Za Germanija ne znam ama vo Avstrija kubik drva e 70-80e, baska nema cigani da gi secat i cepat pa sega vidi. Vo Slovenija se drvata metarski ista cena kako kaj nas 50tina evra ama skapo e secenjeto i cepenjeto (povtorno nema cigani), vo Italija za ogrev ne smee da se prodavaat taze drva, zakonski se prodavaat samo najmalce godina dena suseni, se prodavaat na kilo-ton seceni i cepeni i se ogin skapi. Najeftini drva sum videl vo Srbija, tamu kubik metarski e 30tina evra. Ne znam koj te lazel deka vo Germanija se 20e kubik, moze 200e da se seceni i cepeni.
Koga kaj nas isporacanata toplinska energija na drvata presmetana vo kilovati ke ja sporedis so isporacanata toplinska energija na klimite vo kilovati to est cenata na toplinska energija za sekoj kilovat toplina sekojpat ke ti ispadne klimata poeftino greenje, bez razlika dali se raboti za izoliran ili neizioliran objekt i koja povrsina se zagreva. Se razbira treba da se znae kolkava klima treba da se zeme isto i za pecka vazi. A toa deka poveketo so se great na drva sekoe sabajle se mrznat poso preku vecer se izladuva isto i golem del od denot za da ustedat na drva e druga prikaska. Klimite skapi bile, ko da gi davaat peckite, kuncite, ogacite itn za bes pari.Da kupis asalna pecka, kunci i da naprais ogak ke te fati poskapo nego klima.
Се шегуваш сигурно ! Се работи за елементарна математика !
Amity 3 „ќумбе“ кошта 300 еур и е декларирано 12KW !!! И ќе тера вечност !
Колку добри инвертери треба за 12 KW !? Минимум 3 Хансола -20 или на рамно 120.000 ден = 2000 ЕУР кои ќе терат 5 години и ќе трошат мин 10.000 ден месечно сите заедно = 3-4 кубика дрва месечно !?!? Знаеш ли ти која топлина се добива од 3-4 кубика дрва месечно !?[DOUBLEPOST=1513342824][/DOUBLEPOST]
Математиката ти е многу веселаVo Slovenija kade sto strujata e duplo poskapa nego kaj nas a drvata ista cena matematikata pokazuva deka tamu cenovno drvata i klimite-toplotnite se finansiski izednaceni po potrosuvacka za kw dobiena toplina, ako toa go sporedime so cenata na strujata kaj nas ke ispadne deka e gore dole toplinski kw vo mk pridobien od klima-toplotna skoro upola poeftin nego kw od drvata.