Drugari aj malku na povedri temi ja zateravme so raspravii.
Inace denes mi ja montiraa klimata Daikin ftx 50 gv. Do sega sum nemal nikakva klima, go procitav cel forum i da spodelam impresii.
Planirav lani da zemam klima pa pocnav so citanje na forumov da ne recam stanav poluekspert za klimive. Oddeliv nekolku marki na klimi megju koi bea na prvo mesto Gree
,vivaks , tosiba i daikin. Iskreno ovie gi gledav i se mislev koja kje odgovara vo mojot prostor od okolu 40 m2 salon i dopolnitelni 20 m2 spalna so hodnice i kupatilo odvoeni so vrata. Termopan prozori, 25ka cigla izmaltarena od dvete strani gorniot sprat vo faza na karabina, se raboti za kukja izlozena na veter od site strani.
Najprvo otidov do Greestore prv vpecatok super nov salon ubavi prodavacki koi go falat brendot mi go preporacaa hansolot kako jaka i taman za mojot prostor no citajkji go forumot i prekumernoto falenje na brendot se otkazav od gree.
Vivaksot mnogu lugje go falat gledam po stanovi se montira mnogu no nekako mi bese mal za mojot prostor imase ubava cena no se otkazav i od vivaks.
Dilemata bese megju Daikin i Tosiba pa popustot sto go dadoa od ics group i nekoi pozitivni komentari od forumot se odluciv za 50 gv koja ja plativ 58 300 denari. Ja plativ 31 vi posleden den od popustot za dva dena ja montiraa za koe plativ 5550 denari.
E sea okolu montazata dojdoa tocno kako sto kazaa u 9 trojca povozrasni monteri vlegoa se rasfrvaa na site strani pocnaa da gledaat i me razubedia za polozbata na vnatresnata edinica za koe i jas se sloziv pocnaa da busat prasini na site strani eden nadvor eden vnatre i tretiot vika abe ne e taa klima ,gv treba tuka. Mi namontiraa poslaba
. Pa vadi pa pak od ponovo aj vikam kafence sabajle bese edniot da go zeme kafeto od brzanje go isturi na tepih nov ganc. Jebiga !!!
Namestia sala zaebancija muabet vika sto ne se javi kje sredevme za poevtino
e jebiga vikam od kaj da go znam monterot aj za drugata vikam. Majka sajka na gazdite slabo plata i slicni makedonski muabeti, vakumiraa 10 minuti bakar stavia oklu 2 metra jas nesto sugeriram ali nisto
. Na kraj po edna rakija i otidoa imaa za montaza 4 komada.
Klimata izgleda grandiozno nadvoresnata tivko raboti vnatresnata pola zid mi go zafati nekako bucna e i po malku nervira kako vnatresnata da e pobucna od nadvoresnata.
Oklu greenje za 20 minuti pocna da se custvuva toplo vo salonot kukjata prv pat se gree , i staviv edno termometarce na izduvot imase okolu 45 stepeni .
Kje vidime kako kje se pokaze na ladno pa kje spodelam iskustva bez da favoriziram deka e najbolja na svet, mislam deka realni soveti falat na forumov za da mozat lugjeto polesno da se odlucat. Pozz!!!