави вода во тенџере да зоврие. Стави ориз еден филџан од прилика, стави коцка супа, некој зачин +/- остави го 10 евентуално 15 минути да се вари, после тоа исцеди го и готово. Само стави повеќе вода за да не се залепи за тенџерето, ама не и премногу...
Нели тоа што се става во мастики за џвакање? Ксантанска гума, го имам прочитано на сите пакувања.Што е Xanthan Gum?