Македонски Натприродни суштества

D

dARK_ElementaL

Гостин
Ова да го чујам од дете,ќе речам ај мало дете е,има бујна фантазија.
Ама,ти,бре ?!
Возрасен човек си,а што зборуваш/пишуваш.
Да не ги виде случајно или си зема некоја чашка повеќе ? :pos::pos:[DOUBLEPOST=1510148022][/DOUBLEPOST]
Зошто,бре ?
Што ти направила ? :pos::pos:
Кога сме кај чашките, мајката природа е најдобра кога ќе земе некоја чашка плус.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
732
Има и од словенската митологија, но постојат и позајмувања или преземања од други верувања, што е сосем вообичаено. Така на пример, Мојрите стануваат наречници, а суштества како што се самовилите (нимфи, океаниди, дријади), вампирите (ламија, емпус), врколаците (Ликаон), со извесни варијации има низ повеќе митологии. Нешто е увезено и „прилагодено“ од Блискиот Исток (многубоштво, јудаизам, христијанство, ислам), нешто се задржало од предсловенските верувања на овие простори итн.

Оние што ги читале вампирските приказни на Цепенков ќе забележат дека вампирите во македонските преданија многу се разликуваат од вообичаената претстава за нив во светот, која е наметната од Холивуд, а воспоставена од автори како Ле Фану, Стокер и други.

Интересни се и самовилите, чија природа претрпува измени, па сега се многу пофини и порасположени за дружење со луѓето од порано (веројатно тој тренд го има започнато Толкин). Дури и во келтската митологија (во хронолошки поширока смисла Велс, Ирска, Шкотска) самовилите важат за суштества кои не е лошо да се избегнат, а и кај нас во приказните, со извесни исклучоци, тие се прилично „тешки“.

Ѓаволот, змејот, ламјата имаат доста важно место во народните верувања. Како натприродни битија се појавуваат и некои болести - треска, чума. Тие се главно од женски род :)
Чума како болест постои и пред неколку дена настана епидемија во Африка предизвикана од бактеријата што ја предизвикува Чумата (Yersinia Pestis)
А инаку да, таа кај нас е интересно кажано дека била жена што одела со сабја и ги зимала душите на народот. Според некои таа има сабја а според некои немала.
Во секој случај интересно е прикажана. Разберете го значењето на сликава.:)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Разберете го значењето на сликава.:)
Па добро, можда чумата била грда напушена црнкиња со неисечени нокти. Од Африка. Овде веројатно е приведена во акција на органите за борба со наркотиците и дрогата. Од страна се гледа трава веројатно наменета за дрогаши. Црнците отсекогаш биле сомнителни. Црна чума, Црна Арапина...

D

Daedalus

Гостин
Ова да го чујам од дете,ќе речам ај мало дете е,има бујна фантазија.
Ама,ти,бре ?!
Возрасен човек си,а што зборуваш/пишуваш.
Да не ги виде случајно или си зема некоја чашка повеќе ? :pos::pos:[DOUBLEPOST=1510148022][/DOUBLEPOST]
Зошто,бре ?
Што ти направила ? :pos::pos:
Знам дека масонството има врска со религија.
Јас како Христијанка мислам дека на Бог баш не му се допаѓа што прават повеќето од масоните.
Желбата да го контролираш светот користејќи се со валкани методи не е во склад со она што го налага религијата.
А зошто мислиш дека е помалку дебилно, да веруваш у ангели, демони и други натприродни суштества, умно мое?

Да не си видела случајно некој ангел, сува интелигенцијо?

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
А зошто мислиш дека е помалку дебилно, да веруваш у ангели, демони и други натприродни суштества, умно мое?

Да не си видела случајно некој ангел, сува интелигенцијо?
Јас верувам во Господ.Верувањето во Господ е нешто нормално.

D

Daedalus

Гостин
Јас верувам во Господ.Верувањето во Господ е нешто нормално.
Господ и нека ти е напомош, пошто не ја бива со овој сув интелект со кој те обдарил.

Последно уредено од модератор:
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Зошто мора така тешко да навредуваш ?
Дека е тешко искомплексирано гревче што достигнување во животот му е да отвори кајгана и да вреѓа соговорници. За жалење е, сериозно.

D

Daedalus

Гостин
Пошто т'нок си со логичко резонирање. Абе, ја можда сум искомплексиран, можда и не, можеби сум аутист, питам у Шутка итн...
Тоа не го мења фактот дека оваа е глупа ко мамуза, дека ти споро сфаќаш работи и слично.
А веруј, мојов став нема врска со тоа дали ја се слагам со тебе, погрешно си сконтал.
Ја за многу работи, скроз не се слагам и сум се расправал и со @Beric Dondarrion, @Psyside, @Shahbaz и така натаму, а сепак мислам дека се убер паметни ликови. Ти си така, поспор. Бил ја исфрустриран, глуп, сакат, не го мења тоа фактот дека си цигла. Сеа знам дека ќе ме сталкаш по теми, пошто си повреден и ти значи ова што ти го пишуем, ама ќе ти помине, ќе се помириш.
Искористи го максимумот од твојот интелектуален потенцијал у животот, не е све у интелектот, важно е и да бидеш добар и грижлив човек.

Kajgana Shop

На врв Bottom