Македонска берза

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Што ми е измешано извини? Батка ако имаш нешто паметно да кажеш бујрум, ама лични дисквалификации не трпам. Не сум ти ја крив бато што не знаеш на прочиташ финансиски извештај и што си финансиски неписмен. А веројатно и генерално неписмен.
Pred nekoe vreme nerazlikuvase nominalna i knigovostvena. Poleka so tolku analiza izvestai ke pregree mozokot ;)

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Pa i novite 77000 akcii ako gi racunas ,pa do sega ima 404 den. po akcija, znaci kraj na godina negde okolu 550den.Razmisli zosto SG. gi plakja tie 77000 akcii po 5350den??
Lani zaden Kvartal nemrdnal profitot ovaa godina plus imaat otpisi. Nema plateno danok istotaka, ako bide i 400 dobro kee. Platile 5350 zasto pred dva meseci billo 6000+ dane zaebat. Cena realna max 3500

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Pred nekoe vreme nerazlikuvase nominalna i knigovostvena. Poleka so tolku analiza izvestai ke pregree mozokot ;)
A ti ne mi gi citaj postovite. Ili citaj gi pooooleka. Posto ne mozam da gi uprostam do taa mera da bidat razbirlivi za tvojot skromen intelekt.

Do branchez, jas tuka nepretenciozno si napishav mislenje, ovie mi se nafrlaat so licni diskvalifikacii. Osven ako “nemas pojma sto zboris” ne se smeta za kompliment.

Jas pishav zosto diskontiram so 14%. Daj da vidime argument da se diskontira so 5%! Posto mnozenje na dobivka so 20 e tocno toa.

Ili deka nominalnata na pr USJE od 3000 den po akcija e realna valuacija. Ili deka knigovodstvenata na pr BESK e realna valuacija

Nemam jas problem vo argumentirana diskusija da priznaam greshka. Ama koj napagja na licna osnova ima da dobije po guzici

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Би сакал да замолам некој што подолго ги следи Телеком да напише образложение зашто оперативната добивка паѓа од 2014 била 1.927 М до 2016 1.245М а добивката по оданочување расте од 880М до 1,035М за тој период.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
A ti ne mi gi citaj postovite. Ili citaj gi pooooleka. Posto ne mozam da gi uprostam do taa mera da bidat razbirlivi za tvojot skromen intelekt.

Do branchez, jas tuka nepretenciozno si napishav mislenje, ovie mi se nafrlaat so licni diskvalifikacii. Osven ako “nemas pojma sto zboris” ne se smeta za kompliment.

Jas pishav zosto diskontiram so 14%. Daj da vidime argument da se diskontira so 5%! Posto mnozenje na dobivka so 20 e tocno toa.

Ili deka nominalnata na pr USJE od 3000 den po akcija e realna valuacija. Ili deka knigovodstvenata na pr BESK e realna valuacija

Nemam jas problem vo argumentirana diskusija da priznaam greshka. Ama koj napagja na licna osnova ima da dobije po guzici
hahhHah uste eden Voren Baffet sovladaj prvo elementarni koncepti nominalna smetkovostvena pa posle drzi predavanja viso smetkovodstvo Ostaj tie valuacii gluposti nevazi toa ovde barushtina izoliran pazar gledas samo maked. investi ima

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Би сакал да замолам некој што подолго ги следи Телеком да напише образложение зашто оперативната добивка паѓа од 2014 била 1.927 М до 2016 1.245М а добивката по оданочување расте од 880М до 1,035М за тој период.
Еве јас следам и пробувам да купувам, само бавничко ми оди малку. Пошто акцијата за нигде била нали, ама чим ставам налог одеднаш изникнуваат за денарче два над мене. А пусто ме мрзи да дрвам по сто пати на ден со брокерот.

Зошто паѓа оперативната добивка, причината е што поради либерализација на пазарот, ТЕЛ загуби пазарен удел, а мораше да спушта и цени за да остане конкурентен со дампинг стратегиите на конкурентите. Дополнително, минатата година ТЕЛ исплаќаше отпремнина на вработените

Нето добивката во 2014 претрпе заради данокот кој таа година беше енормен, поради операцијата на размена на згради со владата.

Кога се валуира оваа компанија, важно е да се има предвид дека и данокот во 2014та и отпремнините во 2016та се еднократни трошоци кои нема да се повторуваат. Дури и ако сме песимисти дека ТЕЛ нема да го зголемува пазарниот удел, и оперативната добивка и нето добивката ќе растат поради намалениот ОПЕКС и нормализираниот данок.

Битно е да се разбере и дека падот на амортизацијата од очекувани 200М годишно ќе даде дополнителен раст на оперативната добивка, најмалку во следниве 3-4 години. Тоа нема да значи зголемен кеш флоу, нормално, ама таа тема не ми се почиња, пошо одма че се добијам етикетица

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Се плашам да коментирам . . . но неможам да преќутам . . . Очекувам политички етикети, но јеби га мој е ризикот :) .
Незнам која ти е поентата . . . Каков показател е ова ???
Собрале помалку пари за вторите 5 месеци . . . . Фирмите или се неликвидни или работеле полошо па пријавиле помалку ДДВ . . . Гледам дека ќе им фали некој процент во наплата на ДДВ отколку што предвиделе со ребалансот . . . Значи ќе има поголем дефицит во буџет т.е. ќе имаме поголема задолженост . . .
Еве ти вистински одговор за економијата во МКД . . . индустриско производство . . .
http://emagazin.mk/vesti/vest/43632
Пораснало САМО 0,1% . . . обично растеше 3,5% до 5% во изминатите неколку години . . . . Провери сам од линкот . . .
http://www.stat.gov.mk/PrethodniSoopstenijaOblast.aspx?id=1&rbrObl=19
Ако на ова го додадеш и падот на градежништвото во 2017 . . .
Чекај и официјално соопштение за пад на БДП за некој ден . . . да не испадне овој „серково“ гледа негативно зошто политички е мотивиран . . .

Индустриското производство е солидно благодарение на оние странски инвестиции што се отворија во последниве неколку години, да не беа тие ние ќе бевме Грција (и тоа уште пред неколку години, не од 2017) . . . ., а домашната индустрија е БЕДА . . . . Странските инвестиции ја вадат економијата во последниве неколку години.
За падот на билансите на банките да не зборувам . . . тоа ќе го видиме во март/2018 . . . Според мене овој показател е и најбитен . . . .

п.с.
Еве и за оние што сметаат дека македонските банки се одлична можност за инвестирање т.е. ефтини се . . . .
Споредете со француски банки . . . Ако го земете и кредитниот рејтинг на земјата и на банката кои се ААА (најверојатно) ќе видете дека математиката и не е баш добра . . .
Овие се релевантни банки со p/e=13 p/b=0.6 и див. принос 5% . . .
https://www.google.com/search?tbm=fin&q=EPA:+GLE&stick=H4sIAAAAAAAAAONgecRoxi3w8sc9YSndSWtOXmNU5-IKzsgvd80rySypFJLkYoOy-KV4ubj10_UNU0rKLZOMMngAw3I9pzsAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwjo0-fB7OPXAhVMDsAKHTvWDE0Qlq4CCDIwAA&biw=1047&bih=472#scso=uid_Wh6wiwAJZicKwBeNWg8tKw_4:0&smids=/g/1hbvz9nmf&wptab=COMPARE
Онаа табела за мене е показател само и само дека оваа влада враќа далеку повеќе доспеано ДДВ за враќање на оние кои плаќаат ДДВ. Не знам кај гледаш помала наплата на ДДВ, јас гледам поголема.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Онаа табела за мене е показател само и само дека оваа влада враќа далеку повеќе доспеано ДДВ за враќање на оние кои плаќаат ДДВ. Не знам кај гледаш помала наплата на ДДВ, јас гледам поголема.
Збирај повеќе даноци па врајќај "успех" го нарекуваат :D

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Во истата таа слика што ти ја постираше (ред 1 ДДВ нето). . . . Само слеп човек и политички офарбан неможе да го види.
20848 милиони денари останале во буџет за првите 5 месеци, а 19094 милиони денари за вторите пет месеци . . . И пази првите 2 квартали се секогаш економски послаби од вторите два. . . .

Во истиот тој ред пишува дека со ребалансот ДДВ е намалено, поради тоа што имаме рецесија неможе да се оствари . . . И во истиот тој ред пишува дека тешко ќе го наплатат планираното со ребалансот . . . . тоа е на крај во редот . . . .
Ако падот на БДП(ова ќе излези за некој ден), стагнација на индустриското производство, падот на градежништвото, новите задолжувања, падот на активата на банките, лошите деветмесечни биланси на фирмите, не ви се некој показател, а показател Ви е враќањето на ДДВ подобро да го затвориме форумов . . . Тогаш форумов Ви служи само за бистрење политика, плукање на неистомисленици и етикетирање . . . .
Подобро е за Гранит, Бетон, Жикол да ги остават да работат на добиените тендери отколку да им враќаат ДДВ . . .
Пад на странски инвестиции не коментирам . . . .
http://denar.mk/162740/ekonomija/pad-na-stranskite-investicii
Џабе е Вас човек и да ви нацрта. Вие секогаш ќе си бидете заробеници на ПОЛИТИКАТА . . .

Види колку фирми имаат зголемена профитабилност, а колку намалена од оние што котираат на MSE . . . Отвори ФИ, прочитај, преброј и пиши . . . .

А сега нешто корисно . . . Game of thrones на македонски начин . . .
Хари и Кочо VS Енекод . . . . . За тие што им е битно Фени и имаат акции во КМБ и СТБ . . .

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=Wu02eIgUisA

Кога ќе се заврши оваа македонска сапуница и кој ќе испадне со куси ракави . . .

Последно уредено:
Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
zasega se tipicni komunjari samo redistribucija na postoecko Treba investicii za nova vrednost. Komunistan Makedonija so sDSm koj znae stoke bide krah ako nese prekine ova
Sreka Evropa e top inace interno obrafme bostan

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ако падот на БДП(ова ќе излези за некој ден), стагнација на индустриското производство, падот на градежништвото, новите задолжувања, падот на активата на банките, лошите деветмесечни биланси на фирмите, не ви се некој показател, а показател Ви е враќањето на ДДВ подобро да го затвориме форумов . . . Тогаш форумов Ви служи само за бистрење политика, плукање на неистомисленици и етикетирање . . . .
Како инвеститор треба да ти е познато дека инвестициска политика се прави претежно врз база на идни очекувања, не само на моментални показатели. На сите ни е јасно дека нема да има раст на БДП оваа година поради политичката криза и стопираните градежни активности на автопатите и запирањето на СК2014, ама затоа може да се очекува ~3% раст за следната година. Плус овој тежок период фирмите што котираат на МСЕ го пребродија релативно ок, лично мислев дека ќе биде подраматично. Уште повеќе ако догодина имаме изненадување со влез во НАТО и старт на преговори во ЕУ и ете го МБИ на 3000+.

Кога ќе се заврши оваа македонска сапуница и кој ќе испадне со куси ракави . . .
Најчесто тие што паничарат испаѓаат со куси ракави. А нема место за паника. :kafence:

Џабе е Вас човек и да ви нацрта. Вие секогаш ќе си бидете заробеници на ПОЛИТИКАТА . . .
Не Боле, некој друг е заробеник на дневната политиката, останатите овде сме собрани да дискутираме за МСЕ и економија. Секој што се обидува да протне Грујо-Зајо муабети оди на ладење, така било, така и ќе остане.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Како инвеститор треба да ти е познато дека инвестициска политика се прави претежно врз база на идни очекувања, не само на моментални показатели. На сите ни е јасно дека нема да има раст на БДП оваа година поради политичката криза и стопираните градежни активности на автопатите и запирањето на СК2014, ама затоа може да се очекува ~3% раст за следната година. Плус овој тежок период фирмите што котираат на МСЕ го пребродија релативно ок, лично мислев дека ќе биде подраматично. Уште повеќе ако догодина имаме изненадување со влез во НАТО и старт на преговори во ЕУ и ете го МБИ на 3000+.

Најчесто тие што паничарат испаѓаат со куси ракави. А нема место за паника. :kafence:

Не Боле, некој друг е заробеник на дневната политиката, останатите овде сме собрани да дискутираме за МСЕ и економија. Секој што се обидува да протне Грујо-Зајо муабети оди на ладење, така било, така и ќе остане.
1. 3% раст за 2 години е повеќе од смешно . . . . Катастрофа . . . За НАТО сонот пишував веќе несакам да се повторувам . . . А и за тие 3% ќе се шлепаат на странските инвестиции во зоните, а не на работата на домашните фирми . . . Тие 3% како резултат ќе не доведат на последно место во Европа по раст, а последно место во Европа значи и меѓу последните во свет . . .

2. Не е проблем паниката . . . Нема паника кај мене . . . Јас и понатаму сум активен, но купувам она што мислам дека е ефтино што мислам дека има перспектива за раст по 3 години . . . . Имаме среќе што пазарот се состои од 7-8 фирми па не тресна 30% до сега, а изгледа и хрватите се повлекоа поприлично . . . .

3. @Branchez голем дел од Вас не дискутираат туку НАВИВААТ. Навиваат за акциите од своето портфолио без да се согледа реалната ситуација . . . . Навиваат за својата партија, не дека е добра, туку зошто го мразат противникот . . . И ако човек не размислува како Вас одма етикетирате . . . Така е и со тебе кога е во прашање СТБ . . .

p.s.
И се она што го пишував се оствари . . . .
Како за СТБ така и за падот на берзата . . .
Провери ли за резервациите на СТБ дека се 1/3 од бруто добивката во 12 од 16 НБГ години . . . ??? Каде е конструктивноста ???
Еве кој ја продава СТБ и дека треба да се продаде . . . Но која ќе биде цената ќе видиме . . .
http://www.seebiz.eu/ek-inzistira-na-prodaji-nlb-a-banka-dobiva-administratora/ar-166795/
Околу ладењето . . . Сам се ставам на ладење . . . Без конструктивност џабе е се . . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
https://www.youtube.com/watch?v=8FxEXbMyr-g&feature=youtu.be

Интересно кој сакал Фени да го лапне за ич пари, цел квартал на Македонска Економија го заебаа преку обид правење криза во 2те најголеми банки. Ова вака нацртано пластично за Бошко е измислено.

Само слеп човек и политички офарбан неможе да го види.

Kajgana Shop

На врв Bottom