И ти да не почна да веруваш на податоците од Заводот за Сонување и Желби на Грујо... кои по лудите рекордни статистики, сега почнаа да бележат намалување.Чудно е што профитете се пристојни а Мк е на работ на рецесија. Но и во 2012 исто профитите каснеа во однос на Бдп што е и нормално и за други земји . А обично берзата е предвесник на растот а не обратно поради тоа можно е и ова да биде мала корекција.Очигледно инвеститорите не им придаваат големо значение на макрофакторите барем до сега.
Може и други размислуваат вака па купуваат акции. Ќе видиме што ќе биде со профитите и дивидендите во 2018та тука неможе да се крие. Додуше ни тоа не е целосно релевантен знак бидејќи се работи за селектирани компании. Од Ујп најдобро знаат.И ти да не почна да веруваш на податоците од Заводот за Сонување и Желби на Грујо... кои по лудите рекордни статистики, сега почнаа да бележат намалување.
Не знам како ама заводот успеа во минатите 11 години стапката на невработеност ниту еден месец да не ја зголеми. Нешто што не им успеало ни на Америка ниту на пропагандата на Хитлер во време кога имале и историски најсилен раст.
Реално во страшна збрка сме, така да и тоа намалување на индустриското производство, не знам колку е реално.
Не е само домашната политика во прашање. Туку има и сериозни глобални ризици од 2008ма немало глобален проблем. Има меури насекаде. Така да надворешниот ризик не е за потценување. Ако не сега максимум за година две Мсе е ќе оди надоле и тоа сериозно.Јас мислам дека најголема вина за ова има фактот што бевме во лимбо од изборите до јуни кога се формираше владата. Така што првата половина од годината се загуби. Очекувам дека 2017 ќе за завршни со некој раст од 1-2 проценти.
Имаше една слика ама не можам да ја најдам, за вториот квартал само ние и уште една земја од цела Европа се во минус.Не е само домашната политика во прашање. Туку има и сериозни глобални ризици од 2008ма немало глобален проблем. Има меури насекаде. Така да надворешниот ризик не е за потценување. Ако не сега максимум за година две Мсе е ќе оди надоле и тоа сериозно.
Викни го на по едно пиво, купи му и едно пакло кафетин, да не го боли главаPred nekoj den mi se javuva eden prijatel I mi vika kupuvaj alk kje odel 10.000, mu vikam aha, denes mi se javuva istiot mi vika prodavaj alk kje pagjal na 6.000, mu vikam pak aham... zaklucok od muabetot? Terajte si po svoe I ne pagjajte pod tugji vlijanija, osobeno ne od brokerite... ve dupat mi se cini ))
Претпоставувам со парите во гранит ке одиш.Пријавувам дека денеска комплетно излегов од БЕТОН Скопје.
Пред неколку години бев еден од поголемите акционери (физички лица), а денеска сум комплетно во аут. Ова со дивидендата ми го потроши трпението. . . Искрено сметам дека фирмата нема систем на работа, а Минчо нема капацитет да управува со толку многу фирми што ги има под своја капа.
Бетон иако има обезбедено работа за следни неколку години не генерира доволно профит, вработените не работат, полни се со секретарки и администрација . . . а работниците сенка држат по градилишта . . . менаџментот гледа само за својот интерес и не ја контролира работата на терен . . . па затоа време беше комплетно да се разделиме .
Ако не се продаде Бетон за некоја година ќе стане мизерна фирма, презадолжена, комплетно нефункционална во која луѓето ќе одат на работа само за да исполнат услови за пензија . . . .
На Бетон му се случува истото што се случува во Факом . . . Факом од добростоечка фирма во 2006/07 стигна на дереџе да неможе плата да земе без кредит . . . . Пријателите на Минчо, денешните директори во Факом, воопшто не знаат да работат, а стариот директор кој ја држеше фирмата почина.
За Вардар Градско не сум чул позитивна вест . . . А винаријата Стоби и Млекарата во кои се вложени доста пари пеат слична песна. РК Металург кој во еден момент беше македонска гордост падна на ниски гранки . . . За весникот Нова Македонија да не пишувам . . .
Топло препорачувам да не се инвестира во фирми каде Минчо е газда поради фактот што „ тивко тонат“, а тој ништо не контролира.
На Бетон му посакувам многу успех...
Акцијата е ефтина (можеби вреди 40.000), но јас не гледам перспектива со овој менаџмент на чело со Минчо.