Ти барем повеќе знаеш историја. Колку цивилизации/ општества империи се распаднале досега... Нормален процес е тоа.
Многу, а тоа не е нормален процес.
(исклучок природни непогоди/катаклизми)
Доколку одреден економски систем не функционира тогаш; ќе има промена (решениe) и ќе се транзитира кон друг. (пр. СССР кон распад /комонвелт и капитализам)[DOUBLEPOST=1502496694][/DOUBLEPOST]
Кризата што сега ни претстои е неизбежна зашто и левицата и десницата претерале со своите активности.
Не гледам никаква криза освен нова економска криза.
Тоа со идеологиите е моментален тренд т.е. перење на мозоци.[DOUBLEPOST=1502496791][/DOUBLEPOST]
Е сега во кој систем ќе преминеме е битното.
Се надевам глобализацијата и вистинскиот капитализам ќе им стават крај на крајностите леви десни, комунисти,социјалисти, демократи итн и секој ќе допринесува во идното општество и правично ќе е награден.
Ќе си остане капитализмот кој треба да се реформира/модифицира.
Исто и левицата (реформира/модифицира) која е сенка на капитализмот од самото негово создавање.
Потоа од капитализам ќе се премине кон социјализам/комунизам.
Тоа би било кога ќе почнеме да колонизираме планети или ќе имаме можност да патуваме интергалактик енд шит.
Така јас мислам, не сум филозоф или политиколог љољ.
Друг е муабетот.
Крајната десница е феил.
Дали овој тренд (подемот на крајната десница) е поврзан со економската криза (и незадоволството), а следствено на тоа послабо образование и манипулација на засегнатите и маргинализирани групи тоа е тема на социолозите. Според мене шансите се 50 - 50. Не во стилот дека или врат или шија туку има многу фактори.