Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Bosko with all due respect but:

Ti bratko zivees so balkanskuit mentalitet kje ja zapalam mojata kukja za da izgori kukjata na komsijata...

1. Zvucis kako politicarive, nie nemame nikakva korist da dojdeme na vlast-oci kje si izvadat i kje se ispotepaat posto nemaat koris tuku da ni go napravat nas zivotot poubav. Taka i ti abe jas sum aut jas nemam akcii jas ne sum zainteresiran za tplf ama prv solis pamet i kazuvas jas sum za ojle dojle venko kompanija koj i da se, jas navivam za niv. Ako tolku sakas da navivas i da pomognes da go izbrkame hadzi mishev ajde be bratko kupi 2-3000 akcii i daj mu ovlastuvanje na Venko da te zastapuva da sobere 51%. Pa posle vikni gi rusite i opa akcijata neli kje ti ripne enormno i kje napravis profit do nebo, dividendi cuda ... ete ti investicija na koja kje zarabotis pari ...
2. Jas imam 300 akcii tamu i ne krijam, vlezen sum preku 5 godini. Kako akcioner sakam da si ja zastitam firmata i investicijata. Da firmata momentalno e sranje no ne sekogas bilo taka, ako ti teknuva se delea dividendi ... akcijata imase denovi koga vredese i po 4-5000 den se barase akcija plus se investirase i bese megu top 10 akcii no kako i se ostalo koga firmata glavniot pazar i e vo mk podlezi na politika i politicki igri...

3. Iskreno mene ne mi se dopagjaat takvi offshore skrieni igri i ne zboram samo za tplf, tuka ima mn drugi... mn takvi samo pumpaat profiti nadvor od mk, zasto da go prezemat MAkpetrol i da se cica profitot nadvor i uste mn drugi...sekoj gazda krade i alk, i mpt i stb SITE. Ama jas povekje sakam bosko da gi zeme parite i da gi trosi tuka so sto kje pridonese za nasata ekonomija otkolku da gi zeme Petko od kajmanski i da gi potrosi na jahta...

Koj kako saka, na kraj site nie investirame i gledame napred kako da si vratime profit, moze ti imas 20% pa kje prodades na Venko pa kje go napravis profitot na stoletieto...

Полошо од ова за кое пишуваш е тоа да . . . .
Те земе под контрола некој директор (читај Хаџи Мишев) кој има само 1% од акциите . . . со притисок собрал уште 40% полномошни од вработените и така те вози 20 години . . . . ја цица фирмата . . . ја носи пред стечај . . . без бизниз . . . полна со кредити . . . и благодарение на КМБ уште постои ТПЛФ . . . .
Ако не го откачат акционерите Хаџи Мишев отиде Топлификација во стечај . . . .

На крај тие странци, кои и да се, КУПИЈА 20% за разлика од стариве лопужи кои сите заедно немаат 4% . . . . Нека извади Хаџи Мишев пари нека ги плати ситните акционери, па нека краде колку сака после, но тој сака да краде со само 1% . . . . барем 3% да имаше како прав газда :) .
p.s.
Teto e proekt na HadziMisev . . . Toj gi donese . . . Toj se zadolzuvashe . . . A sega Toj gi tuzi i nikako da gi dobie . . . I uste so prikaznata "Parite od TETO" ve vozi site.... So srekja jas sum aut, a vie kako sakate.
Jas sum za Venko, a Venko e so rusite . . .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Бошко а Хари Костов колку % има во кмб, ја владее цела банка со полномоштво од вработените не е далеку од ХаџиМишев.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
http://faktor.mk/akcioneri-tvrdat-bhl-na-toplifikacija-i-dolzi-22-milioni-evra

Decki gledam nesto ja vrtite temava pa eve link za stavot i mislenjeto na akcionerite, onie pravite, koi si go stitat kapitalot i investicijata i si go baraat dolgot od dvaesetina milioncinja evrikji i koi za prevzemanje na firmata, prijatelsko ili neprijatelsko kako sto vekje se iznagledavme, od treti lica ili vekje postoecki akcioneri normalno ocekuvaat soglasno propisanite pravila i propisi JAVNA PONUDA ZA PREVZEMANJE od zainteresiraniot, koj i da e jali rus, mozebi povekje smegj i po nekoja brineta off/onshore :гомце: offlelemori majko :gjavol:

Inaku za predlozeniot clen TLZP Alex ShahMat za edno obicno cestenje vo local na druzinata im napravi shah-mat so smetkata na "prijatelcinjata" takorechi gi zakrpi kutrite za kafe a kamo li za nesto drugo :kezec:, pa eve ti go sega za kandidat da sedne na organ :pusigo:od prevzemac koj zamislete ne saka da plati za da ja prevzeme firmata breeeeeeeee

Mozete da prasate i za predsednikot na nadzor na TETO od koj mesen stab e i civi pari pretstavuva tamu na primer pa

Aj so novi informacii naskoro ili nema potreba rabotata e kaj se parite ?! bez pari nema muzika jok burda :pijani: Kupuvajte makedonski proizvodi:oeoeoe:Ne Offshore :Кезец:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Супер се овие директорчиња од Топлификација кои цел живот преживаат на туѓа сметка . . .
Како печурки после дожд се, никнуваат и таму каде не ги очекуваш. . . Се јавуваат разни Премиери, Премиерки, СЕЗАМИ, Хаџи Мишеви, мишеви . . . . И се со една цел . . . да се зачуваат фотелјите..
Сезам постира првпат и тоа така одлучно, со препораки, информирано и со препорака “гласај за Мишеви“. Каде бил до сега ????? Па зар Венко не е наш, зошто на него да не му се верува. Па тој највероватно има повеќе акции и од ХаџиМишев. . . Па што не ги наплатат парите да вратат кредити??? Само глупи луѓе ќе поверуваат . . . Повторувам . . . Тие руси ги донесе ХаџиМишев, а каде ја расипаа калимерата он си знае . . . .
Само прости акционери прават стечај фирма со ХаџиМишев на чело . . .
А вие како сакате???
Ако ве превесла ХаџиМишев пак турете пепел на акциите . . . Ваши пари ваш избор . . . .

п.с.
@максимус
Хари Костов и ХаџиМишев се иста манипулаторско - лоповска школа . . . Имам акции во КМБ, но никогаш добар збор за Хари не сум напишал . . . Во КМБ пробувам да се шлепам и да направам пари . . . Среќа што КМБ има добра позиција на пазарот и може да издржи сериозен лоповлук. Хаџи Мишев беше шеф на надзорен во КМБ додека беше сериозен играч, а сега голтар ни Хари не го сака . . . Него фотелјата во фирма која живурка од кирии му е доволна, а за акционерите ќе остане стапот :).

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Супер се овие директорчиња од Топлификација кои цел живот преживаат на туѓа сметка . . .
Пред секое собрание на ТПЛФ иста приказна. Нам ни е deja vu работава.
P.S. Ја заборави "Струмка" :pos:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
^
Странците неколку години наназад продаваат повеќе отколку што купуваат.
Она што ме изненадува е дека домашните физички лица продаваат толку, на форумот добивам впечаток дека повеќе сме склони кон купување отколку кон продажба.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Па периодов е доста добар за продажба - ако погледаме наназад 4-5г сите тие што купуваа сега имаат огромен раст од 50%- 200/300% ( STB, TTK, OHB, PKB, OKTA, KMB,NLB, MPT, MTUR...) логично е да си наплатиш тоа што си вложил.

Е тој што не купил тогаш сега ќе купува...

^
Странците неколку години наназад продаваат повеќе отколку што купуваат.
Она што ме изненадува е дека домашните физички лица продаваат толку, на форумот добивам впечаток дека повеќе сме склони кон купување отколку кон продажба.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Е тој што не купил тогаш сега ќе купува...
Генерално се слагам со тебе, ама има акции што и по оваа цена се атрактивни, СТБ и ТНБ на пример. Со рекордни профити и DY од 8,10, па и може 12% има место за купување, барем мене така ми е планот.
Дури и некој што купил пред 4-5г може да си земе фина дивиденда и пак да ги продаде по цени што се слични на сегашниве, може и по поголеми.

Член од
15 мај 2017
Мислења
17
Поени од реакции
3
@Mr.I
pazarot ima nagoren trend. Nema dilema za mene deka ke raste vo sledni nekolku godini. Okolu idea da prodades na povisoko, pa za nekoe vreme da vlezes na ponisko.. toa e pametno, ama mi se cini da go izvedes uspesno e cista sreka (zatoa sto ne mozes da znaes kratkorocno). Od moe iskustvo sansi se 50:50..
A so ogled na momentalni ceni kaj nekoi akcii mi se cini deka so takvi gimnastiki rizik ti e pogolem, otkolku potencijalna dobivka..

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Генерално се слагам со тебе, ама има акции што и по оваа цена се атрактивни, СТБ и ТНБ на пример. Со рекордни профити и DY од 8,10, па и може 12% има место за купување, барем мене така ми е планот.
Дури и некој што купил пред 4-5г може да си земе фина дивиденда и пак да ги продаде по цени што се слични на сегашниве, може и по поголеми.
Добивките и дивидендните приноси се добро сега. Ама тоа е поради тоа што им расте добивката на пример на двеве фирми што ги наведе. Но проблемот е до кога ќе расте добивката мене ми изгледа веќе дека не е реално тоа ни одржливо на долг па и среден рок. Ако продолжи овој тренд за 3-4 години добивките ќе бидат 100-200% повисоки од сега што е неодржливо. Добивката има некоја централна тенденција во однос на капиталот...тука се и маржите кои имаат исто централен тренд...ова неможе да продолжи барем не со овој ритам.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@Mr.I
pazarot ima nagoren trend. Nema dilema za mene deka ke raste vo sledni nekolku godini. Okolu idea da prodades na povisoko, pa za nekoe vreme da vlezes na ponisko.. toa e pametno, ama mi se cini da go izvedes uspesno e cista sreka (zatoa sto ne mozes da znaes kratkorocno). Od moe iskustvo sansi se 50:50..
A so ogled na momentalni ceni kaj nekoi akcii mi se cini deka so takvi gimnastiki rizik ti e pogolem, otkolku potencijalna dobivka..
Се согласувам со тебе. Би додал тука и провизиите што ги имаш кога купуваш/продаваш, дури и да го фатиш бранот да купиш на ниска и да продадеш на повисока цена за мал временски период од неколку месеци, треба да играш со сериозна сума на пари за да имаш есап. Тие што сакаат да влезат со помала сума, заради ниските камати на депозитите би им препорачал да се држат до компаниите што се ликвидни (на берза) и делат дивиденди, на пр. Алкалоид, гранит, кбм (свесно ја фаворизирам пред сб и нлб) макпетрол и топлификација за тие што сакаат повеќе ризик. Овие две компании ќе имаат (и имаат ) game of thrones а тоа не може ништо друго да значи освен раст на акцијата, сепак заради политички/судски причини постои повисок ризик и дека може надоле да оди. Лично мислам тплф и мкп ќе растат многу периодов.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Фондовите кој масовно купуваа алкалоид на 7700 уште малце па -10% загуба само за еден месец. Ако на ова ги додадеме и трошоците за провизија што ги наплаќаат по 2-3% тогаш имаме -12%. Машала со промените за приватни задолжителни пензиски фондови кои прават вакви загуби наместо на 8-10 години во еден месец ке биде чудесно некој да земе пензија од нив.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Фондовите кој масовно купуваа алкалоид на 7700 уште малце па -10% загуба само за еден месец. Ако на ова ги додадеме и трошоците за провизија што ги наплаќаат по 2-3% тогаш имаме -12%. Машала со промените за приватни задолжителни пензиски фондови кои прават вакви загуби наместо на 8-10 години во еден месец ке биде чудесно некој да земе пензија од нив.
Абе само глупости тресеш од рака, без никаква позадина...
Можеш да го видиш портфолиото и на двата пензиски фондови на квартално ниво, и ако го видеше, а не сака вака да се истресеш, ќе видиш дека неколку години немаат ништо купено на MSE. До лани НПФ купуваше во MTUR и стигна скоро до 10% што им е максимален законски лимит.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
НЛБ фонд купи во АЛК од ги дуплираа акциите во АЛК имаат и доста од МТУР иако дел ги продадоа. Мал процент 3-4% од портфолио им се домашни акции а АЛК име е 1.2% од вкупно портфолио така да со овој пад е окулу 0.1% на цело портфолиото. Како и да е треба и тоа да се знае дека МСЕ е некаков додуше многу слаб фактор на пензиските фондови. Тие си имаат годишен раст од 4-5% на портфолио...есапот за АЛК им е сигурна дивиденда од 3-4% и на долг рок нешто капитална добивка слично и е со МТУР стабилна и сигурна дивиденда важно е да имаат добар кеш флоу и стабилна добивка немора дивиденда да е со висок принос. Но еве може нешто промет ќе направат и ќе ја бутнат цената нагоре. Имаат строги критериуми за купување и влез и излез стигнуваат нови пари од осигуреници и имаат таргет процент на акции па мора да купуваат и кога е ОК и кога не е така да имаат доста оганичувања и мала слобода. Има и ограничувања кои акции може да ги купат има секој фонд интерни критеруми а некои и се и регулатива.

Kajgana Shop

На врв Bottom