Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
некаде во почетокот на 50-тите во Тетово имаше протести против Забрана на носење Фереџе, нормално Народна Милиција ги среди...
Што праиме АКО девојките не сакаат да носат шамии, тогаш треба братот или таткото да примени шеријатска правда ?
https://www.24sata.hr/news/brat-ubio-mla-u-sestru-14-okaljala-je-obiteljski-obraz-540640
Не си ме сфатил добро. Униформата треба да биди прилагодена да не се коси со религиските и националните облежја а не дека мора да ги носи тие обележја. Ако сака нека ги носи, ако не не. Што на тоа ќе речи таткому или братму и како ке се справат со тоа е нивна фамилијарна работа се додека е во склад со законот кој моментално е во сила. Ако во иднина шеријатската правда стани дел од нашиот закон тогаш нека ја применат. Нема да бидат ни први ни последни во светот.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ако другите деца смејат да носат ланчиња со крстови или други верски обележја зошто би било проблем да се носат шамии или да се облекуваат онака како им налага нивната религија или националностШто? Што има тука вредно за медиумско внимание.
Медиумско внимание, не знам.Ама интересен податок е дека се вратиле забулени после неколку месеци распуст во Белгија.Знајме Белгија како помина со таква околина.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
Медиумско внимание, не знам.Ама интересен податок е дека се вратиле забулени после неколку месеци распуст во Белгија.Знајме Белгија како помина со таква околина.
Чекај сега за истата Белгија правиме муабет, онаа Белгија од развиениот запад, онаа Белгија која ја рачунаме за пример како треба да биди, онаа Белгија еден од нашите стратешки партнери?
Ај да ми речеше дека биле Бахреин неколку месеци и така и така , ама од Белгија да си дојдат забулени. Просто не ми се верува.
И незнам како Белгија помина и што толку помина ама знам ние како си врвиме веќе подолго време. Додуша после падот на режимот и од кога се избањаа и еволутивно напреднаа како што гордо изјави нашиот Премиер во предизборието искрено многу помирно спијам. Овие мора да се некои ретки исклучоци така да нема место за паника.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.422
Поени од реакции
9.074
Чекај сега за истата Белгија правиме муабет, онаа Белгија од развиениот запад, онаа Белгија која ја рачунаме за пример како треба да биди, онаа Белгија еден од нашите стратешки партнери?
Ај да ми речеше дека биле Бахреин неколку месеци и така и така , ама од Белгија да си дојдат забулени. Просто не ми се верува.
И незнам како Белгија помина и што толку помина ама знам ние како си врвиме веќе подолго време. Додуша после падот на режимот и од кога се избањаа и еволутивно напреднаа како што гордо изјави нашиот Премиер во предизборието искрено многу помирно спијам. Овие мора да се некои ретки исклучоци така да нема место за паника.
. Da Vlade, za taa Belgija pravime muabet sto ni soli pamet veke podolgo vreme I nie slusajki ja ostanavme bez drzava.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Мене ми е смешно кога западот кај нас се меша и се обидува на промовира сожовот, мислам тоа е такво лицемерие...но еве тркалото се врти па време е и тие да го вкусат малку "соживотот". Со свој камен по глава.
Ние барем знаеме што да очекуваме, живееме во мултиетнички заедници со години наназад, на своја кожа го имаме почувствувано национализмот и меѓуетничката омраза, сето тоа before it was cool.
Сега е ред да видиме како ќе се справат западниве "демократии" кога истите проблеми им тропаат на врата.

Глобализацијата и масовните имиграции се неизбежен процес, се иреверзибилни и ќе ги преживее онаа нација која ќе се покаже како најспособна а таква засега нема на повидок.
Неможете да очекувате да експлоатирате некој народ, да уништите цели култури, да ги грабате нивните национални и природни ресурси со векови и на крај да не сносите дел од последиците.

Систематското уназадување на цели држави во Африка и мешањето во внатрешните работи на државите на Блискиот Исток, потрепено сега со климатските промени, неконтролираниот раст на популацијата ќе му се удри од глава на Западот а тоа допрва почнува.
Тоа ви е исто како со стап да чепкате во кошница со разлутени афрички пчели. Кога ќе ги разлутите нема да настрадате само вие туку и сите кои ќе им се најдат на патот, а на патот им се наоѓаме и ние и тоа премногу сме блиску.
Нивните граѓани не се ни свесни што ги очекува, скриени под превезот на привидната демократија и сигурност, бомбардирани со пропаганда и искривени факти на дневна основа од нивните медиуми, тие немаат поим што се случува во светот, дека со својата сигурност ќе го платат пасивниот и лагоден живот кој досега го живееја.
Светот не го сочинува само Западот и неговите 2 милијарди привилегирани членови. Во време на глобализација информациите патуваат со брзината на светлината, светот не е толку изолиран во информативна смисла како некогаш. Тие преостанати 4-5 милијарди несреќници сакаат дел од колачот. Сега се наоѓаат во ситуација како деца пред излог во слаткарница, само набљудуваат а не смеат да пробаат. Го набљудуваат животот на Запад со сето негово изобилие.
Ниедна нација не е толку способна и доволно богата со ресурси за да живее таков живот. Богатсвото на Западните држави е резултат на со векови систематска експлоатација и војни на цели нации. Нивните држави се изградени врз крв а нивните граѓани не се свесни и несакаат да знаат. Изгледа дека нивната игнорантност скапо ќе ги чини.

Јас лично сум против сите овие процеси, не толку дека ми е гајле за Западот туку дека неговиот колапс ќе значи крај и за нас. Ние мора да бидеме свесни дека сме зависни. Мора да играме мудро доколку сакаме да опстоиме. Ова се навистина комплицирани времиња а нашиве политичари немаат поим што се случува, само ќе не дозакопаат.
Ние немаме дефинирани национални интереси, црвени линии...ние сме држава во слободен пад, уклучени на автопилот, а таквите држави се плашам дека ќе бидат најранливи во процесите кои следат на глобално ниво.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
. Da Vlade, za taa Belgija pravime muabet sto ni soli pamet veke podolgo vreme I nie slusajki ja ostanavme bez drzava.
Си реков некоја друга да не има или авторот го утнал името на државата ама не сепак за истата Белгија станувало збор.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.422
Поени од реакции
9.074

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Ако мултикултурализмот на запад е ист или сличен како нашиов "мултикултурализам" тогаш тешко на планетава Земја !
Кај нас на хартија државата е унитарна мултиетничка и мултикултурна, а во реалноста имаш тотално разделени поделени паралелни светови Македонски, Албански, Ромски и.т.н.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.771
Поени од реакции
34.028
...тие застарени теории кајшто наводно се зима граматичкиот скелет или генеаологија како го викаат, на јазиците.
По лингистички дефиниции можеби е така, иако во пракса нема ништо погрешно во заклучокот дека Англискиот (чиј речник повеќе од половина е од романско потекло) е дефакто хибриден јазик меѓу гемански и романски јазици. Лингистички дискусии се една работа, ама во пракса многумина не би разбрале Anglish (германизиран Англиски, без зборовите од романско потекло).
Пример за Anglish, Uncleftish Beholding:
The firststuffs have their being as motes called unclefts. These are mighty small: one seedweight of waterstuff holds a tale of them like unto two followed by twenty-two naughts. Most unclefts link together to make what are called bulkbits. Thus, the waterstuff bulkbit bestands of two waterstuff unclefts, the sourstuff bulkbit of two sourstuff unclefts, and so on. (Some kinds, such as sunstuff, keep alone; others, such as iron, cling together in chills when in the fast standing; and there are yet more yokeways.) When unlike unclefts link in a bulkbit, they make bindings. Thus, water is a binding of two waterstuff unclefts with one sourstuff uncleft, while a bulkbit of one of the forestuffs making up flesh may have a thousand or more unclefts of these two firststuffs together with coalstuff and chokestuff.

Но сето тоа е само споредна, иако интересна, дилема. Поентата во изворниот муабет беше во тоа што (по истата логика): Мноштвото од индоевропски зборови во Албанскиот (позајмици од соседните јазици), истиот не го прават по автоматизам индоевропски јазик - како што мноштвото романски зборови во Англискиот, истиот не го прават романски јазик.

Муабетот (со Пуно) изворно почна од можноста дека Шќип (Албанскиoт, кој патем е language isolate во регионов) во основата како „граматички скелет или генеаологија“ има афроазијатски јазик, предокот на групата јазици во која спаѓа и Берберскиот, што погоре беше покажано со дузина многу слични зборови со Албанскиот. Како бонус информација од генетски аспект: и Берберите и Албанците се E1b1b1 халпогрупа.

English, Berbers, Albanian

1. Tamazight and Taqbaylit

say (eng.), timena (berb.), them (alb.)

my (eng.), inu (berb.), im, ime (alb.)

we (eng.), nekni (berb.), ne (alb.)

than (eng.), zi (berb.), se (alb.)

meat (eng.), aksum (berb.), ushqim (alb.) (q no pronounciation in English, as soft ch)

fat (eng.), lidam (berb.), dhjam (alb.)

father (eng.), baba (berb.), baba (alb

thread (eng.), ifili, ifilu (berb.), fill (alb.) (ll pronounced as english l)

elephant (eng.), ifil (berb.), fil (alb.) (l no pronounciation in English, as ly)

2. Tamasheq

black (eng.), әzzәf (berb.), e zezë (alb.) (ë pronounced as english ә, the: δә)

do (eng.), ja (berb.), a (alb.)

rotate (eng.), kәrukәr (berb.), qarkulloj (alb.)

boast (eng.), baraj (berb.), mburrje (alb.)

want (eng.), durhәn (berb.), dua (alb.)

carry (eng.), babb (berb.), mbaj (alb.)

eat (eng.), әkshen (berb.), ushqehem (alb.)

fly (eng.), ffurrәt (berb.), fluturoj (alb.)

health (eng.), sehet (berb.), shëndet (alb.)

Kajgana Shop

На врв Bottom