Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Jako ti e ova...da ja presmetas matematicki dobivkata na TTK nedela dena pred samite da ja objavat. Samo, tugjinata pusta da ostane, ne e lesno od strana da se trguva so vakvi nisko likvidni volatilni akcii, taka da ke mora da se drzime do stabilni visoko likvidni opcii.

Kako na primer TEL. Sea cicho da kaze kako e matematikata. Ne 5% 6%, tuku zborime za 30tina posto povrat za godina dena. Kako? Pa eve vaka: po dosegasnite rezultati e realno da se ocekuva dividenda od okolu 20den, plusminus 2 max. Poslednite 2 godini investitorite baraat div povrat od nekoi 6% od TEL, taka da 20/0,06= 330 den. Otprilike tolku ke bide akcijata godina dena od sega. Toa mu doagja negde 22 % kapitalna dobivka od segashnite 270, plus 7te % dividenda, ravno 29, ma daj da zaokruzime na 30 POSTO.

E toa e povratot na tie koi kupija i ke kupat na ova cenovno nivo. Tries posto na stabilna nezadolzena firma so visokolikvidna akcija, pa toa go nema ni vo :cool:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Нешто околу ТТК, ОХБ и даноци . . .

Ttk si gazi pak... kaj se tie so kazuvaa deka e vo sloboden pad? :)
Незнам каде го гледаш ГАЗЕЊЕТО . . . Јас кај ТТК гледам константна стагнација . . . Од сите банкарски извештаи кои излегоа до сега мислам дека се едни од најслабите . . . Многу пати сум пишувал за тоа дека помалите банки се осудени на пропаст . . . ТТК скоро и да нема кредитен раст со години . . . ТТК има пад на нето приходи, а тоа не е газење, само профитот е поголем поради намалени резервации . . . . Следна година кога ќе остават повеќе резервации профитот ќе им падне и се така во круг ако нема кредитен раст од 15-20% . . . . .
Охридска која е во „говна“ оваа година има генерирано поголеми приходи и успева да покрие големи промашувања, но не запира со кредитирање и се доближи до славната тројка. Заедно со Халк имаат најимресивни резултати во последниве неколку години. Вистинската сила на Охридска ќе се види следната година . . . Ако другата година се врати со добивка 8-9 милиони ЕУР ќе биде хит акција на МСЕ, но ако продолжи со резервации од 10 милиони евра може да ја префати синдромот „комерцијална“ . . . Вистинскиот правец на ОХБ ќе се види за една година, а правецот на ТТК е стагнација освен ако не ја шитнат . . . Инаку деветмесечниот билансот на ОХБ го оценувам како солиден . . . Успеваат да ги амортизираат ударите и да остварат солидна профитабилност . . . Оваа година очекувам профит на ОХБ од 4 милиони евра, а за догодина цели 8 милиони евра, па ќе видиме . . . .

Околу даноците . . . . . .
Новата влада многу лута . . . Скоро и да нема некој позначаен проект реализирано. Нема идеа, а уште помалку план . . . Укинаа РДТ, поради популизам отворија дупка во буџет, а сега зголемуваат акцизи таа иста дупка да ја покријат . Прогресивен персоналец не воведуваат зошто не се сигурни како ќе влијае врз економијата . . . А ова последното со данок на добивка е врв на конфузијата. . . Зошто еден Џонсон Мети би останал во мкд ако го даночат со 20%, а не би се преселил во еден куп неразвиени држави и да плаќа околу 10% данок на добивка . . .

Инаку го слушав Тевдовски на 24 Вести и најави дека се размислува дивидендите дирекно да се оданочува со повисоката ставка од прогресивниот персонален данок (околу 18%), а јас лично се надевам дека ќе го предомислат . . . . .
Ако ова го спроведе, да зголемат данок на добивка и почнат да оданочуваат дивиденди дирекно со повисока ставка ќе ја закопа МСЕ и ќе донесе ЖИВОТ само за директорчињата кои ќе ги секнат дивидендите . . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Значи а некој пркне у оваа држава одма рекет да му се земе преку повисок данок на приход дали е компанија или физичко лице одма да се извадат парите од економијата да не вртат и да се даде на државни паразити да цицаат како вошки. Затоа никој не сака ништо да работи у оваа дрќава сите гледаат у администрација да се пикант.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Нешто околу ТТК, ОХБ и даноци . . .

Незнам каде го гледаш ГАЗЕЊЕТО . . . Јас кај ТТК гледам константна стагнација . . . Од сите банкарски извештаи кои излегоа до сега мислам дека се едни од најслабите . . . Многу пати сум пишувал за тоа дека помалите банки се осудени на пропаст . . . ТТК скоро и да нема кредитен раст со години . . . ТТК има пад на нето приходи, а тоа не е газење, само профитот е поголем поради намалени резервации . . . . Следна година кога ќе остават повеќе резервации профитот ќе им падне и се така во круг ако нема кредитен раст од 15-20% . . . . .
Охридска која е во „говна“ оваа година има генерирано поголеми приходи и успева да покрие големи промашувања, но не запира со кредитирање и се доближи до славната тројка. Заедно со Халк имаат најимресивни резултати во последниве неколку години. Вистинската сила на Охридска ќе се види следната година . . . Ако другата година се врати со добивка 8-9 милиони ЕУР ќе биде хит акција на МСЕ, но ако продолжи со резервации од 10 милиони евра може да ја префати синдромот „комерцијална“ . . . Вистинскиот правец на ОХБ ќе се види за една година, а правецот на ТТК е стагнација освен ако не ја шитнат . . . Инаку деветмесечниот билансот на ОХБ го оценувам како солиден . . . Успеваат да ги амортизираат ударите и да остварат солидна профитабилност . . . Оваа година очекувам профит на ОХБ од 4 милиони евра, а за догодина цели 8 милиони евра, па ќе видиме . . . .

Околу даноците . . . . . .
Новата влада многу лута . . . Скоро и да нема некој позначаен проект реализирано. Нема идеа, а уште помалку план . . . Укинаа РДТ, поради популизам отворија дупка во буџет, а сега зголемуваат акцизи таа иста дупка да ја покријат . Прогресивен персоналец не воведуваат зошто не се сигурни како ќе влијае врз економијата . . . А ова последното со данок на добивка е врв на конфузијата. . . Зошто еден Џонсон Мети би останал во мкд ако го даночат со 20%, а не би се преселил во еден куп неразвиени држави и да плаќа околу 10% данок на добивка . . .

Инаку го слушав Тевдовски на 24 Вести и најави дека се размислува дивидендите дирекно да се оданочува со повисоката ставка од прогресивниот персонален данок (околу 18%), а јас лично се надевам дека ќе го предомислат . . . . .
Ако ова го спроведе, да зголемат данок на добивка и почнат да оданочуваат дивиденди дирекно со повисока ставка ќе ја закопа МСЕ и ќе донесе ЖИВОТ само за директорчињата кои ќе ги секнат дивидендите . . . .
Druze boshko,

1.ako nekni kupeshe ttk na 695 ili na 720 I za tebe kje gazeshe, ama ti ne me slushash I kupi kmb... :)
majtap na strana, ttk za 6 meseci imashe rast na krediti od okolu 13%, a rast na aktiva od okolu 10% (ako se sekjavam dobro)... sigurno i so q3 imaat, a do kraj na godina i mozebi povekje... znaci rastat, ama pak se mali ok...

3. Ohridska rabotat super, ama ovie dva krediti kje im jadat 2-3 godini, a posle kje porabotat ushte 2-3 godini za subordiniraniot kredit so 12 % kamata a posle kje fati nova svetska kriza... :)

3.dzonson meti ne plakja nikakvi (!) danoci, a ne pak danok na.dobivka... oslobodeni se 10godini, a potoa partalite I Srbija, Sirija, Papua nova gvineja, usvet kje fatat...

4. A inaku personalec za dividenda od 18%, ako za drugite ostane 10%, jas lichno kje go turnam na ustaven sud... ne smee da se pravi zakonska diskriminacija na potekloto na prihodot... nema razlika od prihod od zemjodelie I prihod od dividenda, moze da zgolemat za se na 18%, a posle neka davaat osloboduvanja, e toa nema da im prodze oti togash se kje napravat kasha I popara I samite kje si kupat eftin bilet vo eden pravec so wizz air :)

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Druze boshko,
4. A inaku personalec za dividenda od 18%, ako za drugite ostane 10%, jas lichno kje go turnam na ustaven sud... ne smee da se pravi zakonska diskriminacija na potekloto na prihodot... nema razlika od prihod od zemjodelie I prihod od dividenda, moze da zgolemat za se na 18%, a posle neka davaat osloboduvanja, e toa nema da im prodze oti togash se kje napravat kasha I popara I samite kje si kupat eftin bilet vo eden pravec so wizz air :)
Ако не ми веруваш за оданочувањето на дивидендите со поголема ставка слушни со свои уши ..
Гледај на почеток околу 4:30 . . . објаснува Тевдоски . . . Инаку гледај ја цела дебата . . Добра е . . . .

https://www.youtube.com/watch?v=inIToy2W_Fo

А тешко дека ти ќе го бутнеш на уставен . . . Имаат тие правници . . . и денес некој плаќаат 10%, други ефективни 7%(кирии), некои автори само 5% . . . .

(Доленаведеново нема врска со Декис ;) , туку е моја лична исповед)

Мало појаснување. . . иако мразам дебати политички . . . но ова го сметам за економија
Некој политички навивачи ме етикетираа како „вмровец“, а јас јавно се декларирав за фан на Груевски, а не „вмровец“ . . . . , а нив им се креваше коса кога ќе чуеја како некој може да го брани Груевски, а се смета за политички неутралец . . . . Еве зошто . . .

1. Сите овие години данокот беше 10% и во ек на економска криза персоналецот остана 10%, а фирмите беа ослободени 4-5 години од данок на добивка . . . . Даноците не се зголемуваа иако дупката во буџетот беше огромна.. Мојата мала фирма од ова виде аир . . .
2. Пред Груевски персоналниот данок беше прогресивен (15%, 18%, 24%), ДДВ беше 19%, а данок на добивка 15% . . . Фирмите (и мојата) плаќаше повеќе . . .
3. Придонесите минимално се намалија 2007/08 . . . Ова не ја тангира берзата, но фирмите да . .
4. Неколку години сме ослободени од персонален данок за капитална добивка, а тоа има придонес и во придвижување на берзата . . . .

Денес имаме дебати, најави, и.т.н. Повлекувам се ова е во НАЈАВА уште не е реализирано.. Се најавува од кабинетот на министерот за финансии, а не од БОКИ13 и курир . . . Се надевам дека нема ни да се реализира
1. Зголемување на акцизи на дизел.
2. Зголемување на персонален данок и повисоко оданочување на дивиденди
3. Прогресивно зголемување на данок на добивка (главен Бранимир Јовановиќ советник на министерот) . Е ова најмногу ќе ги погоди банките т.е. МЕНЕ (нас) зошто дивидендите на банките ми се главен извор од играњето на берза . . . . Еве линк . . .

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/jovanovikj-se-razmisluva-za-promeni-i-vo-danokot-na-dobivka

п.с.
Ова се факти, а не телефонско воајерство . . .
Ако може да се дебатира за даночни политики, а не за гола политика, бомби, рекла казала . . .
Овој популизам околу даноците ќе измести доста во економијата . . . . Даночниот систем беше добар за Македонија . . .
И немој случајно да почне да се враќа 15% ДДВ бидејќи тоа ќе ни ја заебе цела држава . . . Ќе колабрира буџетот, а со тоа и економијата . . . Од овој експеримент нема назад . . .
Последново ми одговара, но не е возможно да функционира. Последиците се големи.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Факат човекот вика 18% за приноси од дивиденди кирии итн. За ефикасни пазари и акции тоа не би требало да смени ништо. Зошто? Бидејќи таму кај што инвестираат правни субјекти, не се плаќа персоналец, туку данок на добивка. Ама за неефикасни акции кај што доминираат инвеститори физички лица, цената инстантно би се корегирала за, ете во случајот, 8%. Затоа и сум на став дека моментално на МСЕ вреди човек да се држи исклучиво за акции кај што се вовлечени правни субјекти, пред се’ фондови, зашто тие тргуваат подинамично и на отворен пазар.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Факат човекот вика 18% за приноси од дивиденди кирии итн. За ефикасни пазари и акции тоа не би требало да смени ништо. Зошто? Бидејќи таму кај што инвестираат правни субјекти, не се плаќа персоналец, туку данок на добивка. Ама за неефикасни акции кај што доминираат инвеститори физички лица, цената инстантно би се корегирала за, ете во случајот, 8%. Затоа и сум на став дека моментално на МСЕ вреди човек да се држи исклучиво за акции кај што се вовлечени правни субјекти, пред се’ фондови, зашто тие тргуваат подинамично и на отворен пазар.
Moze li da posocis koi bi bile tie akcii ?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Utre okta kje objavat rezultati...

Hellenic petroleum objavija pred nekoj den vonredna dividenda, vtora vo 2017.

Prognoza za okta??? Ne se somnevam deka prihodite kje im bidat kvalitetno zgolemeni ama dobivkata???

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
10 години SG во охридска . . . .
Мислам дека не е лошо да се има во портфолио . . . . Една од малубројните фирми на МСЕ кои останаа . . . .

https://off.net.mk/vesti/makedonija/ohridska-banka-sosiete-zheneral-proslavuva-deset-godini-od-postoenjeto-na-sosiete#4

Најуспешна банка во МКД во последниве 2 години, не случајно зема награди има тука и факти . . ., но дали ќе остане на патот или ќе излета ќе видиме во иднина . . . .
За десет години кредитите пораснале 10 пати, активата 4 пати . . . Што понатаму . . .
Јас ја проектирав на 200 евра на крај од 2019 . . . но изгледа ќе препроектирам за крај на 2020 . . . Не толку поради годинешниве резервации туку поради застојот на кредитирањето кај сите банки . . .
Јас сум оптимист дека наредна година ќе си дојде се на свое место само ќе забави кредитирањето . . .
Ајде некоја прогноза за и против која ќе потикне размислување . . . Мислам дека ОХБ вреди да се прати и дека ќе биде интересна понатаму.

п.с.
Инаку јас сум со 1/3 од моето портфолио во ОХБ . . . . Мислев некни да докупам, но немаше поголема понуда, а можеби е време за стагнација на МСЕ и чекање на нови сигнали . . .
Потсетувам дека французите ја купија за 8200 денари по акција пред точно 10 години . . .

Член од
7 август 2011
Мислења
4.979
Поени од реакции
15.321
Која брокерска куќа ја препорачувате? Само за тргување, совети од нив не сакам :D

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Па Бошко, и ДТ купи 10% ТЕЛ за 400 ден, и Ист Капитал купи 10% КМБ за 3500, па кај се сега цените на тие акции? И Виена купи КЈУБ за 2000...да не редам. Тоа само покажува колку јака тенденција постои за преценување дури и кога се прави дју дилиџенс. Пазарот е најмеродавен да ја одреди цената и никој друг.

Инаку се слагам дека ОХБ вреди да се следи. Ми се чини лани најавија поголем пеј аут, може и да провериме. Ако тоа се реализира, може да стане многу интересно. Само логично прашање: зошто се земаат субординирани ако се исплаќа добивката? Како човек да не биде малку скептик?[DOUBLEPOST=1510594487][/DOUBLEPOST]Да, не ме мрзеше да им го најдам планот до 2020та објавен пред само 5 месеци

http://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=45175

Мислам ќе се сложиме дека малку ги утнале проекциите за годинава. Малку повеќе

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom