Македонска берза

Член од
15 февруари 2012
Мислења
438
Поени од реакции
539
Со очекувана заработка од 40 евра по акција на крај на годината на ТНБ, очекуваното П/Е при оваа цена на акцијата изнесува 5.5! Јас би рекол многу поволно.

П.С. Имам ТНБ. И тоа многу, за мој мерила.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Znaci kolku e 6,7/22,4. Strana 26 cinam
Тоа 6,7 е ставка Задржана добивка за инвестициски вложувања, ти фали ставката За општ резервен фонд, која е мистерија (лани беше 7.8 милиони).

Член од
12 март 2009
Мислења
20.889
Поени од реакции
17.114
Тутунска се ѕверови . . . Најдобри во МКД, ако СТБ ќе има поголем профит. Билансот е резултат на долгогодишните високи резервации, па сега можат да олабават . . . Сега мора да се билдаат билансите поради продажба на мајката, а добар дел од добивката сигурно ќе ја исплатат како дивиденда . . . Моја прогноза 1200 денари . . .
Кога ќе помине гужвата околу продажба на НЛБ и резервациите и профитот се враќаат на вообичаените бројки . . . . Профит околу 20 милиони и резерации околу 12 милиони еур . . .
Користете додека не ја смениле политиката . . . .
Исто се случува е со СТБ. Мислам дека во 2018 ќе биде последната голема дивиденда и за двете банка. После следува намалување на дивидендата.

@dekis вистински погодок со Тетекс . . .
Најпријатно изненадување на мсе, дури попријатно и од банките . . . Тие имаат најголем дивиденден принос оваа година на мсе . . . Незнам што се случува. Но, најкомуњарската фирма со Глигорие Гоговки и Тито Беличанец на чело, гробарите на Тетекс и Тетово, која нема core bussiness вака коректно да дели дивиденда на акционерите е вистинско чудо, просто невероватно . . . И тоа веќе трета по ред. Очекувам стотче и во април/2018. Да знаев да упросечев на време ;).
И пази јаки инвеститори на MSE, вондредна добра дивиденда, а акцијата стрмоглаво паѓа. Штета што не и верувам на фирмата и менаџментот . . . . .

Немам ТНБ, имам СТБ и нешто ситно Тетекс.
што е ова денес СБТ ?? има нешто сериозно или ???

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
што е ова денес СБТ ?? има нешто сериозно или ???
Ne ja sledam . . . Mala banka, visoki rashodi, slaba profitabilnost . . . Dosta spekulativna akcija . . . Makar sto menadzmentot i gazdite celo vreme kupuvaat, no dali ke ja bide kako banka. . .??? Ich ne mi e po kejf . . . A koga kje ja sporedam so golemite banki mi e preskapa . . . No koj znae mozebi OTP za niv kje iskeshiraat :) . . .
http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=25
Да ја освежам темава. Поздрав
Педери се овие од мојновац . . . Исто се случи во 2009, а и сега со падот на Агрокор . . .
Мислам дека го укинаа со намера и по 5-6 месеци го вратија. . . Иако мојновац е подобро организиран форум (технички и кориснички) мислам дека треба да го одржиме форумов(кајгана) . . . . И ради конструктивност да баталиме политика . . . Јас кога имам нешто умно да напишам ќе пишувам на двата форуми, но не сум доволно умен во последно време :) . . . .

п.с.
Ова ми е као дежаву од 2009 . . . . Кога беа најпотребни они беа укинати . . .

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.391
Ај уште малку политика:

https://sdk.mk/index.php/makedonija/tri-banki-pobaraa-stechaj-za-feni-im-dolzhi-40-milioni-evra/

„Ќе кажам само дека компанијата не поднела завршна сметка и дека тоа некој го дозволил.
Како Влада ќе се залагаме секој што ги прекршил законите да понесе одговорност“, рече Анѓушев

Добро бе, дали е некој нормален овде? Завршна сметка не доставиле.
Па мене ме казнија 2.000 евра, зошто не сум доставил завршна сметка на фирма која немаше никаква трансакција цела година.

И згора на тоа поради изборите, се ќутело од сите страни се до сега. :uzi:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Ај уште малку политика:

https://sdk.mk/index.php/makedonija/tri-banki-pobaraa-stechaj-za-feni-im-dolzhi-40-milioni-evra/

„Ќе кажам само дека компанијата не поднела завршна сметка и дека тоа некој го дозволил.
Како Влада ќе се залагаме секој што ги прекршил законите да понесе одговорност“, рече Анѓушев

Добро бе, дали е некој нормален овде? Завршна сметка не доставиле.
Па мене ме казнија 2.000 евра, зошто не сум доставил завршна сметка на фирма која немаше никаква трансакција цела година.

И згора на тоа поради изборите, се ќутело од сите страни се до сега. :uzi:
Не е ова од сега, малку е подолго ама прочитајте како пропаднал комбинатот.

http://makfax.com.mk/daily-news/хари-костов-објасни-како-фени-од-ги/

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Не е ова од сега, малку е подолго ама прочитајте како пропаднал комбинатот.

http://makfax.com.mk/daily-news/хари-костов-објасни-како-фени-од-ги/
Добро е што ќе се продаде за 1 долар :)
Ете школски пример како посранковци банкари се опијанети од т.н. гаранција од која „ни денар не е чепнат“ кои на крајот си остануваат со прстот во уста во моментот кога се повлекува т.н. гаранција и го слушаат оној страшен муабет од филмовите „извенете ама ние не можеме...“

Кога веќе сме кај политика, еве го 09-2017 на ниво од 09-2016 :D
http://meta.mk/industriskoto-proizvodstvo-so-blag-porast-vo-poslednata-godina/

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не ми е јасно компанијата имала рамковен кредит од речиси 70м евра, а тие одлучиле да не го користат и да заглават?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Problemot sto go imam so Tetex i site ostanati tekstilni firmi, e kako ke go izdrzat najavenoto zgolemuvanje na minimalnata plata? Tie veke se pogodeni od prethodnoto zgolemuvanje od prethodnata vlada, koe ne bese tolku golemo kako najaveniov minimalec od 200 jura.

Ako go gledame izvestajot na Moda na pr., pagja vo oci ogromniot porast vo troshoci za vraboteni, koj prakticno ja jade celata dobivka. So predvidenoto zgolemuvanje ke se dovede vo prashanje opravdanosta na toj biznis vo celina.

Verojatno za Tetex ke bese popametno da investiraat vo tehnologija sto ke im ja podobri produktivnosta, namesto sto se rasfrlaat so dividendi. Moze zatoa akcijata pagja?

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370

Kajgana Shop

На врв Bottom